Objavljeno 14. 03. 2014. - 21:38

Sajam vlastelinstva Dubovac 2014.

Želite li zaplesati s dubovačkom vlastelom, pisati glagoljicom i izraditi keramički ćup, sudjelovati na srednjovjekovnom streličarskom turniru, staviti glavu pod krvnikovu sjekiru i sve to u istom danu? Onda posjetite Sajam vlastelinstva Dubovac od 24. do 25. svibnja 2014. godine.
Vrijeme - Mjesto Karlovac Vrsta Srednjovjekovni sajmovi
Sajam vlastelinstva Dubovac 2014. Sajam vlastelinstva Dubovac 2014.
Sajam vlastelinstva Dubovac
Sajam vlastelinstva Dubovac
Sajam vlastelinstva Dubovac
Sajam vlastelinstva Dubovac
Sajam vlastelinstva Dubovac
Sajam vlastelinstva Dubovac

Sajmom, održanim prvi puta 2005. godine, oživljava se na zabavan, ali i poučan način sajamsko okupljanje žitelja Plemenite općine Dubovac iz 16. stoljeća. Mjesto održavanja je atrij srednjovjekovne gradine Dubovac te okolno šetalište i park na brijegu povrh rijeke Kupe. Sajam se održava svake godine u drugoj polovici svibnja ili početkom lipnja, a na njemu se održavaju radionice za učenike osnovnih i srednjih škola te za predškolsku djecu, ali i programi za građanstvo. Proteklih godina ova manifestacija privukla je desetke tisuća posjetitelja.

Osim dvorskih i pučkih igara i viteških turnira te pjesama i plesova srednjovjekovlja, tu možete upoznati i stare izvorne zanate i obrte, kao i običaje i osobitosti nekadašnjeg života ljudi dubovačke općine. Tu su i nastupi gostujućih skupina iz čitave Hrvatske u slikovitim odorama, streličari, vitezovi, bubnjari, sokolari, žongleri, glumačke družine, kao i zabavljači, piše Turistička zajednica grada Karlovca.

U branič kuli, s čijeg vidikovca puca predivan pogled na Karlovac i Pokuplje, izložbena je postava Gradskog muzeja Karlovac o povijesti gradine i vlastelinstva Dubovac, dok vas u atriju gradine čekaju ukusne poslastice, pripremljene po starim, dobrim dubovačkim receptima. Snaga i sklad prostora gradine i romantičan ugođaj s dahom prošlosti probuđuju nježne osjećaje, podsjećaju na mladenačka sanjarenja i prve ljubavi. Djeci bude i razigravaju maštu, nadahnjuju i potiču stvaralaštvo.

Foto detalji

Sajam vlastelinstva Dubovac

Kostimirane postrojbe na Sajmu vlastelinstva

Sajam vlastelinstva Dubovac

Kostimirane postrojbe na Sajmu vlastelinstva

*** Budući da još nije predstavljen program za ovu godinu, donosimo vam što se sve zbivalo 2013. godine. ***

Upravo za djecu i mlade, organizatori sajma, članovi udruge Bratstvo svetog Mihovila, priredili su niz zanimljivih radionica koje vode stručni voditelji: streličarstvo, škola glagoljice, keramičarska, bubnjarska, žonglerska, kulinarska, pekarska radionica, sokolarenje, izrada nakita i vitraja, gatara i krvnici, moda 16. stoljeća, renesansni plesovi i pučke igre te eko-forum.

Sajam vlastelinstva 2013. godine počinje u subotu, 25. svibnja, u 12:00 sati nastupom Dubovačkih bubnjara, a do 21:00 sat plesat će vile vodarice, izvodit će se renesansni plesovi, svirati srednjovjekovna glazba, dok je u 19:30 sati prikaz borbe. Sutradan, 26. svibnja, program je sličan prethodnom danu, a cijeli vikend svi posjetitelji moći će uživati u bogatom sajmu starih obrta i prezentaciji srednjovjekovnog života.