Prijevoz do Beča

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do austrijske prijestolnice. Saželi smo kako do Beča autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Beča Prijevoz do Beča

Autobusni prijevoz do Beča

Autobusi između Zagreba i Beča prometuju više puta dnevno. Postoji izravan autobus, bez zaustavljanja, koji vozi svega pet sati, dok linija preko Graza prometuje oko šest sati. Više možete saznati u članku Autobus Zagreb - Varaždin - Graz - Beč. Napominjemo da su nedjeljom polasci nešto drukčiji nego ostalim danima.

Postoji i autobusna linija s istoka Hrvatske, koja tako s Bečom povezuje Vinkovce, Županju, Slavonski Brod i mnoga druga mjesta. Više možete saznati u članku Autobus Vinkovci - Slavonski Brod - Zagreb - Krapina - Beč.

Cijena jednosmjerne karte za polaske iz Zagreba je 225-250 kuna, dok se cijena povratne karte kreće oko 395-440 kuna. Cijena jednosmjerne karte za polazak iz Beča je 29 eura, dok povratna karta košta 58 eura. Prijevoznici su Panoramabus, Croatia Bus i Autobusni promet Varaždin, odnosno austrijski Blaguss.

Postoji i autobus koji dva puta tjedno povezuje istočnu Hrvatsku s Bečom, ali ne staje u Zagrebu. Među ostalim, prolazi kroz Ilok, Vukovar, Osijek, Đakovo Viroviticu i Varaždin, a više detalja možete saznati u članku Autobus Ilok - Osijek - Varaždin - Beč.

Autobusni kolodvor za međunarodne polaske u Beču smješten je u Erdbergstraße, pokraj postaje podzemne željeznice Erdberg. Navedena postaja nalazi se na liniji U3. Napominjemo da je za povratnu vožnju iz Beča za Zagreb potrebna rezervacija sjedala, koju možete dobiti besplatno na kolodvorskom šalteru u Beču. Iako je povremeno moguće do Zagreba stići i bez rezervacije, u slučaju popunjenog busa prednost imaju putnici koji je imaju, dok će osobe bez potvrđenog sjedala morati napustiti bus.

Zračni prijevoz do Beča

Croatia Airlines u suradnji s Austrian Airlinesom leti između Zagreba i Beča nekoliko puta dnevno, a slijeće se na zračnu luku Schwechat.

Tijekom sezone postoji izravna linija iz Dubrovnika i Splita za Beč i natrag, s time da se iz Splita leti četiri puta tjedno, a iz Dubrovnika jednom do dva puta dnevno, također u suradnji s Austrian Airlinesom, koji i u zimskom redu letenja leti prema našoj najjužnijoj županiji do četiri puta tjedno.

Prijevoz iz zračne luke do grada

City Airport Train (CAT, www.cityairporttrain.com) do grada vozi 16 minuta, a cijene karata jesu devet eura u jednom smjeru i 16 eura za povratnu. Ako karte kupite preko Interneta, cijena je onda osam, tj. 15 eura. Prvi vlakovi sa zračne luke kreću u 6:05, a zadnji u 23:35 sati, dok se iz grada (City Air Terminal) vozi od 5:38 do 23:08 sati.

CAT nudi i taksi za četiri osobe već za 24 ili 28 eura, ovisno gdje izlazite.

S-Bahn (www.wienerlinien.at) prevest će vas za 24 minute uz cijenu već od 3,60 eura. Prvi vlakovi s gradske postaje Wien Mitte kreću u 4:32, a sa zračne luke u 4:54 sati i voze u intervalima od otprilike 30 minuta.

Postbus (www.postbus.at) busevima prevozi svakih pola sata, a cijena je šest eura u jednom smjeru, dok je povratna karta 11 eura. Vožnja traje 20 minuta.

Željeznički prijevoz do Beča

Iz Zagreba postoje jedna izravna linija za Beč (kolodvor Meidling). Vlak kreće oko 7:30 (vozi preko Slovenije), a vožnja traje oko 6 sati i 30 minuta. Putem se, između ostalih, staje u Savskom Marofu, Celju, Mariboru i Grazu. Povratni vlak kreće oko 16 sati.

Cijena povratne karte ovisi o broju putnika i tome koliko je ranije kupite. U slučaju da kartu kupite barem 10 dana prije polaska, cijena kreće od svega 29 eura (u kunskoj protuvrijednosti), dok je povratna dvostruko skuplja. Ako kartu kupite do tri dana prije polaska, jednosmjerna karta košta 464 kune, a povratna 502 kune.

Nakon dolaska na Meidling, najbliža postaja podzemne željeznice jest Philadelphiabrücke na liniji U6, a tramvajska postaja na liniji 62.