Prijevoz do Bruxellesa

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do belgijske prijestolnice. Saželi smo kako do Bruxellesa vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Bruxellesa Prijevoz do Bruxellesa

Zračni prijevoz do Bruxellesa

Croatia Airlines izravno povezuje Bruxelles sa Zagrebom, a zrakoplovi slijeću na zračnu luku Brussels International Airport. Jetairfly Bruxelles sezonski povezuje s Dubrovnikom, dok Ryanair, također sezonski, sa zračnom lukom Bruxelles Charleroi povezuje Pulu, Rijeku i Zadar. Više informacija o voznim redovima i cijenama potražite na poveznicama ispod teksta.

Od ostalih poveznica s lukom Bruxelles Charleroi, izdvajamo sljedeće - Wizz Air iz Budimpešte i Ljubljane te Ryanair iz Budimpešte, Venecije i Trsta.

Prijevoz od zračne luke do grada

Od zračne luke do grada, svakih 15 minuta, vozi vlak (www.b-rail.be), a putovanje traje 15-ak minuta. Na relaciji prema gradu voze i autobusi (www.stib.be) broj 12 i 21, svakih 15-ak minuta, povezani su s Place de Luxembourg u Europskoj četvrti, a vožnja traje pola sata.

Cijena karata u oba slučaja kreću se između tri do četiri eura. Zračna luka je inače podijeljena na nekoliko razina, autobusi kreću s razine 0, a vlakovi s -1. Ako se odlučite za taksi, cijena do centra grada iznosi oko 35 eura.

Charleroi je od Bruxellesa udaljen oko 50 kilometara, a autobusu (www.voyages-lelan.be) za taj put treba oko jedan sat, što će vas koštati 13 eura u jednom smjeru ili 22 eura za povratnu kartu. Druga je opcija vožnja autobusom (bus 'A', www.infotec.be) u Charleroi, za cijenu od 2,50 eura, i onda vlakom u Bruxelles (ako želite takvu kombinaciju, samo na kolodvoru zatražite šifru 814 za putovanje u jednom smjeru, a 815 za povratnu kartu).

Željeznički prijevoz do Bruxellesa

Bruxelles je izvrsno povezan željezničkom mrežom (www.b-rail.be) ne samo unutar Belgije, nego s cijelom Europom. Ako vam se pruži prilika, svakako obiđite neke od obližnjih gradova, poput Bruggea, Genta ili Antwerpena, pogotovo za vikend, kad su i karte nešto povoljnije. Vožnja do Bruggea je najdulja i traje oko 1 sat, dok do Genta i Antwerpena traje oko 40 minuta. Vlakovi polaze s nekog od triju gradskih kolodvora - Bruxelles Midi (Brussel Zuid), koji je ujedno i glavni željeznički čvor, Bruxelles Central (Brussel Centraal) i Bruxelles Nord (Brussel Noord).

S kolodvora Bruxelles Midi voze superbrzi vlakovi Thalys, Eurostar i ICE. Thalysom (www.thalys.com) možete za 80 minuta stići u Pariz, za 2 h 20 min u Köln ili za 2 h 40 min u Amsterdam. Eurostar (www.eurostar.com) vas za malo više od 2h dovodi u London, a s ICE-om (www.bahn.de) možete u Köln ili Frankfurt.

Kupnja karata za navedene brze vlakove funkcionira na principu 'tko prvi, njegovo', pa ako ih rezervirate mjesec dana unaprijed, cijena u jednom smjeru kreće se već od 19 eura (Bruxelles-Amsterdam) ili 25 eura (Bruxelles-Pariz), ali kad je preostalo samo dan ili dva do datuma putovanja, zna se popeti i do skoro 100 eura.

Naravno, postoje i 'regularni' vlakovi koji povezuju Bruxelles s npr. Amsterdamom. Putovanje traje malo dulje, ali je zato i cijena primjerenija.

Go Pass

Belgijske željeznice nude dvije vrste posebnih karata, ovisno o vašoj dobi - Go Pass i Rail Pass. Prva je dostupna mlađima od 26 godina, dok drugu mogu kupiti svi stariji.

Go Pass nudi korisnicima mogućnost ostvarivanja deset putovanja unutar Belgije u 2. razredu za svega 50 eura. Vrijedi godinu dana od datuma kupnje i ne glasi na ime, pa je može koristiti više osoba. Tako npr. 2 osobe mogu ostvariti pet putovanja (2x5=10) ili 5 osoba može napraviti jedno povratno putovanje (5x2). Uvjet je da su i suputnici mlađi od 26 godina. Na samoj karti je potrebno ispuniti određena polja, kao što su dan na koji se putuje, datum, polazište i odredište. Kao 'nulto' putovanje na karti nalazi se primjer kako trebate popuniti kartu, tako da s time nemate brige.

Rail Pass je zapravo ista karta, samo što je dostupna starijima od 26 godina i nešto je skuplja - 73 eura.