Muzej Orsay

Muzej smješten na prostoru nekadašnjeg željezničkog kolodvora danas je jedan od najposjećenijih muzeja u Francuskoj, čija kolekcija obuhvaća radove mnogih slavnih umjetnika.
Muzej Orsay Muzej Orsay

Od željezničkog kolodvora do jednog od najprestižnijih francuskih muzeja

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, 1900. godine u Parizu je održana velika svjetska izložba - Exposition Universelle (EXPO). Kao i svako događanje tog kalibra, Izložbu su pratili veliki radovi, a jedan od objekata koji su tada izgrađeni bio je i željeznički kolodvor Orsay s pripadajućim hotelom. Gradnja je trajala svega dvije godine, a kompleks je otvoren 14. srpnja 1900.

Kolodvor se nalazio na južnoj obali Seine, u blizini već tada poznatog Louvrea, čime kao da je bio predodređen za svoju buduću funkciju. Naime, već krajem 30-ih Orsay je postao strogo lokalni kolodvor, koji se koristilo samo za gradske i prigradske vožnje, a hotel je zatvoren 1973. godine. Iako se jedno vrijeme razmišljalo o gradnji novijeg i modernijeg hotela, ipak je odlučeno da će se nekadašnje prometno čvorište ubuduće koristiti kao muzejski prostor.

Dojmljiva slikarska kolekcija

Posjetitelji su novi muzej mogli posjetiti od 9. prosinca 1986. godine, a u njemu su se smjestila djela nastala od 1848. do 1914. godine, prethodno čuvana u Louvreu, Muzeju Jeu de Paume i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

Radi se o doista impresivnoj kolekciji, u kojoj se nalaze brojna poznata djela slavnih umjetnika, kao što su Paul Cezanne, Edgar Degas, Eugene Delacroix, Paul Gauguin, Gustav Klimt, Edouard Manet, Claude Monet ili Vincent Van Gogh.

Želite li cijeli dan uživati u vrhunskoj umjetnosti tih i brojnih drugih autora, posjet Orsayu možete spojiti s posjetom susjednom Louvreu. Dva superpopularna muzeja odlično se nadopunjuju, a njihove bogate kolekcije zadovoljit će i najzahtjevnije posjetitelje.

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Odrasli 11,00 €
Odrasli nakon 16:30 (osim četvrtkom) 8,50 €
Odrasli nakon 18:00 (četvrtkom) 8,50 €
Odrasli (prve nedjelje u mjesecu) Besplatno
Osobe mlađe od 18 godina Besplatno
Osobe dobi 18-25 godina (građani neke od članica Europske unije) Besplatno
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
24. 8. 2015.
Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur)

Bazilika Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur)

Bazilika Svetog Srca jedna je od najupečatljivijih pariških znamenitosti, a osim bajkovite arhitekture znamenita je i po predivnom pogledu koji se s njene kupole pruža na ostatak Pariza.
Dvorac Versailles

Dvorac Versailles

Dvorac Versailles jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj, a cijeli je kraljevski kompleks godinama služio kao uzor sličnim projektima europskih aristokrata.
Eiffelov toranj

Eiffelov toranj

Eiffelov toranj najpoznatija je pariška ikona. Ovaj željezni toranj izgrađen je u neposrednoj blizini rijeke Seine na Champ de Mars. Od otvorenja 1889. godine posjetilo ga je više od 235 milijuna ljudi, što ga čini najposjećenijim spomenikom na svijetu za koji se plaća ulaz!
Elizejske poljane (Avenue des Champs-Elysees)

Elizejske poljane (Avenue des Champs-Elysees)

Elizejske poljane su najprestižnija avenija u Parizu, a Francuzi vole reći i da je najljepša na svijetu. Proteže se na dva kilometra, sve od Place de la Concorde do Place Charles de Gaulle.
Notre Dame

Katedrala Notre Dame (Pariz)

Notre Dame de Paris najpoznatija je katedrala u gradu. Izgrađena u gotičkom stilu na Île de la Cité, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači 'Naša Gospa'.
Louvre

Louvre

Louvre je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, ujedno smješten u jednom od pariških povijesnih spomenika, Palais du Louvre, smještenom na desnoj obali Seine.
Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg)

Luksemburški vrt i palača (Jardin du Luxembourg)

Luksemburški vrt jedna je od najljepših zelenih oaza u Parizu, nastala po uzoru na Palazzo Pitti i vrtove Boboli u Firenci.
Muzej Orsay

Muzej Orsay

Muzej smješten na prostoru nekadašnjeg željezničkog kolodvora danas je jedan od najposjećenijih muzeja u Francuskoj, čija kolekcija obuhvaća radove mnogih slavnih umjetnika.
Sainte-Chapelle (Sveta kapela); © Jean-Christophe BENOIST (Wikimedia, CC BY-SA 2.0)

Sainte-Chapelle (Sveta kapela)

Otočić Île de la Cité u središtu Pariza možda je malen veličinom, ali na tom malenom prostoru smjestile su se čak dvije svjetski značajne sakralne građevine - Katedrala Notre Dame i čarobna kapela Sainte Chapelle.
Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe)

Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe)

Slavoluk pobjede je spomenik smješten na zapadnom kraju Elizejskih poljana, u središnjem dijelu Trga Charles de Gaulle. Simbolizira sve koji su poginuli za Francusku, a posebno one poginule tijekom Napoleonskih ratova. Unutar spomenika nalaze se stotine imena stradalih, ispod je grobnica neznanom vojniku iz 1. svjetskog rata, a ispred spomenika vječni plamen.

Provjerite cijene smještaja u Parizu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti