Prijevoz do Venecije

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'La Serenissime'. Saželi smo kako do Venecije autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Venecije Prijevoz do Venecije

Autobusni prijevoz do Venecije

Brioni (www.brioni.hr) voze na liniji Pula - Padova, a putem se autobus zaustavlja i u Rovinju te Trstu. Vožnja od Pule do Venecije traje pet sati. Bus prometuje svaki dan osim nedjelje. Iz Pule se kreće u 5:00, a iz Padove prema Hrvatskoj u 13:00 sati.

Fils (www.fils.hr) prometuje na liniji Medulin - Venecija, a putem, među ostalima, staje u Pazinu i Trstu te mjestu Palmanova, poznatom po velikom outletu. Vožnja od Pule do Venecije traje nešto više od pet sati. Bus prometuje svaki dan osim nedjelje, iz Medulina se polazi u 5:00, a iz Pule u 5:30 sati. Iz Venecije se kreće u 11:00 sati.

Euroturist (www.euroturist-express.hr) u Veneciji staje na linijama kojima povezuje Zagreb s Italijom, a više detalja možete vidjeti u pregledu autobusa između Zagreba i Venecije.

Zračni prijevoz do Venecije

Za zračni prijevoz do i iz Venecije koriste se dvije zračne luke. Prva je Marco Polo, 'službena' gradska zračna luka, dok se druga nalazi u Trevisu, gradu nedaleko od Venecije.

Marco Polo uglavnom koriste 'klasični' prijevoznici, kao što je npr. Lufthansa, no prisutni su i niskotarifni zračni prijevoznici, poput EasyJeta ili Volotee.

Treviso je inače velika baza Ryanaira, odakle možete letjeti u preko 20 odredišta širom Europe, a koristi ga i Wizz Air.

Odnedavno i Hrvatska ima zračne poveznice prema Veneciji, pa se tako od Splita do La Serenissime može doći Voloteom (www.volotea.com) dva puta tjedno tijekom ljetnih mjeseci.

Prijevoz iz zračne luke Marco Polo

Najpovoljnije prijevozno sredstvo do i sa zračne luke Marco Polo jest autobus.

ATVO (www.atvo.it) nudi nekoliko opcija, a najčešći izbor je vožnja za Piazzale Roma, u blizini kolodvora Santa Lucia (na otoku) ili željeznički kolodvor Mestre (na kopnu).

Cijena za jednosmjernu vožnju na liniji Piazzale Roma - Marco Polo jest tri eura u jednom smjeru i 5,50 eura za povratnu kartu. Prtljaga je uključena u cijenu. Vožnja traje 20-ak minuta, a kreće se svakih 30-50 minuta, osim noću, kada autobusi ne voze.

Druga je opcija prijevoz do željezničkog kolodvora Mestre. Vožnja je nešto kraća od one za Piazzale Roma, pa bi trebala trajati 15-20 min. Cijena je tri eura za jednosmjernu kartu, također s uključenom prtljagom.

Prijevoz iz zračne luke Treviso

Ako trebate u zračnu luku Canova u Trevisu, ATVO također nudi povoljan prijevoz. Autobus staje i na Piazzale Roma i na kolodvoru Mestre. Vremena polazaka su prilagođena dolascima i odlascima zrakoplova, a vožnja traje 60-70 minuta. Cijena je pet eura u jednom i devet eura za oba smjera.

Željeznički prijevoz do Venecije

Iako je do prosinca 2011. godine vlak na liniji Budimpešta-Zagreb-Venecija godinama uspješno vozio, nažalost, više ne postoji mogućnost za izravnu željezničku poveznicu od Zagreba i Hrvatske do Venecije.

Naime, vlak trenutačno vozi na liniji Zagreb-Ljubljana-Sežana, gdje se onda silazi i autobusom prevozi do obližnjeg Trsta, pa odatle ponovno vlakom do Venecije, što ne bi trebalo predstavljati problem, budući da na liniji Trst-Venecija vozi nekoliko desetaka vlakova dnevno, a udaljenost od autobusnog do željezničkog kolodvora u Trstu je vrlo mala, odnosno jedan su pokraj drugog.

Autobus na liniji Sežana-Trst vozi šest puta dnevno, svakih sat i pol od 8:00 do 19:30, a putovanje traje oko pola sata. Autobus vozi od ponedjeljka do petka.

Druga opcija s presjedanjem noćna je linija Zagreb-Villach-Venecija, s time da se iz Zagreba polazi u 21:15, u Villach stiže u 1:30, zatim se čeka vlak do 4:50 i u Veneciju stiže u 8:35 sati.

Alternativa ukinutoj liniji jest i Croatia Busov (www.croatiabus.hr) autobus na liniji Zagreb-Trst. Autobus prometuje od utorka do subote, a vožnja traje nešto više od četiri sata. Cijena jednosmjerne karte je 170 kuna, a povratne 270 kuna. Od Trsta do Venecije prometuju brojni vlakovi, a cijena jednosmjerne karte kreće se od 9 eura naviše.

Željeznički kolodvori

Mestre

Kada dolazite u Veneciju, prvo ćete stati ili proći kroz kolodvor Mestre. On se nalazi na kopnu i mnogim vlakovima je jedina postaja u Veneciji. Ako je to slučaj, pričekajte vlak za postaju Santa Lucia, koja se nalazi u centru grada. Takve poveznice postoje svakih nekoliko minuta, a vožnja traje 11-12 minuta.

Santa Lucia

Željeznička postaja Santa Lucia nalazi se u sjeverozapadnom dijelu povijesnoga središta Venecije. Malo ispred ulaza u postaju nalazi se platforma za javni gradski prijevoz, točnije vaporette. Ondje možete krenuti linijom broj 1, koja će vas voziti uzduž Canal Grandea ili broj 2, koja vozi prema San Marcu.

Ako želite uštedjeti 6,5 eura, koliko košta karta vaporettom za jednu vožnju, možete se prema najvažnijim znamenitostima zaputiti i pješice. Na taj način ćete i vidjeti ljepotu venecijanskih uličica izvan najstrožega centra, a vjerojatno ćete i naletjeti na neku znamenitost koju inače ne biste posjetili.

Ako se odlučite hodati, trebate imati na umu da su u blizini dva mosta. Prvi (sjeverniji) zove se Ponte degli Scalzi, dok je drugome ime Ponte della Costituzione.

Ponte della Costituzione, ili Ponte di Calatrava kako ga kolokvijalno zovu po arhitektu čije je djelo, povezuje kolodvor Santa Lucia i Piazzale Roma, glavni autobusni terminal u starom dijelu Venecije. Ako sa sobom vučete prtljagu, imajte na umu da oba mosta imaju stube te je time prijelaz otežan.

Na oba kolodvora postoje odlagališta prtljage (Deposito bagagli). Na Piazzale Roma, tj. na drugoj strani Ponte della Costituzione, nalazi se još jedno odlagalište prtljage, koje bi vam se u slučaju cjelodnevnoga boravka u Veneciji moglo više isplatiti od onoga na kolodvoru Santa Lucia. Više o tome gdje i po kojoj cijeni ostaviti prtljagu pročitajte pod 'Korisne informacije o Veneciji'.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Gosti