Prijevoz do Venecije

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'La Serenissime'. Saželi smo kako do Venecije autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Venecije Prijevoz do Venecije

Autobusni prijevoz do Venecije

Venecija je autobusima izravno povezana sa Zagrebom i nekolicinom istarskih gradova. S obzirom na povoljne cijene za vožnju busom do Trsta, u nekim slučajevima može biti isplativije prvo otputovati u Trst, a zatim vlakom ili busom nastaviti do Venecije.

Više o poveznicama s Venecijom možete doznati u rubrici Autobusni prijevoz, dok u nastavku navodimo neke od zanimljivih linija:

Zračni prijevoz do Venecije

Za zračni prijevoz do i iz Venecije koriste se dvije zračne luke. Prva je Marco Polo, 'službena' gradska zračna luka, dok se druga nalazi u Trevisu, gradu nedaleko od Venecije.

Marco Polo uglavnom koriste 'klasični' prijevoznici, kao što je npr. Lufthansa, no prisutni su i niskotarifni zračni prijevoznici, poput Vuelinga ili Eurowingsa.

ZL Treviso, pak, koriste dva druga prijevoznika poznata po jeftinim kartama - Wizz Air i Ryanair.

Venecija je tijekom sezone povezana i s Hrvatskom. Popis izravnih poveznica s Hrvatskom i okolnim zračnim lukama, pregled jeftinih letova te ostale korisne informacije možete vidjeti u zasebnim člancima:

Željeznički prijevoz do Venecije

Između Hrvatske i Venecije već godinama ne voze izravni vlakovi. Najbolja je alternativa vožnja autobusom izravno do Venecije ili do Trsta, gdje se može presjesti na bus ili vlakove (www.trenitalia.com), koji voze doista često i po povoljnim cijenama. Kako doći do Venecije ili Trsta autobusom detaljnije je objašnjeno na početku ovog članka.

Željeznički kolodvori

Mestre

Kada dolazite u Veneciju, prvo ćete stati ili proći kroz kolodvor Mestre. On se nalazi na kopnu i mnogim vlakovima je jedina postaja u Veneciji. Ako je to slučaj, pričekajte vlak za postaju Santa Lucia, koja se nalazi u centru grada. Takve poveznice postoje svakih nekoliko minuta, a vožnja traje 11-12 minuta.

Santa Lucia

Željeznička postaja Santa Lucia nalazi se u sjeverozapadnom dijelu povijesnoga središta Venecije. Malo ispred ulaza u postaju nalazi se platforma za javni gradski prijevoz, točnije vaporette. Ondje možete krenuti linijom broj 1, koja će vas voziti uzduž Canal Grandea ili broj 2, koja vozi prema San Marcu.

Ako ne želite trošiti na kartu za vožnju vaporettom, možete se prema najvažnijim znamenitostima zaputiti i pješice. Na taj način ćete i vidjeti ljepotu venecijanskih uličica izvan najstrožega centra, a vjerojatno ćete i naletjeti na neku znamenitost koju inače ne biste posjetili.

Ako se odlučite hodati, trebate imati na umu da su u blizini dva mosta. Prvi (sjeverniji) zove se Ponte degli Scalzi, dok je drugome ime Ponte della Costituzione.

Ponte della Costituzione, ili Ponte di Calatrava kako ga kolokvijalno zovu po arhitektu čije je djelo, povezuje kolodvor Santa Lucia i Piazzale Roma, glavni autobusni terminal u starom dijelu Venecije. Ako sa sobom vučete prtljagu, imajte na umu da oba mosta imaju stube te je time prijelaz otežan.

Na oba kolodvora postoje odlagališta prtljage (Deposito bagagli). Na Piazzale Roma, tj. na drugoj strani Ponte della Costituzione, nalazi se još jedno odlagalište prtljage, koje bi vam se u slučaju cjelodnevnoga boravka u Veneciji moglo više isplatiti od onoga na kolodvoru Santa Lucia. Više o tome gdje i po kojoj cijeni ostaviti prtljagu pročitajte pod 'Korisne informacije o Veneciji'.

Bazilika svetog Marka

Bazilika svetog Marka

Bazilika sv. Marka dominantna je građevina na istoimenom trgu. Svakako spada među najljepše i najzanimljivije svjetske crkve, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom.
Ca' d'Oro (Palazzo Santa Sofia)

Ca' d'Oro (Palazzo Santa Sofia)

Canal Grande obiluje prekrasnim palačama, a među njima je jedna od najistaknutijih Ca' d'Oro (tal. Zlatna kuća). Isprva je nosila ime Palazzo Santa Sofia, a naknadno ime je stekla zbog bogato ukrašene fasade, konkretno zlatnih elemenata na njoj.
Duždeva palača (Palazzo Ducale)

Duždeva palača (Palazzo Ducale)

Odmah uz raskošnu baziliku sv. Marka, smjestio se povijesni centar političke moći u Veneciji te jedan od najprepoznatljivijih motiva La Serenissime - Duždeva palača (Palazzo Ducale).
Most Rialto (Ponte di Rialto)

Most Rialto (Ponte di Rialto)

Most Rialto (Ponte di Rialto) jedna je od glavnih znamenitosti Venecije, a među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale, upravo je on najpoznatiji i najznačajniji.
Most uzdaha

Most uzdaha

Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije od njih. Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se ondje poljubili za zalaska sunca. Istina je, ipak, ponešto drukčija i tužnija.
Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute

Kad brodom prilazite Veneciji, mnoge građevine vam zaokupljaju pozornost, a Santa Maria della Salute jedna je od upečatljivih vizura. Onako smještena na mjestu gdje se Canal Grande stapa sa zaljevom sv. Marka, dočekuje putnike i kao da im na najbolji način svjedoči o raskoši Venecije, jer ako vas ovakav prizor čeka na samom dolasku, što li se tek skriva u Gradu?!

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti