Objavljeno 26.04.13. 18:07

Air France snizio cijene svojih karata: od Zagreba do Pariza već za 69 eura

Air France, francuski nacionalni zračni prijevoznik, proširio je svoju ponudu posebno povoljnih karata, tzv. tarife Mini, i na liniju Zagreb - Pariz.
Air Franceov zrakoplov Air Franceov zrakoplov

Air France je još početkom godine obznanio svoje namjere za snažnijim nadmetanjem s niskotarifnim prijevoznicima te je uveo tzv. Mini tarife, koje su 20 eura jeftinije od uobičajenih karata i omogućuju jednosmjerna putovanja već od 49 eura. Sada je ta ponuda proširena i na liniju Zagreb - Pariz, za koju 'Mini karte' koštaju 69 eura, odnosno 20 eura manje od karata u sklopu Classic ponude. Posebno je važno napomenuti da se ne radi o akcijskim cijenama, već o stalnoj tarifi koja će obuhvaćati dio karata na svim letovima. Karte po ovim cijenama dostupne su za letove od 5. lipnja 2013.

'Stara' tarifa sada se zove Classic te se od Mini prije svega razlikuje po tome što je dozvoljena jedna prijavljena torba do težine od 23 kilograma, dok uz Mini tarifu prijavljenu prtljagu trebate platiti 15 eura (online) ili 30 eura (ako ju prijavljujete u zračnoj luci). Uz obje tarife dopušteno je unijeti jedan komad ručne prtljage (maksimalnih dimenzija 55 cm x 35 cm x 25 cm) i jedan manji komad prtljage (npr. laptop ili ručnu torbicu) ukupne težine do 12 kilograma. Karte kupljene po Mini tarifi nije moguće prenositi ili vraćati, a ne donose ni nagradne milje. Odabir sjedala kod rezervacije moguć je samo u tarifi Classic, no u zračnoj luci možete promijeniti dodjeljeno sjedalo i ako imate Mini kartu u slučaju da postoje slobodna mjesta u zrakoplovu.

Ostatak Air Franceove usluge isti je za sve, pa svi putnici, neovisno o tarifi, dobivaju besplatne napitke i grickalice, a mogu čitati i neke od ponuđenih tiskovina. Može se koristiti i usluga AF Connect, u sklopu koje Air France putnicima dojavljuje eventualne promjene na letovima.

Dostupnost Mini tarife u Air Franceovoj mreži

Air France je Mini tarifu uveo u siječnju na 58 linija, a prije nekoliko dana ju je učinio dostupnom na još 81 ruti, pa se sada po nižim cijenama može putovati na 139 linija kratke i srednje udaljenosti. Osim linija unutar Europe, možete se zaputiti i u sjevernu Afriku ili na Bliski istok.

Ima li dostupnih karata po cijeni od 69 eura za liniju Zagreb - Pariz?

Pregledali smo cijene Air Franceovih karata za liniju između hrvatskog i francuskog glavnog grada i Mini tarife su uglavnom dostupne samo za kraj godine, odnosno studeni i prosinac 2013. te za prva četiri mjeseca 2014. godine. Nije to ni posebno čudno, s obzirom da uskoro počinje visoka sezona, pa će mnogi Francuzi krenuti put Hrvatske, a i Pariz je jedno od omiljenih odredišta hrvatskih putnika.

Niskotarifni prijevoznici ili Air France?

Ryanair iz Pule i Zadra za Beauvais, zračnu luku nedaleko od Pariza leti i za manje od 20 eura u jednom smjeru. No, treba imati na umu da povratna karta za autobus između Beauvaisa i samog Pariza košta oko 30 eura. Osim što slijeću na glavnu parišku zračnu luku Charles de Gaulle, Air Franceova usluga neusporedivo je kvalitetnija od Ryanairove, a i nešto su tolerantniji oko dimenzija i težine besplatne ručne prtljage.

Kada je pak riječ o EasyJetu, koji održava sezonske linije između Pariza i Dubrovnika i Splita, njihove cijene su obično nešto više od Ryanairovih, no zato imaju najblaže zahtjeve oko ručne prtljage. Naime, EasyJet dopušta ručnu prtljagu većih dimenzija i od Air Francea i od Ryanaira te ju uopće ne važe.

Naravno, tu je i Croatia Airlines, koja izravno konkurira Air Franceu na liniji Zagreb - Pariz i čije se cijene povratnih karata tijekom promocija također kreću oko Air Franceovih 140 eura. Nažalost, kada nema akcija, najniža cijena je oko 40 eura viša.