Objavljeno 19.03.13. 16:46

Ryanair novom akcijom slavi narudžbu zrakoplova vrijednu više od 15 mlrd. dolara

Ryanair, najveći europski niskotarifni zračni prijevoznik, potvrdio je ono o čemu se neslužbeno govorilo zadnjih dana - Boeing je od tog irskog prijevoznika zaprimio narudžbu vrijednu čak 15,6 milijardi američkih dolara. Narudžbu irski prijevoznik obilježava i novom promocijom.
Ryanairovi zrakoplovi Ryanairovi zrakoplovi

Ryanair je tako potpisao namjeru o kupnji čak 175 zrakoplova Boeing 737-800, čime će njihova flota narasti na više od 400 zrakoplova. Očekuju da će im to omogućiti da 2018. godine prevezu više od 100 milijuna putnika.

Zrakoplovi će se isporučivati tijekom sljedećih pet godina, a u tom razdoblju Ryanair će 75 zrakoplova zamijeniti novim 737-icama, dok će ostatak narudžbe biti čisti rast flote. U vodstvu tog poduzeća očekuju da će im to omogućiti daljnje širenje mreže i stabilan rast broja putnika od oko pet posto godišnje.

Radi se o jednoj od najvećih narudžbi u povijesti europskog zračnog prijevoza, pri čemu se na prvom mjestu nalazi lanjska narudžba Norwegiana od nevjerojatnih 21,5 milijardi dolara! Od ukupno 122 naručena zrakoplova, Norvežanima će ih 100 isporučiti Boeing, a 22 europski Airbus.

Ryanair na izvaneuropskim letovima?

Kako su se pojavljivale informacije o Ryanairovoj velikoj narudžbi, tako se spominjala i mogućnost ideje o Ryanairovom ulasku na tržište prekooceanskog zračnog prijevoza ili općenitom prevoženju putnika na daljim relacijama. No, kako se narudžba odnosi na zrakoplove jednake onima koje Ryanair i sada koristi, od superjeftinih prekooceanskih letova za sada izgleda nema ništa.

Ryanairova nova akcija: jednosmjerne karte već od 10 eura

Ryanair je u zadnje vrijeme imao nekoliko akcija s nešto nižim cijenama od uobičajenih, pa su tako i ovu narudžbu odlučili obilježiti još jednom promocijom.

Tako su u prodaju pustili 100 tisuća karata po cijeni od 10 eura. Akcija traje od danas do četvrtka, 21. ožujka, a vrijeme putovanja odnosi se na četvrti mjesec, odnosno od 2. do 30. travnja 2013. godine i vrijedi za letove ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom. Karte je potrebno kupiti barem 14 dana prije polaska.

U cijenu su uključene pristojbe zračnih luka, porezi, naknada za online check-in, kao i jedna ručna prtljaga, ali odnedavno je Ryanair uveo novu naknadu od dva posto na plaćanja kreditnom karticom, a provizija se plaća na cjelokupni iznos. Tako će vas, primjerice, dvosmjerno putovanje u iznosu od 18 eura u konačnici koštati 18,36 eura, ako isto plaćate kreditnim karticama poput Mastercarda ili Vise. Svi oni koji se odluče na plaćanje debitnim karticama ili Mastercard Prepaid-om, i dalje su oslobođeni ovog nameta.

Budući da Ryanair krajem ožujka, odnosno početka travnja kreće sa svojim sezonskim linijama prema Hrvatskoj, za ovu cijenu možete rezervirati karte iz Zadra za Baden-Baden, Billund, Düsseldorf-Weeze, East Midlands, Frankfurt-Hahn, Liverpool i Marseille, iz Pule za Frankfurt-Hahn i Pariz-Beauvais, dok se iz Rijeke za devet eura može letjeti za Düsseldorf-Weeze, Frankfurt-Hahn i Oslo-Rygge. Ako želite znati više o Ryanairovoj mreži, pogledajte popis svih Ryanairovih linija iz Hrvatske i susjednih zračnih luka.