Objavljeno 22.10.18. 15:10

Advent i božićni sajmovi u Bratislavi 2018.

Zateknete li se u božićno vrijeme u Bratislavi, moći ćete uživati u prigodno okićenom gradu i raznolikoj adventskoj ponudi.
Vrijeme: 23. 11. 2018. - 22. 12. 2018.
Mjesto: Bratislava
Advent i božićni sajmovi u Bratislavi; © GOB Advent i božićni sajmovi u Bratislavi; © GOB

Glavni grad Slovačke često ostaje zaboravljen kada je riječ o božićnim sajmovima, što može zahvaliti tome što se oko njega nalaze gradovi s nekima od najljepših adventskih manifestacija - Beč, Budimpešta, München itd. No, to ne znači da i Bratislava nema što ponuditi onima koji se u njoj zateknu u to doba godine.

Najznačajniji sajmovi organizirani su na tri trga u središtu grada - Glavnom (Hlavné námestie), Franjevačkom (Františkánske námestie) i Hviezdoslavovom trgu (Hviezdoslavovo námestie).

Glavni je sajam onaj na Glavnom trgu, kojemu se obično pribraja i sajam na susjednom Prelatovom trgu. Osim uobičajene gastronomske ponude i prigodnih suvenira, posjetitelje očekuju i povremeni glazbeni nastupi. Također, na Prelatovom trgu i ove će se godine nalaziti malo klizalište.

Sajam na Hviezdoslavovom trgu podjednako je zanimljiv kao i onaj na Glavnom trgu, a njegove su glavne atrakcije klizalište i veliko božićno drvce. Na okolnim štandovima također se može isprobati prigodne kulinarske specijalitete.

Sajam na Franjevačkom trgu održava se u istom terminu kao i sajam na Glavnom trgu, no radi se o ipak nešto manjoj priredbi. Naravno, i ondje možete uživati u dobroj ponudi hrane i pića.

Bratislavski adventski specijaliteti

Ako se zbog nečega isplati posjetiti bratislavske adventske sajmove, onda je to zbog gastronomske ponude. Izbor jela i pića vrlo je dobar te možete uživati u kušanju domaćih i međunarodnih specijaliteta.

Omiljeno jelo u adventsko doba mnogima je Cigánska pečienka, odnosno pečena svinjetina ili piletina 'na ciganski'. To se jelo može naći posvuda, a osim okusa privlačno je i zbog dobrih porcija po povoljnim cijenama.

Od ostalih specijaliteta, nekako su posebno popularne lokše, odnosno palačinke od krumpira. Rade se s različitim punjenjima, pa će svatko pronaći neki okus za sebe.

Od napitaka, tu je uvijek popularno kuhano vino, ali ako tražite nešto što ipak nije toliko tipično za druge božićne sajmove, onda probajte domaću medovinu. Slovaci su vrlo ponosni na svoje proizvode od meda, pa je 'vino od meda' ondje prilično popularno. Iako se može konzumirati i kada je hladna, medovina je ipak traženija u toplijoj inačici te ju je na božićnim sajmovima obično lako pronaći.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti