Objavljeno 29.10.18. 09:39

Advent i božićni sajmovi u Dresdenu 2018.

Dresden je u adventsko vrijeme jedan od najljepših njemačkih gradova, a ponosi se i najstarijim božićnim sajmom u Njemačkoj.
Vrijeme: 28. 11. 2018. - 24. 12. 2018.
Mjesto: Dresden
Advent i božićni sajmovi u Dresdenu Advent i božićni sajmovi u Dresdenu

Striezelmarkt

Dresden je u božićno vrijeme posebno lijep te njegove sajmove svake godine posjećuju rijeke turista. Glavna je atrakcija svakako Striezelmarkt, najstariji adventski sajam u Njemačkoj, koji je ime dobio po božićnoj slastici, lokalno poznatoj kao 'Striezel', a kod nas kao 'biskupski kruh'. Striezelmarkt je prvi puta održan davne 1434. godine te se ponosi iznimno dugom tradicijom. Održava se na trgu Altmarkt, nad kojim bdiju toranj poznate crkve Kreuzkirche i kupola nešto udaljenije Frauenkirche.

Striezelmarkt okuplja brojne izlagače, čiji se osvjetljeni štandovi odlično nadopunjuju s božićnim drvcem, panoramskim kotačem i brojnim drugim atrakcijama te iz zraka zajedno čine doista spektakularnu panoramu.

Gastronomska ponuda slična je drugim srednoeuropskim božićnim sajmovima, pa tako možete kušati kobasice, medenjake, marcipan, pržene bademe i slična jela, a nikako nemojte propustiti slasticu po kojoj je Sajam dobio ime - Striezel, poznat i pod nazivom Stollen. Ako ožednite, možete se osvježiti i ugrijati uz kuhano vino, punč ili čaj.

Tijekom nekoliko tjedana održavanja Striezelmarkta, održavaju se brojni koncerti i zabavni nastupi, dok se djeca mogu voziti u prigodnom vlakiću ili na veselim vrtuljcima. Tu je i nekoliko festivala, među kojima je posebno popularan, pogađate, onaj kojim se slavi Striezel. Ta se proslava održava 8. prosinca 2018., a nosi naziv Stollenfest.

Vrijeme održavanja Striezelmarkta: od 28. studenog do 24. prosinca 2018.

Radno vrijeme: svakodnevno od 10:00 do 21:00; 28. studenog (prvi dan) od 16:00 do 21:00; 24. prosinca (Badnjak) od 10:00 do 14:00

Advent na Neumarktu

Vrlo blizu Striezelmarkta održava se još jedan adventski sajam. Radi se o Adventu na Neumarktu, koji se odlično uklapa u trg kojim dominira Frauenkirche sa svojom kupolom. Sajam možda nije toliko raznolik i zanimljiv kao Striezelmarkt, ali je odličan izbor ako želite autentičniji doživljaj božićne proslave ili nešto manju gužvu od one koja vlada na Altmarktu.

Vrijeme održavanja Adventa na Neumarktu: od 29. studenog do 23. prosinca 2018.

Radno vrijeme: svakodnevno od 11:00 do 22:00, 23. prosinca od 11:00 do 20:00

Romantični božićni sajam

Svega nekoliko stotina metara zapadno od Frauenkirche, održava se Romantični božićni sajam. Taj sajam, pomalo nostalgične atmosfere, izvrsno se uklapa u svoju okolinu, s obzirom da se održava ispred Dresdenskog dvorca. Tako služi kao odličan 'prijelaz' sa Striezelmarkta do Dvorca, u kojem se, pak, održava Srednjovjekovni božićni sajam.

Vrijeme održavanja Romantičnog božićnog sajma: od 29. studenog do 24. prosinca 2018.

Radno vrijeme: nedjelja - četvrtak od 11:00 do 20:00, petkom i subotom od 11:00 do 21:00, Badnjak od 11:00 do 14:00

Srednjovjekovni božićni sajam u Dresdenskom dvorcu

Kao što mu samo ime kaže, ovaj se sajam održava unutar Dresdenskog dvorca. Jako se naglašava starinski ugođaj, pa donekle više podsjeća na klasične srednjovjekovne sajmove, nego na adventski sajam.

Autentičnom doživljaju pridonosi to što se koristi vrlo malo električne rasvjete i plastike te se vlasnici štandova velikim dijelom moraju snaći s materijalima koji su se koristili prije nekoliko stoljeća. Iz tog razloga, ponuda obrtničkih proizvoda vrlo je dobra te se ondje može pronaći jedinstvene suvenire. Hrana i napitci domaće su proizvodnje, a posjetitelje zabavljaju žongleri, trubaduri i ostali povijesni likovi.

Vrijeme održavanja Srednjovjekovnog božićnog sajma: od 28. studenog do 23. prosinca 2018.

Radno vrijeme: svakodnevno od 11:00 do 21:30

Cijena ulaznice: karte se kupuju za petak, subotu i nedjelju te koštaju 3,00 eura

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti
Oznake:
Dresden