Objavljeno 19.11.17. 20:09

Advent i božićni sajmovi u Krakovu 2017.

Krakov je pravi poljski dragulj, posebno lijep u božićno doba.
Vrijeme: 24. 11. 2017. - 26. 12. 2017.
Mjesto: Krakov
Advent i božićni sajmovi u Krakovu; © TZ Krakov Advent i božićni sajmovi u Krakovu; © TZ Krakov

Krakovski Glavni trg (poljski: Rynek Główny) cijele godine privlači brojne posjetitelje, pogotovo u božićno doba, kada posebno blista. Rynek božićni sajam tradicionalno ugošćuje od zadnjeg tjedna u studenom do blagdana sv. Stjepana (26. prosinca), no ponekad ga se produlji i do blagdana Sveta tri kralja (6. siječnja).

Središnji krakovski božićni sajam okuplja desetke izlagača, na čijim se štandovima mogu pronaći tradicionalna poljska jela i zanimljive rukotvorine. Privlačni mirisi rijetke ostave ravnodušnima, a među brojnim ukusnim i zanimljivim jelima svakako vrijedi istaknuti medenjake, knedle s raznim punjenjima, kobasice i druge mesne specijalitete, sireve itd.

Kako su Poljaci poznati po kvalitetnim obrtničkim proizvodima, tako se na Sajmu nude brojni maštoviti drveni i keramički suveniri, a zainteresirani će pronaći i nakit.

Tu je i jedno od zanimljivih događanja koja se u Krakovu odvijaju tijekom adventa - odabir najljepših 'Krakovskih jaslica'. Radi se o jedinstvenim i raskošnim prikazima Isusova rođenja, lokaliziranima u Krakov. Naime, jaslice se uklapaju u lokalnu arhitekturu, pa tako Sveta obitelj bude okružena brojnim krakovskim znamenitostima, ali i raznim poznatim osobama, obično iz poljske povijesti.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti
Oznake:
Krakov