Objavljeno 06.11.19. 15:09

Advent i božićni sajmovi u Rimu 2019.

Rim je grad koji vrijedi posjetiti u svako doba godine, pa tako i u božićno vrijeme.
Vrijeme: 02. 12. 2019. - 12. 01. 2020.
Mjesto: Rim
Advent i božićni sajmovi u Rimu; © TZ Rim Advent i božićni sajmovi u Rimu; © TZ Rim

Rim nije pretjerano poznat kao odredište ljubitelja adventskih sajmova. Razlog je jednostavan - božićnih sajmova tek je nekoliko, a u središtu grada zapravo se održava tek jedan značajniji sajam, onaj na Piazzi Navona. Ipak, radi se o gradu koji je središte katoličanstva i koji krajem godine odiše božićnim duhom te se u njega svakako vrijedi zaputiti.

Befana na Piazzi Navona

Poznati gradski trg ugošćuje sajam Befana, što je naziv starice s metlom koja u talijanskoj tradiciji djeci na večer prije blagdana Sveta tri kralja, 5. siječnja, dijeli darove. Sajam obuhvaća brojne štandove, čija je ponuda kombinacija gastronomskog doživljaja i zabavnih aktivnosti.

Vrijeme održavanja sajma na Piazzi Navona: od početka prosinca do blagdana Sveta tri kralja

Osim po sajmu na Piazzi Navona, dolazak Božića u Rimu nagovješćuje i prigodna rasvjeta te božićna drvca. Tako su mnoge poznate građevine i lokacije dodatno uljepšane, poput Piazze Venezia, Koloseuma ili Vatikana. Stoga je šetnja gradom vjerojatno najbolje što Rim nudi u božićno vrijeme, a ako ipak tražite nešto konkretnije - zaputite se na Piazzu del Popolo ili u Vatikan.

100 jaslica u Vatikanu

Sveti Franjo Asiški 1223. u talijanskom mjestašcu Greccio uprizorio je prve žive jaslice, pa nije čudno što je izrada jaslica ili uprizorivanje živih jaslica na 'Čizmi' i danas jedna od najpopularnijih božićnih tradicija.

Jedan od izraza talijanske ljubavi prema jaslicama je i izložba '100 jaslica' (100 presepi), koja se održava još od 1976. godine. Cilj je bio oživjeti tradiciju izlaganja jaslica i na neki način potisnuti božićna drvca, koja su se sve više nametala kao jedini izraz Božića.

Izložba je postala vrlo uspješna i nadaleko poznata, pa se svake godine na nju prijavljuju brojni izlagači iz cijeloga svijeta. Tako je broj jaslica koje se izlažu redovito veći od 100, ali je naziv zadržan kao uspomena na prvo izdanje, kada je izloženih jaslica bilo točno stotinu.

Do 2017. godine izložba 100 jaslica održavala se na Piazzi del Popolo, no od 2018. preselila se u Vatikan, što je za posljedicu imalo i ukidanje naplate ulaza. Dojmljiva djela koja odlično dočaravaju pravi duh Božića tako se sada mogu razgledati besplatno, a ako to želite učiniti i vi zaputite se u Salu San Pio X - zgradu na adresi Via dell'Ospedale 1 - na križanju s ulicom Via della Conciliazione.

Vrijeme održavanja: od 7. prosinca 2019. do 12. siječnja 2020.

Radno vrijeme: svakodnevno od 10:00 do 20:00; Badnjak i Silvestrovo do 17:00; ulazak je moguć do sat vremena prije zatvaranja

Cijena ulaznice: besplatno

Oznake:
Rim