Objavljeno 11.11.17. 21:24

Advent i božićni sajmovi u Rimu 2017.

Rim je grad koji vrijedi posjetiti u svako doba godine, pa tako i u božićno vrijeme.
Vrijeme: 06. 12. 2017. - 06. 01. 2018.
Mjesto: Rim
Advent i božićni sajmovi u Rimu; © TZ Rim Advent i božićni sajmovi u Rimu; © TZ Rim

Rim nije pretjerano poznat kao odredište ljubitelja adventskih sajmova. Razlog je jednostavan - božićnih sajmova tek je nekoliko, a u središtu grada zapravo se održava tek jedan značajniji sajam, onaj na Piazzi Navona.

Befana na Piazzi Navona

Taj poznati gradski trg ugošćuje sajam Befana, što je naziv starice s metlom koja u talijanskoj tradiciji djeci na večer prije blagdana Sveta tri kralja, 5. siječnja, dijeli darove. Sajam obuhvaća brojne štandove, čija je ponuda kombinacija gastronomskog doživljaja i zabavnih aktivnosti.

Vrijeme održavanja sajma na Piazzi Navona: od 2. prosinca 2017. do 6. siječnja 2018.

Osim po sajmu na Piazzi Navona, dolazak Božića u Rimu nagovješćuje i prigodna rasvjeta te božićna drvca. Tako su mnoge poznate građevine i lokacije dodatno uljepšane, poput Piazze Venezia, Koloseuma ili Vatikana. Stoga je šetnja gradom vjerojatno najbolje što Rim nudi u božićno vrijeme, a ako ipak tražite nešto konkretnije - zaputite se na Piazzu del Popolo.

100 jaslica (Piazza del Popolo)

Sveti Franjo Asiški 1223. u talijanskom mjestašcu Greccio uprizorio je prve žive jaslice, pa nije čudno što je izrada jaslica ili uprizorivanje živih jaslica na 'Čizmi' i danas jedna od najpopularnijih božićnih tradicija.

Jedan od izraza talijanske ljubavi prema jaslicama je i izložba '100 jaslica' (100 presepi), koja se održava još od 1976. godine. Cilj je bio oživjeti tradiciju izlaganja jaslica i na neki način potisnuti božićna drvca, koja su se sve više nametala kao jedini izraz Božića.

Izložba je postala vrlo uspješna i nadaleko poznata, pa se svake godine na nju prijavljuju brojni izlagači iz cijeloga svijeta. Tako je broj jaslica koje se izlažu redovito veći od 100, ali je naziv zadržan kao uspomena na prvo izdanje, kada je izloženih jaslica bilo točno stotinu.

Ove će godine biti pokazano više od 150 jaslica iz Italije i 40 drugih svjetskih zemalja, a ako ih želite vidjeti zaputite se u Salu del Bramante, uz crkvu Santa Maria del Popolo na trgu Piazza del Popolo.

Vrijeme održavanja: od 23. studenog 2017. do 7. siječnja 2018.

Cijena ulaznice: 8,50 eura; 6,50 eura za starije od 65 godina; 6,50 eura za djecu od 4 godine naviše i osobe dobi do 26 godina

Oznake:
Rim