Objavljeno 06.11.19. 16:32

Advent i božićni sajam u Nürnbergu 2019.

Njemačka je poznata kao država s nekima od najljepših božićnih sajmova, a posebno mjesto među njima zauzima jedan bavarski - onaj u Nürnbergu.
Vrijeme: 29. 11. 2019. - 24. 12. 2019.
Mjesto: Nürnberg
Advent i božićni sajam u Nürnbergu; © Birgit Fuder Advent i božićni sajam u Nürnbergu; © Birgit Fuder

Povijesne crtice o nürnberškim božićnim sajmovima

Materijalni dokazi potvrđuju da se adventski sajam u Nürnbergu održavao još 1628. godine, no postoje indicije da se to činilo i gotovo sto godina ranije - još 1530. godine. Do sredine 18. stoljeća sajam na Hauptmarktu postao je toliko značajan da su na njemu sudjelovali gotovo svi gradski obrtnici, a iz tog se razdoblja izdvaja i odbijanje ideje o uvođenju lutrije na sajam, u kojoj su gradski vijećnici vidjeli opasnost razvodnjavanja božićnog ugođaja.

Krajem 19. stoljeća počinju problemi i česte selidbe - prvo na obližnji otočić Schütt, zatim kod Muzeja primijenjene umjetnosti, a na nekoliko godina čak i u Muzej prijevoza.

Nakon što je konačno vraćen na Hauptmarkt, 1933. godine božićni sajam dobio je novu i jednu od danas najvažnijih tradicija - tzv. Christkinda. Radi se o liku kojeg bi najjednostavnije bilo objasniti kao tradicionalnog božićnog darivatelja u zemljama njemačkog govornog područja i srednje Europe. Nalikuje anđelu, ženskog je spola i od te godine u Nürnbergu ima važnu funkciju - recitiranje prologa kojim se otvara sajam.

Od 1969. godine Christkinda biraju stanovnici Nürnberga, a slična tradicija je zadržana do danas, s time što u zadnjoj fazi izbora glavnu riječ ima stručni žiri. Četiri godine kasnije nürnberški je adventski sajam po prvi put premašio broj od milijun posjetitelja, dok je 1986. zapamćena kao godina kada se prvi puta održao Božićni sajam sestrinskih gradova, na kojemu se predstavljaju gradovi iz cijeloga svijeta, a koji se održava i danas.

Gastronomski specijaliteti

Nürnberg je poznat po dva lokalna specijaliteta koja se rado jedu upravu u božićno doba - nürnberškim kobasicama i medenjacima.

Nürnberške se kobasice mogu naći posvuda, a kako bi nosile taj naziv moraju zadovoljiti određene kriterije, prvi put postavljene još davne 1313. godine. Tamošnje kobasice vrlo su male - dugačke od sedam do devet centimetara i teške od 20 do 25 grama, pa su posebno omiljene u pakiranju od tri kobasice u pecivu sa senfom (tzv. 'Drei im Weggla').

Nürnberški se pak medenjaci (Lebkuchen) pripremaju još od 14. stoljeća, a izumili su ih franački redovnici. Izvoze se po cijelom svijetu te ih se godišnje proizvede više od 70 milijuna. Ključni sastojci jesu med, čokolada, bademi, lješnjaci i orasi te različiti začini, poput đumbira ili cimeta.

Tražite li nešto za popiti, tu su dva tradicionalna božićna napitka - kuhano vino i punč. Punč je posebno zanimljiv i to iz razloga što se u Nürnbergu nalazi golemi kotao za njegovo spravljanje, u koji stane čak devet tisuća litara tog napitka! Nalazi se kod Fleischbrückea, u produžetku Hauptmarkta prema jugu.

Jaslice

U ulici Spitalgasse, smještenoj između Hauptmarkta i Hans-Sachs-Platza, nalazi se mnoštvo većih ili manjih jaslica s prikazima prvih trenutaka Kristovog života. Najdojmljivije jaslice nalaze se ispred crkve Naše Gospe, koja dominira Hauptmarktom.

Radno vrijeme i korisne informacije

Vrijeme održavanja: od 29. studenog do 24. prosinca 2019.

Radno vrijeme: svakodnevno od 10:00 do 21:00, na Badnjak od 10:00 do 14:00

Svečano otvorenje: 29. studenog 2019. u 17:30

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Foto detalji