Objavljeno 05.11.19. 20:55

Advent u Ljubljani 2019.

Kao i većina srednjoeuropskih gradova, Ljubljana posljednjih godina sve više privlači posjetitelje svojim božićnim sajmom i adventskim ugođajem.
Vrijeme: 29. 11. 2019. - 05. 01. 2020.
Mjesto: Ljubljana
Advent u Ljubljani

U božićno vrijeme središte grada posebno je lijepo uređeno, a ove godine u Adventu u Ljubljani možete uživati od 29. studenog 2019. do 5. siječnja 2020.

Prigodno ukrašenim ulicama i trgovima, poput Prešernova trga, Tromostovja, Kongresnoga trga, Mestnoga trga, Stritarjeve ulice, Staroga trga ili Ljubljanskoga grada, nerijetko hodaju brojni turisti, pogotovo vikendima, dok vas miris kuhanog vina, čaja i pečenih kobasica 'zove' da navratite do prve kućice ili gostionice koji nude ove specijalitete.

Većina štandova s blagdanskom ponudom smještena je uz Cankarjevo nabrežje i Hribarjevo nabrežje, što su ujedno i dvije ulice koje se nalaze odmah uz rijeku Ljubljanicu. Blizina rijeke daje dodatnu 'notu' svečanoj atmosferi tako karakterističnoj za posljednji mjesec u godini. Ondje se mogu kupiti suveniri s božićnim motivima, lampice, nakit za ukrašavanje jelki, kape, šalovi, rukavice, ali se mogu probati i brojne slastice.

Želite li uživati u odličnom pogledu na okićenu i osvijetljenu Ljubljanu, zaputite se na Ljubljanski grad, srednjovjekovni dvorac koji se nadvija nad središtem grada. Dvorac je zimi i sam posebno zanimljiv kao vizura, s obzirom da je tada posebno osvijetljen, što najviše dolazi do izražaja kada snijeg zabijeli Ljubljanu i brdo na kojem se nalazi.

Osim božićnog sajma, za vrijeme trajanja Adventa u Ljubljani održat će se još nekoliko prigodnih programa, kao što su paljenje božićne rasvjete (29. studenog 2019. u 17:15) i procesija za blagdan sv. Nikole (5. prosinca 2019. u 17:00), a šlag na kraju jest doček Nove godine uz svečani vatromet (31. prosinca 2019. od 21:00) na više trgova u središtu grada.

Vrijedi spomenuti kako Ljubljanu u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika, osim brojnih lampica i ukrasa, krasi i velika jelka pred Franjevačkom crkvom na Prešernovu trgu.

Prijevoz do Ljubljane

Odlučite li se na posjet Ljubljani u vlastitom aranžmanu, na raspolaganju vam stoje autobusne i željezničke poveznice. Više pročitajte u članku Prijevoz do Ljubljane ili provjerite sljedeće poveznice:

Smještaj u Ljubljani

Tražite li idealan smještaj u slovenskoj prijestolnici? Saznajte više u članku Smještaj u Ljubljani ili se poslužite našom tražilicom smještaja.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Foto detalji