Objavljeno 18.11.18. 22:29

Advent u Salzburgu 2018.

Božićni sajam u Salzburgu, poznat i kao Christkindlmarkt, prvi put se spominje još u 15. stoljeću, pa je tako jedan od najstarijih u Europi uopće. U današnjem obliku prisutan je od 1972. godine i smješten na dva trga pokraj predivne barokne katedrale sv. Ruperta - Domplatzu i Residenzplatzu.
Vrijeme: 22. 11. 2018. - 26. 12. 2018.
Mjesto: Salzburg
Advent u Salzburgu

Općenito o božićnom sajmu u Salzburgu

Advent u Salzburgu, kao i Advent u Beču, zapravo je skup više sajmova koji se održavaju na nekoliko mjesta u gradu. Ipak, kada se spominje adventski sajam, najčešće se misli na Christkindlmarkt, smješten na trgovima oko Katedrale - Domplatzu i Residenzplatzu.

Središnji božićni sajam u Salzburgu ove se godine održava od 22. studenog do 26. prosinca 2018. Prvi put se spominje još u 15. stoljeću te je time jedan od najstarijih sajmova takve vrste u Europi. Nekoć je bio poznat pod nazivom sajam sv. Nikole (Nikolaimarkt), no danas se isključivo koristi naziv Christkindlmarkt. U današnjem obliku održava se od 1972. godine, nakon 40-ak godina pauze.

Salzburg je tijekom adventa doista posebno mjesto, božićni duh osjeti se na svakom koraku. U to vrijeme posjete ga stotine tisuća turista iz cijeloga svijeta, ponajviše kako bi osjetili spomenutu jedinstvenu božićnu atmosferu.

Na Christkindlmarktu mogu se pronaći božićni ukrasi svih vrsta, boja i oblika. Cijene najvećeg broja dekoracija uglavnom se kreću od 3 do 15 eura, no nemojte se iznenaditi cijenama proizvoda kao što su staklene kugle za jelku, koje nerijetko prelaze i iznose od nekoliko desetaka eura po komadu.

Osim ukrasa, nude se i brojni slatkiši, Mozart kugle, prženi bademi, ušećerene jabuke, ali i domaće kobasice, punč i kuhano vino.

Advent u Salzburgu: Božićni sajam Christkindlmarkt

Sveukupnu ponudu upotpunjavaju još i tradicionalni šeširi, šalovi, rukavice, nakit, mirisne svijeće, igračke za mališane, snježne kugle, figurice za vlastite jaslice, cvjetni aranžmani ili jednostavno šalica kave i tople čokolade.

Dok šećete pokraj svih tih štandova, a miris okićenih jelki, slatkiša i toplih pića upotpunjuju se s grajom tisuća posjetitelja, vjerojatno ćete, kao i mnogi od tih istih turista, biti oduševljeni što ste baš Salzburg izabrali za adventski izlet. Možda ćete i vrlo brzo poželjeti ponovno se vratiti i iznova osjetiti čaroliju ovoga predivnog grada, a uz malo sreće u ovo isto vrijeme će vas obradovati i snijeg, koji je prilično čest u tom području.

Radno vrijeme Christkindlmarkta: ponedjeljak-četvrtak od 10:00 do 20:30, petkom i 7. prosinca od 10:00 do 21:00, subotom od 09:00 do 21:00, nedjeljom i blagdanima od 09:00 do 20:30, Badnjak od 09:00 do 15:00, Božić i blagdan sv. Stjepana od 11:00 do 18:00

Vrijeme održavanja: od 22. studenog do 26. prosinca 2018. godine

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Ostali adventski sajmovi u Salzburgu

Božićna bajka u Hellbrunnu

Možda najšarmantniji gradski božićni sajam održava se kod prekrasnog dvorca Hellbrunn. Radi se o jednoj od najljepših gradskih atrakcija, s upečatljivom vrtovima i fontanama. Ondje se nalazi i poznati paviljon iz slavnog mjuzikla 'Moje pjesme, moji snovi'. Doduše, izvorni se paviljon nalazio kod dvorca Leopoldskron, no zbog velikih gužvi i bolje dostupnosti turistima preseljen je u Hellbrunn.

Sajam kod Hellbrunna poznat je po nešto opuštenijoj atmosferi. Posebna je atrakcija veliki adventski kalendar, napravljen od 24 prozora na zgradi dvorca na kojima se svakodnevno, kako se približava Božić, otkrivaju novi datumi.

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak od 13:00 do 20:00, vikendom i blagdanima od 10:00 do 20:00, na Badnjak od 10:00 do 14:00.

Vrijeme održavanja: od 22. studenog do 24. prosinca 2018. godine

Božićni sajam ispred dvorca Mirabell

Ispred najljepšeg gradskog dvorca i vrta također se održava adventski sajam. Možete uživati u šarolikoj kulinarskoj i suvenirskoj ponudi, a posebna atrakcija sajma brojni su koncerti tradicionalne i klasične glazbe, koji se održavaju gotovo svakodnevno u popodnevnim satima.

Radno vrijeme: petkom i subotom od 10:00 do 21:00, od nedjelje do četvrtka od 10:00 do 20:00, na Badnjak od 10:00 do 15:00

Vrijeme održavanja: od 22. studenog do 24. prosinca 2018. godine

Božićni sajam u utvrdi Hohensalzburg

Ako želite doista drukčiji doživljaj adventa s osjećajem davno prošlih vremena, posjetite veličanstveni dvorac Hohensalzburg, gdje se također održava mali i romantični adventski sajam.

Radno vrijeme: od 11:00 do 19:00

Vrijeme održavanja: petkom, subotom i nedjeljom tijekom adventa (od 30. studenog do 23. prosinca 2018.)

Cijene ulaznica: potrebno je platiti kartu za ulaz u utvrdu

Adventski sajam u Sterngartenu

Između jednih od najpoznatijih gradskih ulica - Getreidegasse i Griesgasse smjestio se šarmantni Sterngarten, gdje se redovito održava još jedan adventski sajam - Sternadvent. Zapravo se radi o jednom od najpoznatijih gradskih dvorišnih vrtova, po kojima je Salzburg i inače poznat.

Radno vrijeme: petkom i subotom od 10:30 do 20:30; ostalim danima od 10:30 do 19:00; Badnjak i Silvestrovo od 10:30 do 15:00; 1. i 6. siječnja 2019. od 11:00 do 18:00

Vrijeme održavanja: od 22. studenog 2018. do 6. siječnja 2019.

Korisne informacije

Spomenimo još i nekoliko korisnih informacija. Ako se odlučite za kupnju kartice Salzburg card, koja omogućuje besplatan ulaz u brojne gradske znamenitosti, znajte da ih postoje tri vrste - ona od 24 h, 48 h i 72 h, a kartica vrijedi od trenutka ulaska u prvu znamenitost. Tako ako krenete s razgledavanjem u npr. 14:00, vrijedi do 13:59 sati idućeg dana, tj. 48 ili 72 sata kasnije. Popust za dječju kartu iznosi 50 posto. U cijenu su uključene uspinjača i ulaz u utvrdu Hohensalzburg, Mozartova rodna kuća, kuća u kojoj je živio Mozart, Zoološki vrt Salzburg, Gradski muzej, javni gradski prijevoz itd.

Na Mozartplatzu, gdje je postavljeno malo klizalište, mališani mogu isprobavati čari umjetnosti na ledu, dok oni malo stariji, uz božićni sajam, mogu provjeriti dodatne trgovačke čari u ulicama Getreidegasse i Judengasse, gdje se nalazi najveći broj prodavaonica - od božićnih ukrasa do robe visoke mode.

Prijevoz do Salzburga

Odlučite li se na posjet Salzburgu u vlastitom aranžmanu, na raspolaganju vam stoji nekoliko opcija za javni prijevoz. Više pročitajte u članku Prijevoz do Salzburga.

Što posjetiti u Salzburgu

Salzburg je relativno malen grad, pa većinu znamenitosti možete vidjeti tijekom razgledavanja adventskih sajmova. O najvažnijim znamenitostima više pročitajte u rubrici Znamenitosti u Salzburgu.

Smještaj u Salzburgu

Tražite li idealan smještaj u Mozartovom gradu? Poslužite se našom tražilicom smještaja.

Foto detalji