Objavljeno 02.12.21. 16:32

Advent u Zagrebu 2021. (detaljni program)

Advent u Zagrebu opet otvara vrata posjetiteljima, a što možete očekivati ove godine saznajte u nastavku.
Vrijeme: 27. 11. 2021. - 07. 01. 2022.
Mjesto: Zagreb
Advent i božićni sajmovi u Zagrebu

Nakon što je prošle godine održan u izdanju potpuno drugačijem od onoga na što smo navikli, zagrebački Advent ove godine polako se vraća ugođaju koji mu je donio prepoznatljivost i brojne nagrade. Recept je dobro poznat - okićene gradske lokacije, ugostiteljske kućice s raznovrsnom ponudom, brojna prateća događanja i poneki novitet.

Središnji su motiv ovogodišnjeg Adventa tradicionalne hrvatske igračke, koje su postavljene diljem grada. Jedno je od takvih mjesta Trg kralja Tomislava, na kojemu se nalaze brojne figure, ali koji je i ove godine ostao bez omiljenog Ledenog parka.

Ugostiteljske kućice

Kućice se vraćaju na Advent i to na četiri lokacije - Trg bana Jelačića, Štros, Europski trg te na 'potez' od Trga bana Jelačića do Cvjetnog trga, odnosno u Gajevu i Bogovićevu ulicu. Ukupno se radi o više od 90 kućica.

Kućice se na Jelačić placu nalaze zapadno od sata, sjeveroistočno od bana i istočno od Manduševca.

15 prigodno uređenih lokacija

Prigodna rasvjeta i ukrasi bit će postavljeni širom Zagreba, a 15 lokacija u središtu grada - četiri na Gornjem gradu i 11 u Donjem gradu - bit će posebno uređeno. Radi se o sljedećim mjestima:

PARKOVI I ŠETNICE: Park Bele IV. / Vranyczanijeva poljana, Park Zrinjevac, Strossmayerovo šetalište zapad
TRGOVI: Europski trg, Plato Gradec, Trg bana Jelačića, Trg J. J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg Mažuranića, Trg Republike Hrvatske, Trg svetog Marka
OSTALO: ALU (Akademija likovnih umjetnosti), Matica hrvatskih obrtnika (Ilica 49), Prolaz Oktogon

U nastavku ukratko predstavljamo glavne točke programa ovogodišnjeg zagrebačkog adventa.

Adventski vijenac i božićna drvca

Veliki adventski vijenac tradicionalno će biti postavljen oko Manduševca na Trgu bana Jelačića. Prva svijeća pali se u subotu, 27. studenog 2021. u 17 sati.

Dva velika božićna drvca nalaze se na Trgu bana Jelačića i na Trgu svetog Marka.

Žive jaslice na Kaptolu, ispred Zagrebačke katedrale

Pravi božićni duh posjetitelji će osjetiti na Kaptolu ispred Katedrale, gdje će Zajednica Cenacolo prirediti Žive jaslice, prekrasan prikaz Isusovog rođenja i prvih trenutaka života. Scenografija prikazuje Isusovu rodnu štalicu i rodno mjesto Betlehem, a u predstavi sudjeluju Sveta obitelj, mudraci, pastiri, domaće životinje itd. Likove utjelovljuju nekadašnji članovi zajednice Cenacolo, koji poručuju da su jaslice simbol i njihovog rođenja, jer su se u zajednici ponovno rodili.

Glazbeni nastupi

Predviđeno je čak 129 nastupa u sklopu 14 glazbenih programa, od kojih će se mnogi održati na otvorenom. Izdvajamo neke od njih:

Advent pod lanternom - od 1. do 24. prosinca 2021.; Kula Lotrščak - Park Bele IV. - Park Grič
Zagrebačke adventske razglednice - od 29. studenog do 29. prosinca 2021.; prolaz Neboder, Oktogon, Prolaz sestara Baković

Svjetlost Adventa

Projekt Svjetlost Adventa pokrenut je 2020., a nakon uspješne premijere nastavlja se i ove godine. Tako će brojne zgrade na Gornjem gradu dobiti prozorske ukrase u skladu s božićnim motivima, pa podignite pogled kako biste vidjeli što je sve pripremljeno.

Pregled adventskih događanja u Zagrebu

Da ne duljimo, donosimo vam pregled glavnih ovogodišnjih zagrebačkih božićnih događanja, a o svima njima možete doznati više kliknete li na naziv priredbe.

Advent na Europskom trgu 2021.

Datum(i): od 27. 11. 2021. do 07. 01. 2022.

Foto detalji