Objavljeno 02. 03. 2017. - 22:23

Bitka kod Samobora 2017. (detaljni program)

U nedjelju, 5. ožujka 2017. godine, na samoborskoj livadi Vugrinščak, podno feudalnog grada Samobora, po 12. put zaredom održat će se srednjovjekovni sajam kojim se obilježava bitka iz 1441. godine, čije je postojanje zabilježeno i u Celjskoj kronici te drugim izvorima.
Vrijeme: 05. 03. 2017.
Mjesto: Samobor
Bitka kod Samobora Bitka kod Samobora

Bitka kod Samobora temelji se na događajima iz prve polovice 15. stoljeća. Sve je započelo 1439. godine, kada je umro kralj Albert Habsburg te je diljem Hrvatske i Ugarske krenula borba za preuzimanje vlasti. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski zajedno s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije godine kasnije - na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine - te su se vojske sukobile kod Samobora, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

Za što vjerniju rekonstrukciju bitke pobrinut će se brojne srednjovjekovne skupine iz Hrvatske, ali i njihovi gosti iz Slovenije i Mađarske. Ukupno će bitku upriličiti oko 450 sudionika, a sve organiziraju Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga 'Oživljena povijest'.

Na livadu će biti postavljen vojni tabor, u kojem će se nalaziti konjanici, mačevaoci, kuburaši, streličari i ranarnička služba, kao i bojne sprave. Na bogatom sajmu, pak, svoje će proizvode ponuditi košaraši, kovači, klobučari, krušari, medičari i travari, pa će ponuda biti doista bogata.

Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Nakon bitke i ceremonije kaštelan objavljuje svima prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu.

Događanja započinju u 10:00 sati otvorenjem srednjovjekovnog sajma, dok je uprizorenje same bitke u 15:00 sati.

Samoborski muzej u nedjelju otvoren je za sve posjetitelje od 10:00 do 18:00 sati.

Program Bitke kod Samobora 2017.

5. ožujka 2017., nedjelja
10:00 Otvorenje
15:00 Uprizorenje Bitke

Foto detalji