Objavljeno 28.02.19. 12:38

Bitka kod Samobora 2019.

U nedjelju, 10. ožujka 2019. godine, na samoborskoj livadi Vugrinščak, podno feudalnog grada Samobora, po 14. put zaredom održat će se srednjovjekovni sajam kojim se obilježava bitka iz 1441. godine, čije je postojanje zabilježeno i u Celjskoj kronici te drugim izvorima.
Vrijeme: 10. 03. 2019.
Mjesto: Samobor
Bitka kod Samobora Bitka kod Samobora

Bitka kod Samobora temelji se na događajima iz prve polovice 15. stoljeća. Sve je započelo 1439. godine, kada je umro kralj Albert Habsburg te je diljem Hrvatske i Ugarske krenula borba za preuzimanje vlasti. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski zajedno s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski.

Dvije godine kasnije - na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine - te su se vojske sukobile kod Samobora, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

Za što vjerniju rekonstrukciju bitke pobrinut će se brojne srednjovjekovne skupine. Na livadu će biti postavljen vojni tabor, u kojem će se nalaziti konjanici, mačevaoci, kuburaši, streličari i ranarnička služba, kao i bojne sprave. Na bogatom sajmu, pak, svoje će proizvode ponuditi košaraši, kovači, klobučari, krušari, medičari i travari, pa će ponuda biti doista bogata.

Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Nakon bitke i ceremonije kaštelan objavljuje svima prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu.

Događanja započinju u 10:00 sati, dok je uprizorenje bitke oko 15 sati.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Foto detalji