Objavljeno 14.12.12. 12:56

Božićni sajam braniteljskih Zadruga i Udruga na ZV-u 2012.

Na Zagrebačkom velesajmu ove godine, nakon jednogodišnje stanke, nastavlja se tradicija održavanja božićnoga sajma. Tako će se ondje od 14. do 23. prosinca 2012. održati Božićni sajam braniteljskih zadruga i udruga, koji organizira Zagrebački velesajam u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata Zagrebačkog velesajma i HKUD-om Željezničar iz Zagreba.
Vrijeme: 14. 12. 2012. - 23. 12. 2012.
Mjesto: Zagreb
Božićni sajam braniteljskih Zadruga i Udruga na ZV-u Božićni sajam braniteljskih Zadruga i Udruga na ZV-u

Kroz desetak dana sajma članovi braniteljskih udruga i zadruga te civilnih udruga, zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva prezentirat će svoje radove i dostignuća svojega rada. Svi posjetitelji moći će sudjelovati u prezentacijama nekih tradicionalnih starih zanata te prezentaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a moći će se kupiti i domaći proizvodi koje proizvode članovi braniteljskih te ostalih udruga i zadruga.

Osnovni cilj Božićnog sajma međusobno je povezivanje braniteljskih udruga i zadruga.

Osim braniteljskih udruga i zadruga, sajam je otvoren za nastup i prezentaciju civilnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, starih zanata, nakladništva, drugih zabavno, stručnih i popratnih aktivnosti koje se tematski uklapaju u sajam.

Održat će se brojne radionice i izložbe, poput one Čipkarskog društva "Danica Bresler" iz Lepoglave koje će prezentirati prekrasne uratke od poznate lepoglavske čipke. Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica okuplja članove koji izrađuju i skupljaju božićne jaslice te će osim izložaka na Božićnom sajmu svoj rad prezentirati kroz praktične radionice. Kreativna udruga "Feniks" iz Zagreba svakodnevno od 18:00 sati organizira kreativne radionice za djecu s različitim temama - ukrašavanje kuglica za bor u artičoka tehnici, ukrašavanje kuglica za bor u decoupage tehnici, osnove decoupage tehnike- - shabby i klasični krakle na drvetu, lutkice od lavande i dr. Udruga "Umjetnost stvaranja" također će svakodnevno organizirati radionice.

Uz njih će se prezentirati i proizvođači maslinovog ulja i proizvoda od maslina.

Svaki dan od 15.00 do 21.00 sat na pozornici će se odvijati bogat kulturno-umjetnički program s naglaskom na hrvatskoj folklornoj baštini. Preko 25 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i okruženja predstavit će uz pjesmu i ples narodne običaje vezane uz proslavu adventa i Božića u Hrvatskoj. Očekuju nas nastupi kazališnih družina i artističkih grupa, kao i promocija knjiga i izložbe branitelja uz sudjelovanje heroja Domovinskog rata.

Za vrijeme Božićnog sajma, svoju knjigu na temu Domovinskog rata „Da se ne zaboravi“ promovirat će Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. Petar Rikić promovirat će svoju knjigu "Oko svijeta u 157 dana" i "40.000 km na dva kotača". Dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik likovne udruge HUMANART Đuka Siroglavić napravio je najveću sliku na svijetu „Val“, sliku koja je dobila certifikat Guinnessa. Dimenzije slike su 6000m X 1,5-1,7 m. Jedan dio slike bit će izložen i na Božićnom sajmu.

U utorak, 18. prosinca, svoje gostovanje imat će pater Zvjezdan Linić, koji će u 18:00 sati održati predavanje naslova "Božić ima nade". Mjesto održavanja je Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Tijekom vikenda, posjetitelje će zabavljati brojni pjevači, poput Pamele Ramljak, Branka Čulića Vukovarca i drugih.

Naglasak Božićnog sajma braniteljskih udruga i zadruga je na hrvatskoj kulturnoj baštini, tradicijskim vrijednostima i izvornim proizvodima hrvatskog gospodarstva.

Radno vrijeme sajma je svakodnevno od 14:00 do 22:00, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.