Objavljeno 27.02.18. 09:45

Dan otvorenih vinskih podruma u Istri 2018.

Turistička zajednica Istarske županije, u suradnji s Vinistrom - udrugom vinara i vinogradara Istre, i ove godine organizira manifestaciju Dan otvorenih vinskih podruma, koja se već uobičajeno održava posljednje nedjelje u svibnju.
Vrijeme: 27. 05. 2018.
Mjesto: Istra
Dan otvorenih vinskih podruma u Istri

Tako će oko 70 vinara širom Istre u nedjelju, 27. svibnja 2018. godine tijekom cijeloga dana, posjetiteljima otvoriti vrata svojih podruma i na taj način obilježiti svjetski Dan vina, koji ima važnu ulogu u promociji vinske kulture i kreiranju imidža Istre kao prepoznatljive enološke destinacije.

Ljubitelji vina, kao i oni koji će to tek postati, moći će tijekom Dana otvorenih vinskih podruma degustirati najbolja istarska vina i doznati kako vinari kombinacijom tradicionalnog i suvremenog načina uzgoja vinove loze i prerade grožđa dobivaju vrhunska i svjetski priznata vina.

Svjetski Dan vina na ovaj se načinu Istri obilježava već 19 godina za redom, a sve je započelo u Italiji 1993. godine, kad je udruga Movimento per il turismo del vino iz Toskane predstavila ovu inicijativu jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Već je prva godina, kada se za projekt prijavilo stotinjak, uglavnom toskanskih vinara i to mahom iz prijateljskih pobuda, zabilježila velik posjet vinskim podrumima.

Sljedeće godine u projekt se uključuje više od 500 vinara iz 14 talijanskih regija, a vinski podrumi bilježe posjet 150.000 ljubitelja dobre kapljice. Uz najbrojnije vinare, iz Toskane, najveći pomak učinile su regije Friuli-Venecija Giulia i Trentino-Alto Adige koje su privukle gotovo trećinu posjetitelja. Priključenjem više od 600 podruma širom Italije projekt postaje nacionalan, a 1998. godine Danu vina pridružuju se kalifornijska Sonoma Valley, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi smještena istočno od Tokija, australski Conarwarr, Stellenbosch u Južnoafričkoj Republici, Mendoza u Argentini te regije u Čileu i Urugvaju.

Godine 1999. za Dan vina više od tisuću vinskih podruma širom svijeta otvorilo je svoja vrata posjetiteljima, među kojima po prvi put i oni iz Goriških brda te iz Istre. Te je godine 37 istarskih podruma obišlo oko 800 ljubitelja vina, dok danas Dan vina u Istri privuče oko 20.000 posjetitelja, priopćila je Turistička zajednica Istarske županije.