Objavljeno 06.03.18. 16:10

Festival svjetla u Zagrebu 2018. (detaljni program)

U Zagrebu će se od 15. do 18. ožujka 2018. održati drugi Festival svjetla.
Vrijeme: 15. 03. 2018. - 18. 03. 2018.
Mjesto: Zagreb
Festival svjetla u Zagrebu - Plato Gradec Festival svjetla u Zagrebu - Plato Gradec

Na više lokacija u središtu Zagreba od 15. do 18. ožujka 2018. održat će se drugo izdanje nove manifestacije - Festivala svjetla.

Nakon uspješnog premijernog izdanja, druga godina održavanja donosi mnoštvo novih lokacija i svjetlosnih predstava, koje navodimo u nastavku:

Tunel Grič
18:00 - 23:00Proljetno svjetlo, svjetlosna instalacija
Proljeće dolazi u tunel Grič. Pretvara ga u prostor igre prirode i svjetlosti.
Art Park
18:00 - 23:00Gornjogradski vinogradi, svjetlosna instalacija
Zelena oaza na brežuljku podno Strossmayerova šetališta u novom ruhu najavit će proljeće dok nas vodi u prošlost svjetlosnom instalacijom koja oživljava sjećanje na nekadašnji vinograd smješten na padinama Gornjeg grada. Usred grada svjetlo će oživjeti stari zagrebački vinograd s istih tih padina. Živjeli!
Tomićeva ulica
18:00 - 23:00Kugle u slapu, svjetlosna instalacija
Bilo put gore, bilo put dolje. Zakoračite u svjetlosnu priču Festivala svjetla Zagreb - od Tomićeve ulice do Gornjeg grada. Vodit će vas svjetlosne kugle koje obasjavaju put i stvaraju atmosferu punu romantike.
Kula Lotrščak
18:00 - 23:00Svjetionik, svjetlosna instalacija
Jedan od glavnih simbola Zagreba Kula Lotrščak i njezin top svaki dan pucnjem javlja da je točno - podne! Danju puca top u podne, a noću svijetle svjetla s tornja da vam pokažu put i pozovu vas da se pridružite zabavi na Gornjem gradu.
Spomenik Antuna Gustava Matoša (Strossmayerovo šetalište-istok)
18:00 - 23:00Noćna šaputanja kod Matoša, audio instalacija
Uronite u čarobni svijet pjesništva Antuna Gustava Matoša. Na njegovu omiljenom kipu na Strossmayerovu šetalištu glasovi poznatih hrvatskih glumaca recitiraju neke od njegovih najljepših stihova nudeći potpuno novu perspektivu Zagreba.
Vranicanijeva poljana
18:00 - 23:00Ima jedno bolje mjesto, višekanalna audio-vizualna instalacija
Na temelju narodne priče o jajetu koje napušta selo kako ga ne bi pojeli te se u potrazi za boljim životom pridružuje raznim životinjama, ova instalacija istražuje teme svakodnevnog života u gradu, arhitekture i javnog prostora.
Park Grič
18:00 - 23:00Proljetna igra, Laser i 3D mapiranje
Laseri i 3D mapiranje poigrat će se na prekrasnoj fasadi lijevog krila zgrade Hrvatskog meteorološkog i hidrološkog zavoda. Probudit će jedinstvenu proljetnu atmosferu na Gornjem gradu u parku Grič.
18:00 - 23:00Proljetna igra, hologram
Svijetle boje tulipana jedan su od najželjnije iščekivanih glasnika proljeća. Hologram pred vašim očima stvara prizor tulipana u cvatu oživljavajući travnjake Parka Grič.
Plato Gradec
18:00 - 23:00Gornjogradski cvijet, svjetlosna instalacija
Kompozicija od predimenzioniranih cvjetova obojenih svjetlom lebdeći iznad platoa Gradec na prvom proljetnom povjetarcu stvara nezaboravnu sliku. Ta lebdeća prozračna skluptura suština je ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb i predstavlja simbol grada Zagreba - magnoliju.
Atrij Galerije Klovićevi dvori
18:00 - 23:00Galerija pod zvijezdama, svjetlosna instalacija
Kad padne noć prekrasan atrij Galerije Klovićevi dvori obasjat će zrake svjetla kugle koje se vrte pa se odbiti od njih naokolo u stotine, tisuće pravaca. Zasvirat će i glazba pod zvjezdanim nebom.
Galerija Klovićevi dvori
18:00 - 23:00Klopka, Laserski labirint, Laser
Jeste li ikada željeli spasiti svijet poput kakvog super junaka? Oživite maštarije o super junacima i isprobajte svoje vještine u laserskom labirintu od laserske mreže poput onih kojiu filmovima štite neprocjenjivo blago od vrhunskih lopova. Morate biti popriličan akrobat kako ne biste prekinuli lasersku nit. Pobijedite svjetlo ako možete.
Jezuitski trg
18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00, 22:30Priča s Gornjeg grada, 3D Mapping
Zgrada Pravnoga fakulteta na Jezuitskom trgu ove će godine pričati priču o ljepoti koja nije umrla, već samo spava. Uz pomoć velikog srca i vrijednih dječjih ruku, izgubljena iskra ponovno će se rasplamsati. Priča je to o pravoj brizi i pravoj ljubavi.
Opatička ulica
18:00 - 23:00Zlatni portali, svjetlosna instalacija
Najatraktivniji portali Opatičke ulice, ulice posebne atmosfere koja povezuje dva dijela Festivala, nježno su osvijetljena naglašavajući njihovu arhitektonsku vrijednost. Sa svakog ugla vijugave ulice vidiljiva je ta svjetlost koja naglašava njezinu suptilnu intimnost. Intimnost i tajanstvenost koje zovu u svijet svjetlosti.
Hrvatski institut za povijest
18:00 - 23:00Ljepota postojanja, Umjetnost svjetla
Unutrašnjost Hrvatskog instituta za povijest prekrivena je prekrasnim freskama. Kako bi se zrcalila, ručno naslikana minijatura na staklu projicirat će se na fasadi. Prikazat će scenu sunčanog dana uz vodu koji nas kupa toplinom i svjetlom. To je protuotrov za stresni suvremeni način života.
Muzej grada Zagreba - veliko dvorište
18:00 - 23:00Eggo Trick, svjetlosna instalacija
Eggo Trick, impresivnih dimenzija - promjera 3m i visine 5,4m - predstavlja arhetip klasičnog lustera u povijesno prepoznatljivoj formi. Instalacija koja oblikom podsjeća na Faberge jaje u svoje okruženje projicira svjetlost u obliku isprepletenih svijetlećih linija koje dinamično mijenjaju boje i jačinu. Bogatstvo boja i gustoća linija čini prostor izrazito ispunjenim, uljepšavajući ga poput raskošnih renesansnih tkanina.
Muzej grada Zagreba - sjeverno dvorište
18:00 - 23:00Začarano dvorište, hologram
U skrovitom dvorištu na kraju Opatičke ulice raste vrlo neobična ruža. Hologramska projekcija o mistici crvene ruže priča je koja oživljava i pruža priliku istražiti atmosferu jednog gornjogradskog dvorišta.
Vrazovo šetalište
18:00 - 23:00Proljetna šuma, svjetlosna instalacija
Doživite boje i zvukove proljeća u Proljetnoj šumi. Mračnu stazu koja spaja Gornji grad i Dubravkin put osvijetlilt će tračak proljeća sa šarenim svjetlima koja stvaraju čarobno ozračje u kojem je baš sve moguće.
Dječje igralište - Dubravkin put
18:00 - 23:00Čarobno igralište, svjetlosna instalacija
Svi su pozvani na Čarobno igralište, djeca pogotovo! Ljuljačke i penjalice osvijetljene svjetlima u boji, a glavna atrakcija, gusjenica od svjetlosnih snopova, poziva na veselu igru sa svjetlom.
Ljetna pozornica Tuškanac
18:45, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30Ples lasera, Laser
Laseri su uvijek spektakularni, a usklađeni s glazbom i koreografijom stvaraju nevjerojatan show. Plesači Atomic Dance Factoryja poigrat će se i zaplesati s laserskim zrakama. Nezaboravan doživljaj!
Tuškanac
18:00 - 23:00Twisted, svjetlosni paviljon
Svjetlosni paviljon potiče da se preselite u prostor neuobičajenog oblika u kojem igra svjetlosti naglašava promjene u prostornoj orijentaciji. Šetnjom paviljonom istražite dimenzije prostora i pravce kretanja svjetla, osjetite snažan utjecaj svjetlosti na čovjeka i prostor.

Na sljedećoj karti možete vidjeti sva mjesta na kojima će se održavati Festival svjetla 2018.

Karta mjesta održavanja Festivala svjetla

Kliknite ovdje za prikaz karte

Foto detalji

Oznake:
Zagreb