Objavljeno 26.02.18. 14:57

Festival žudija 2018. u Mariji Bistrici

Mnogi od nas posljednjih su godina čuli za žudije, pogotovo u vrijeme prije Uskrsa, odnosno u vrijeme koje je upravo pred nama. Ali, tko su uopće žudiji i što predstavljaju?
Vrijeme: 02. 04. 2018.
Mjesto: Komin
Žudiji; © Župa sv. Nikole Ploče Žudiji; © Župa sv. Nikole Ploče

Žudiji su mladići obućeni u odore rimskih vojnika koji, prema tradiciji, tijekom Velikoga tjedna čuvaju Kristov grob. Ime je grčko-romanskog podrijetla i najvjerojatnije znači Židov. Ovaj običaj u Hrvatskoj najrašireniji je u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori, a korijene vuče još iz 19. stoljeća, odnosno iz 1857. godine, kad je u župi sv. Ilije u Metkoviću po prvi put krenuo običaj čuvanja Kristova groba.

Žudiji su, kao skupina, sastavljeni od 12 stražara predvođenih zapovjednikom, odnosno 'Judom', kao trinaestim članom, a osim u rimsku odoru, znaju se odjenuti u narodnu nošnju (Vrlika, Tisno) ili u odore mornara (Opuzen, Komin), ovisno iz kojeg kraja potječu. Samo uprizorenje počinje na Veliki četvrtak izlaskom pred oltar mjesne crkve, potom se žudiji u parovima izmjenjuju i bdiju sve do ponoći s Velike subote na Uskrs, kad Isusovim uskrsnućem od straha popadaju na pod i pobjegnu. Kao i pri odijevanju, tako i ovdje postoji nekoliko iznimaka, poput žudija iz župe Vid, koji nakon 'padanja' u ponoć, na sam blagdan Uskrsa ipak ostaju stajati.

Svakako najpoznatiji žudiji oni su iz Vodica, koji su 2001. godine organizirali 'Festival žudija', isprva znan i kao 'Susret žudija Dalmacije'. Prvih šest godina Festival je organizirala vodička župa Našašća Svetog Križa, a nakon toga počeo se održavati i po ostalim župama. Vodice, kao začetnik Festivala, dobile su čast da se svakih šest godina ova uskrsna manifestacija organizira u njihovom gradu.

2012. godine Vodički žudiji slavili su svoju 100. obljetnicu postojanja i bili su predstavnici jedne od 29 župa koje su te godine sudjelovale na Festivalu, poput žudija iz Baške Vode, Brela, Imotskog, Jezera, Knina, Marije Bistrice, Metkovića, Miljevaca, Prvić Šepurina ili Tribunja.

'Festival žudija' održava se na Uskrsni ponedjeljak, odnosno 2. travnja 2018. godine, u svetištu Majke Božje Bistričke.

*** Budući da ove godine još nije objavljen detaljni program, u nastavku možete vidjeti kako je to izgledalo prošlog proljeća. ***

Program Festivala žudija 2017. u Kominu

17. travnja 2017., ponedjeljak
08:30Dolazak svih grupa žudija
09:00Sastanak zapovjednika
10:00Sveta misa u crkvi sv. Ante
11:00Milenijska fotografija kod crkve
11:30Smotra žudija na rivi
11:30Sajam župa na rivi
12:00Festival žudija na rivi
14:00Domjenak sudionika