Objavljeno 13.04.22. 19:41

Festival žudija 2022. u Vodicama (detaljni program)

Mnogi od nas posljednjih su godina čuli za žudije, pogotovo u vrijeme prije Uskrsa, odnosno u vrijeme koje je upravo pred nama. Ali, tko su uopće žudiji i što predstavljaju?
Vrijeme: 18. 04. 2022.
Mjesto: Vodice
Žudiji; © Župa sv. Nikole Ploče Žudiji; © Župa sv. Nikole Ploče

Žudiji su mladići obućeni u odore rimskih vojnika koji, prema tradiciji, tijekom Velikoga tjedna čuvaju Kristov grob. Ime je grčko-romanskog podrijetla i najvjerojatnije znači Židov. Ovaj običaj u Hrvatskoj najrašireniji je u Dalmaciji, a korijene vuče još iz 19. stoljeća, odnosno iz 1857. godine, kad je u župi sv. Ilije u Metkoviću po prvi put krenuo običaj čuvanja Kristova groba.

Žudiji su, kao skupina, sastavljeni od 12 stražara predvođenih zapovjednikom, odnosno 'Judom' kao trinaestim članom, a osim u rimsku odoru znaju se odjenuti u narodnu nošnju (Vrlika, Tisno) ili u odore mornara (Opuzen, Komin), ovisno iz kojeg kraja potječu. Samo uprizorenje počinje na Veliki četvrtak izlaskom pred oltar mjesne crkve, potom se žudiji u parovima izmjenjuju i bdiju sve do ponoći s Velike subote na Uskrs, kad Isusovim uskrsnućem od straha popadaju na pod i pobjegnu. Kao i pri odijevanju, tako i ovdje postoji nekoliko iznimaka, poput žudija iz župe Vid, koji nakon 'padanja' u ponoć, na sam blagdan Uskrsa ipak ostaju stajati.

Danas najpoznatiji žudiji oni su iz Vodica, koji su 2001. godine organizirali 'Festival žudija', isprva znan i kao 'Susret žudija Dalmacije'. Prvih šest godina Festival je organizirala vodička župa Našašća Svetog Križa, a nakon toga počeo se održavati i po ostalim župama.

2012. godine Vodički žudiji slavili su svoju 100. obljetnicu postojanja i bili su predstavnici jedne od 29 župa koje su te godine sudjelovale na Festivalu, poput žudija iz Baške Vode, Brela, Imotskog, Jezera, Knina, Marije Bistrice, Metkovića, Miljevaca, Prvić Šepurina ili Tribunja.

Festival žudija 2022.

XXI. 'Festival žudija' održava se na Uskrsni ponedjeljak, odnosno 18. travnja 2022. godine u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit.

Očekuje se dolazak žudija iz više od 30 župa iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Program Festivala žudija u Vodicama 2022.

18. travnja 2022., ponedjeljak
10:00Dolazak svih grupa žudija u Moto-klub Okit
11:15Procesija iz Moto-kluba Okit do podnožja brda Okit
11:30Molitva krunice od podnožja do vrha
12:00Sveta misa
- Predvodi fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku
Crkva Gospe od Karmela na Okitu
13:00Snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana
Ispred crkve Gospe od Karmela na Okitu
13:30Izložba fotografija crkve na Okitu u Moto-klubu