Objavljeno 15.08.17. 15:24

Gusarska bitka u Omišu 2017. (detaljni program)

Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima.
Vrijeme: 17. 08. 2017. - 18. 08. 2017.
Mjesto: Omiš
Gusarska bitka u Omišu; © TZ Omiš Gusarska bitka u Omišu; © TZ Omiš

Potpunoj venecijanskoj dominaciji na Jadranu Omiš je bio jedini trn u oku. Dokumenti pokazuju da su omiški gusari gradili brodove koji su i dan danas jedinstveni u brodskom graditeljstvu te su na njih Omišani posebno ponosni.

Tako se već nekoliko godina održava jedinstvena manifestacija koja oduzima dah - Gusarska bitka u Omišu. Dan prije središnje bitke, u četvrtak će se održati 'Dan malih gusara', u sklopu kojeg će se mališani upoznati s 'pravim gusarima', nakon čega slijede gusarske sportske igre. Uz to, Kliški uskoci će sve okupljene podučiti gađanju mete pomoću luka i strijele. Večer je rezervirana za predstave na platou iza Narodne knjižnice i koncert na Toreti.

Glavna bitka ove se godine održava u petak, 18. kolovoza 2017., s početkom programa u 19:30. U rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. stoljeću sudjelovat će stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.

Lani je oko 10 000 posjetitelja ove nesvakidašnje manifestacije još jednom svjedočilo kako je omiški vladar Malduk pobijedio Mletke, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.

Dođite i vi 18. kolovoza u Omiš te uživajte u 11. izdanju najvećeg ljetnog događaja na Omiškoj rivijeri!

Program Gusarske bitke u Omišu 2017.

17. kolovoza 2017., četvrtak
18:30Okupljanje malih gusara, zabava i gusarske igre za djecu
Toreta
21:00Centar za kulturu - predstave ‘Ribar Palunko i njegova žena’,Kazalište ‘Ivana Brlić Mažuranić’ Slavonski Brod i ‘Emocionalna prtljaga’, Dramska družina Vis
Plato iza Narodne knjižnice
22:30Koncert ‘Music talents’ - Teana Kovačević
Toreta
18. kolovoza 2017., petak
19:30Mimohod vojnih postrojbi kroz grad
Toreta
20:30Gusarska bitka
Gradska luka
22:00Koncert: Jasmin Stavros
Toreta