Objavljeno 02.08.16. 18:21

Tradicionalno hodočašće na otok Zečevo kod Nina 2016.

Tradicionalne procesije veliko su bogatstvo svakoga kraja, a jedno od takvih događanja je i tradicionalno hodočašće na otok Zečevo u blizini Nina.
Vrijeme: 05. 08. 2016.
Mjesto: Nin
Tradicionalno hodočašće na otok Zečevo kod Nina

Redovnici pustinjaci još su u 13. stoljeću na otočiću Zečevo, desetak kilometara od Nina, u čast Majke Božje izgradili crkvu i samostan. No, najezda Turaka nije poštedjela ni taj otočić te su početkom 16. stoljeća crkva i samostan zapaljeni, a redovnici pogubljeni. Turci su sa sobom uzeli Gospin kip i, prema predaji, bacili ga u more.

Nekoliko godina nakon turskog osvetničkog pohoda na Zečevo, potaknutog porazom u susjednom Ninu, lokalni biskup Juraj Divić ponovno je podigao crkvu na Zečevu, a u međuvremenu je pronađen i Gospin kip te sklonjen u Nin (danas se čuva u crkvi sv. Anselma).

5. svibnja 1516. lokalna pastirica, Jelena Grubišić, doživjela je Gospino ukazanje, no smatrajući da sanja tražila je 'vanjsku' potvrdu ukazanja. Odlučila se pomoliti pred spominjanim kipom Majke Božje, koji je 'proplakao' pred njom i okupljenim vjernicima.

S obzirom na brojna svjedočanstva, Crkva je prihvatila ukazanje te se otada u zadarskom kraju obilježava blagdan Gospe od Zečeva. Točnije, ukazanje se danas obilježava čak tri puta godišnje - 5. svibnja, na blagdan Gospe od Zečeva (također početkom svibnja) i 5. kolovoza.

Posjetiteljima Nina i okolnih krajeva svakako je najzanimljivija ljetna proslava, ona 5. kolovoza. Osim iz vjerskih razloga, hodočašće na Zečevo značajno je i zbog svoje kulturno-tradicijske važnosti te svi koji sudjeluju u procesiji mogu upoznati jednu od najdugotrajnijih tradicija ninskoga kraja.

Oznake:
Nin