Objavljeno 27.01.18. 23:30

Karneval u Veneciji 2018.

Karneval u Veneciji ubraja se među najpopularnije europske karnevale te svake godine u 'La Serenissimu' privlači brojne posjetitelje.
Vrijeme: 27. 01. 2018. - 13. 02. 2018.
Mjesto: Venecija
Vrsta: Karnevali
Karneval u Veneciji

Jedan od najpopularnijih europskih karnevala, onaj u Veneciji, tijekom prošlosti bio je čarobno vrijeme za svakoga i u njega je bio uključen cijeli grad. Razbijao je društvena pravila i norme, a prosječnom čovjeku pružao priliku nakratko se izgubiti u brojnim bučnim slavljima. To je bio intenzivan period za Mlečane, gdje bi se uzduž putova ljudi međusobno pozdravljali s 'Dobro jutro, gđo Maska!' te je bilo važno samo sudjelovati u jednoj velikoj karnevalskoj iluziji!

Povijest karnevala u Veneciji

Jeste li se ikad upitali otkuda dolazi toliko popularna riječ karneval? Odgovor stiže iz latinskih riječi 'carne vale', što znači 'zbogom meso', tj. mesopust.

Najstariji dokument koji se odnosi na korištenje maski u Veneciji datira iz 2. svibnja 1268. godine. U dokumentu je zapisano da je masqueradersima (ljudima pod maskama) zabranjeno prakticiranje igre od 'jaja'. Taj se običaj sastojao od toga da su maskirani muškarci na lokalne dame bacali mirišljava jaja, čemu je na kraj stala upravo spomenuta odluka venecijanskih vlasti.

Od početka 14. stoljeća nadalje, novi zakoni bili su proglašavani s ciljem zaustavljanja nemilosrdnog moralnog pada tadašnjih stanovnika Mletačke Republike. Ovi restriktivni karnevalski zakoni otpočeli su s ispravom izdanom na dan 22. veljače 1339. godine kojom se masqueradersima zabranjuju noćni odlasci u grad. Ta uredba nam prilično pomaže kako bismo razumijeli koliko su Mlečani bili sladostrastni u to vrijeme, pa je od 24. siječnja 1458. godine muškarcima odjevenima poput žena bio zabranjen ulazak u samostane, kako ne bi počinili 'multas inhonestates'! Na sličan se način dokumentom od 3. veljače 1603. godine nastojalo povratiti moral u iste samostane.

Mletačko Vijeće desetorice je 13. kolovoza 1608. godine izdalo odredbu koja je ocijenila da nošenje maski tijekom cijele godine predstavlja ozbiljnu prijetnju Republici, a da bi se izbjegle teške posljedice zbog nemoralnog ponašanja, svaki građanin, plemić i stranac, dužan je nositi masku isključivo tijekom karnevalskih dana i na službenim prijemima.

Kazne za nepoštivanje tog zakona bile su drastične - muškarci su dobivali dvije godine u zatvoru, 18 mjeseci veslanja u mletačkim galijama i još 500 lira kazne koje se uplaćuju Vijeću desetorice. Žene su pak tukli na putu od Mosta Rialto pa do Trga sv. Marka, gdje su ih zatim ismijavali ispred javnosti između dva 'stupa srama', a nakon svega bi im još zabranili ulazak na teritorij Mletačke Republike pune četiri godine, uz plaćanje 500 lira kazne.

Uz to, zabranili su unošenje maski na sveta mjesta, kao i maski s vjerskom tematikom. U istoj odredbi bilo je zabranjeno korištenje bubnjeva prije podneva, pa čak i plesanja, koje je bilo 'rezervirano' samo za karnevalsko razdoblje. Budući da su se mnogi venecijanski plemići prilikom kockanja koristili maskama, kako bi izbjegli vjerovnike, 1703. godine maske su bile zabranjene i u kasinima tijekom cijele godine.

Dvije različite uredbe (1699. i 1718.) donijele su zabranu nošenja maski tijekom korizme i drugih vjerskih festivala koji se održavali za vrijeme karnevala, a 1776. godine uvedeno je pravilo zaštite 'obiteljske časti', pa je svim ženama zabranjen odlazak u kazalište bez maske i plašta.

Slabljenje festivala počinje s padom Mletačke Republike krajem 18. stoljeća i zabranama brojnih idućih vlasti, da bi se 1979./1980. godine ponovno obnovio trudom grupe umjetnika i entuzijasta.

Danas je karneval u Veneciji jedan od najposjećenijih na svijetu, a na popularnosti je dodatno dobio filmom 'Oči širom zatvorene' (Eyes wide shut), s Tomom Cruiseom i Nicole Kidman u glavnim ulogama.

Karnevalske maske

Venecijanske maske podrijetlo vuku još iz doba antike, a služile su tijekom mnogih mjeseci u godini. Kasnije su bile dozvoljene od blagdana sv. Stjepana, koji je obilježavao početak venecijanskog karnevala, do ponoći na Pepelnicu, što je označavalo kraj manifestacije.

Za vrijeme karnevala, Mlečani se se odijevali na zaista svakakve načine, u što se možemo uvjeriti u jednom dokumentu koji opisuje način oblačenja muškaraca i žena u 18. stoljeću, a najčešće maske i nošnje bile su: ribar, liječnik, astrolog, lovac, seljanka, pekar, mesar ili neki od likova iz Commedie dell'Arte (Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella itd.).

Venecijanske maske mogu biti izrađene od kože ili u originalnoj papier-mâché tehnici, no danas je većina njih izrađena uz primjenu gipsa i zlatnih listića te su sve ručno oslikane i ukrašene uz korištenje prirodnih dragulja i perja.

Postoje tri vrste najpoznatijih maski - bauta, moretta i larva.

Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet.

Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Originalno je iz Francuske, ali vrlo brzo je postala popularna i u Veneciji, jer naglašava žensku ljepotu.

Larva je znana i kao volto maska, uglavnom je bijele boje i tipično venecijanska. Često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. Pretpostavlja se da riječ larva dolazi od latinske riječi koja znači maska ili duh. Slično kao kod baute, ovdje je dopuštena mogućnost da njezin nositelj može jesti, piti i razgovarati, a ujedno i dalje čuvajući anonimnost. Izrađene su od voska i fine tkanine, pa su se smatrale idealnima za ples i koketiranje.

Masquerades

Mladi Mlečani često su se susretali i družili u grupama poznatima kao 'čarapa grupe', a ime su dobile po višebojnim čarapama koje su nosili njihovi članovi. Skupine su si davale imena poput Cortesi, Ortolani ili Sempiterni, a morale su biti prihvaćene od strane članova putem statuta. Cilj ovih grupa, kojih je u Veneciji između 1487. i 1565. godine postojalo čak 23, bilo je stvaranje i pripremanje zabava i programa za vrijeme karnevala.

Sami tvorci maski zvali su se maschereri, pripadali su cehu slikara, a od vladavine dužda Foscarija, pa nadalje, imali su vlastiti statut datiran s 10. travnja 1436. godine.

Tradicionalne zabave i igre

Festival na karnevalski četvrtak

Na festivalu, koji se obično odvija na Piazzetti San Marco, slavi se važna pobjeda Mletačke Republike nad Ulrikom, akvilejskim patrijarhom iz 12. stoljeća. Iskorištavajući tadašnji rat između Venecije, Padove i Ferrare, Ulrik je napao grad Grado, prisiljavajući tamošnjeg biskupa na bijeg.

Dužd Vitale Michiel II., smatrajući taj potez opasnošću za Veneciju, nije gubio vrijeme te je poslao snažnu venecijansku flotu u Grado kako bi potpuno porazio Urlika. Papinim zagovorom, Ulrik i njegove snage na kraju su odvedeni u Veneciju i pušteni, ali Mlečani su od akvilejskog patrijarha zatražili da im zauzvrat, svake godine na karnevalski četvrtak, pošalje jednog bika i 12 dobro uhranjenih svinja. Životinje bi zatim primili kao zarobljenike u Duždevu palaču, nakon čega bi bile ubijene kao hrana za cijeli mletački narod.

Ta je tradicija ukinuta u 15. stoljeću i pretvorena u bezopasnu igru, koja je trajala sve do kraja Republike. Jedina povijesna poveznica koja je ostala jest sudjelovanje dužda. Karnevalski četvrtak dostigao bi svoj vrhunac za vrijeme glasovitog 'Leta od Turaka'.

Let od Turaka (Anđeoski let)

Jedan mladi turski akrobat sredinom 16. stoljeća u Veneciji je izvodio vratolomiju kojom je domaćem stanovništvu oduzimao dah. Rastegnuo bi konop između broda usidrenog na Rivi degli Schiavoni i zvonika crkve sv. Marka te se spustio po njemu, poput letača. Taj je događaj toliko impresionirao gradske vlasti i ljude da je uskoro postao tradicija. Prozvali su ga 'Let od Turaka' (tal. Il Volo del Turco), a najčešće se odvijao zadnji četvrtak prije korizme.

Kroz iduće godine Let se malo promijenio i sama ceremonija je podijeljena u tri koraka, koji je tzv. Turčin morao obaviti (zvali su ga i Anđeo zbog krila koje je morao nositi). Prvi korak je šetnja konopom do vrha zvonika, drugi je silazak na lođu Duždeva dvora gdje bi mu sam dužd, zajedno sa starnim veleposlanicima i političarima darovao cvijeće, novac ili karticu s pjesmama, a treći je ponovni povratak na vrh zvonika.

Tijekom godina postojali su brojni pokušaji da se 'začini' sama manifestacija, poput penjanja do tornja s konjem, topovima ili čamcem, da bi se 1759. godine dogodila nesreća u kojoj je tadašnji akrobat pao na prestravljenu publiku, nakog čega je umjesto čovjeka uvedena tradicija drvenih golubova ispunjenih cvijećem i konfetima koje bi prosuli na okolne gledatelje.

Otada je 'Let od Turaka' postao 'Let od goluba', no 2001. iznova postaje 'Anđeoski let', s obzirom da je u glavnoj ulazi opet akrobat.

Posljednji dan karnevala

Bilo je raznolikih svečanosti kojima su Mlečani prisustvovali u vrijeme karnevala. Bezobzirne i krvave borbe bikova, utrke s kolicima, neprestane zabave pod maskama koje su bile organizirane u najljepšim gradskim građevinama za užitak lokalnog stanovništva, ili obavezna šetnja (tzv. liston) pri kojoj bi se pokazale najbolje maske u gradu, ali najveće ludorije ipak su se čuvale za posljednji dan karnevala.

Glavni događaj bio je fešta sv. Marka - prava veselica prepuna pjevanja i plesa koja bi ljude nerijetko ostavila bez daha. To su bili posljednji sati slobode. Proslava nije bila samo na Trgu sv. Marka, nego po cijelom gradu, gdje su na tisuće masqueradersa s bakljama u ruci rasvjetlili cijelo mjesto. Na kraju bi se na središnjem dijelu Trga, između dva stupa, zapalilo portret lakrdijaša, a dok bi narod vikao i pjevao, zvona crkve San Francesco della Vigna označavala su kraj poklada i početak korizme.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Karneval u Veneciji 2018.

Karneval u Veneciji ove godine počinje 27. siječnja i traje do 13. veljače 2018. Prvih tjedan dana relativno je mirno, a najveći broj događanja odvija se od 3. veljače nadalje.

U subotu, 27. siječnja u 18:00 počinje La Festa Veneziana, odnosno ceremonija glavnog otvorenja. Nastavak slijedi dan nakon, 28. siječnja u 10:30, kada započinje brodska parada po Canalu Grande prema četvrti Cannaregio.

Treba spomenuti kako se i ove godine održava natjecanje za najbolji karnevalski kostim. Prijaviti se možete i vi, a ako to učinite, predstavit ćete se na jednoj od najpoznatijih svjetskih javnih površina - Trgu sv. Marka. Prijaviti se možete na www.carnevale.venezia.it.

Ako se u Veneciji zateknete 3. veljače, možete uživati u programu Festa delle Marie, kada se izabire 12 djevojaka u spomen na nekadašnje mletačke duždeve koji su jednom godišnje izabirali 12 lijepih, ali skromnih djevojaka i nagrađivali ih draguljima i haljinama.

'Anđeoski let' održat će se 4. veljače u podne na Trgu svetog Marka, 'Orlov let' je na rasporedu 11. veljače u podne, a 'Svolo del Leon', odnosno 'Lavlji let' (zastava s venecijanskim simbolom - lavom), 13. veljače u 17:00 sati na Trgu sv. Marka, čime će ovogodišnje izdanje karnevala biti simbolično privedeno kraju.

Foto detalji