Objavljeno 27.02.18. 09:31

Kostelska Uskrsna pištola 2018.

Kostelska Uskrsna pištola najznačajnija je pregradska tradicionalna manifestacija koja u svom izvornom obliku traje skoro punih pet stoljeća, odnosno od 1523. godine.
Vrijeme: 28. 03. 2018. - 08. 04. 2018.
Mjesto: Kostel
Kostelska Uskrsna pištola 2018. Kostelska Uskrsna pištola 2018.

Ovaj uskrsni običaj ima ujedno i status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, a održava ga Keglevićeva straža, imenovana po povijesnom vlasniku Kostelgrada - grofu Kegleviću. Naime, njegova straža u prošlosti je čuvala Kristov grob u noći s Velike Subote na Uskrs, a prilikom izlaska iz crkve u ranu zoru pucnjevima iz kubura slavili su Isusovo uskrsnuće.

*** Budući da još nije objavljen ovogodišnji program, u nastavku vam donosimo što se sve zbivalo prošlog proljeća. ***

Cijela manifestacija počinje 4. travnja na igralištu Područne škole Kostel, a isti dan održava se i mimohod te svečano večernje otvorenje u kostelskoj crkvi svetog Mirka, nakon čega slijedi druženje i blagoslov vatre i streljača.

Na sam blagdan Uskrsa preporučamo 'Jutarnjicu' u 6:00 sati, kad Kosteljani glasnim pucnjevima iz kubura obilježavaju kraj korizme i početak uskrsnog slavlja, da bi se poslije ručka u 16:00 sati svi okupili na 'Večernici'. Dan kasnije slijedi zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj.

Kostelska Uskrsna pištola završava 12. travnja svečanim mimohodom po Pregradi te streljanjem kraj kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim.