Objavljeno 24.04.16. 09:02

Markov sajam srednjovjekovnih zanata u Zagrebu 2016.

Ovogodišnji Markov sajam održat će se po 16. put na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića od 19. do 23. svibnja. U tom će razdoblju stotine obrtnika iz Zagreba, ali i drugih dijelova Hrvatske prikazati svoje proizvode te ih ponuditi na prodaju.
Vrijeme: 19. 05. 2016. - 23. 05. 2016.
Mjesto: Zagreb
Markov sajam srednjovjekovnih zanata u Zagrebu

Unikatni nakit, odjevni predmeti, tradicionalne igračke i drugi predmeti od drva ili željeza, svijeće i proizvodi od stakla, poznati licitari, suhomesnati proizvodi i pića privući će mnoge posjetitelje. No, Markov sajam ujedno je i oživljavanje srednjovjekovnoga Zagreba i njegovih obrta pa će se ondje demonstrirati izrada predmeta od drva, željeza, voska te će biti izložene replike tradicionalnih alata.

U Zagrebu je tradicija sajmovanja iznimno duga. Prvi je Markov sajam održan na temelju povelje Bele IV. na blagdan sv. Marka 1256. godine na trgu uz gornjogradsku crkvu sv. Marka. U kasnijim stoljećima sajam se preselio na ondašnji Manduševac na središnjem gradskom trgu, gdje se održava i danas. Obrtnička proizvodnja do danas se održala u gradu i okolici, tako da će gosti na Markovom sajmu kao i u gradskim prodavaonicama moći kupiti vrijedne ručno izrađene predmete uporabne vrijednosti kao što su odjevni i ukrasni predmeti, slastice i slično, piše Turistička zajednica grada Zagreba.