Objavljeno 06.11.12. 09:58

Martin je u Zagrebu 2012.

Od danas, 6. studenog, pa do 11. studenog, glavni zagrebački trg bit će pod zaštitom svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara. Manifestacija pod nazivom 'Martin je v Zagrebu' održava se 12. godinu zaredom, a na njoj brojni izlagači iz Zagrebačke županije predstavljaju svoja vina, pogotovo portugizac, tradicijska jela i bogate običaje.
Vrijeme: 06. 11. 2012. - 11. 11. 2012.
Mjesto: Zagreb
Martin je u Zagrebu

Svečano otvorenje 'Martinja v Zagrebu' bit će u subotu, 10. studenog 2012. godine, s početkom u 12:00 sati.

Uz vina s Plešivičkih, Samoborskih i Zelinskih vinskih cesta, u šatoru na Trgu bana Jelačića naći će se i drugi specijaliteti, kao što su kesteni, sirevi, kolači, medice i druge vrste rakija, a ponešto od svega predstavljenog moći će se i kupiti po promotivnim cijenama. Tu je i zabavni dio sajma, poput nastupa KUD-ova iz zagrebačke okolice, koji će predstaviti tradicijske običaje tijekom trajanja martinjskih dana, a najpoznatiji je svakako običaj krštenja mošta u vino. Uz vinotočja, svim posjetiteljima će se predstaviti i seosko-turistička domaćinstva te tradicionalni obrti.

Inače, blagdan svetog Martina slavi se 11. studenog, a za vinare je to najsvečaniji blagdan i posljednji u nizu od pet svetaca zaštitinika vina, jer sve što se tijekom godine u vinogradu događa kalendarski je i tradicijski povezano sa svecima.

Prvi svetac zaštitinik vina je sveti Vinko, kojeg obilježavamo 22. siječnja, a slijedi ga 23. travnja i sveti Juraj. Treći svetac je sveti Ivan Krstitelj, kojeg slavimo 24. lipnja, dok 29. rujna obilježavamo svetog Mihovila.

Od svetog Mihovila do svetog Martina otprilike je dovoljno vremena da mošt uzavre u mlado vino, a da je to najstariji svetac zaštitnik vina, svjedoče brojne pjesme o moštu koje se pjevaju za Martinje, kao što je poznata: 'Došel je došel sveti Martin, on ga bu krstil, ja bum ga pil...'.

Sveti Martin je tijekom svog života bio vrlo skoroman svećenik. Kad su ga predložili za biskupa, uplašio se tako velike časti, jer je mislio da nije dostojan biskupskog plašta. U tom je strahu čak pobjegao i sakrio se među guske, nadajući se da će ga crkveni velikodostojnici zaobići. Ali, guske su digle toliku dreku zbog uljeza, pa su ga svojim gakanjem otkrile. Od tada, pa do danas, mnoge su guske platile proslavu najvećega vinskog sveca, budući da je to najčešća poslastica koja se nađe na stolu tih dana.

A da je sveti Martin ipak bio dostojan biskupskog plašta, svjedoče njegova dobrota i plemenitost prema siromašnima. Naime, svoj je plašt darovao promrzlom prosjaku.

place Kliknite za prikaz lokacije na karti