Objavljeno 20.08.13. 13:59

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi 2013.

Tijekom četiri dana trajanja Festivala, kojemu je glavna tema 'Čipkarstvo i djeca', posjetitelje očekuju brojne izložbe na kojima će, uz lepoglavsku čipku, biti predstavljene i čipke iz drugih hrvatskih čipkarskih središta, poput Hvara, Paga, Svete Marije ili Sikirevaca, ali i iz Belgije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Španjolske.
Vrijeme: 19. 09. 2013. - 22. 09. 2013.
Mjesto: Lepoglava
Međunarodni festival čipke u Lepoglavi Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Organizirane će biti čipkarske radionice, stručna predavanja, izložbe o dječjim igračkama iz hrvatske baštine te festivalskim tiskovinama, kao i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. U okviru Festivala održat će se još i izložba 'Lepoglavska čipka – izložba u čast pristupanja Europskoj uniji', dok u festivalskom šatoru sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni program. Svi oni koji posjete Lepoglavih tih dana, očekuju ih i brojna druga događanja za koje će, u pravilu, trebati izdvojiti 10 kuna.

Inače, u Lepoglavi je 1400. godine osnovan pavlinski samostan, buduća kolijevka znanosti i obrazovanja na ovim prostorima. Tu su se naučila i prva izrada popularne lepoglavske čipke, koja je svoj pravi procvat doživjela na kraju 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća. U to je vrijeme Lepoglavska čipka osvojila i nekoliko odličja na svjetskim izložbama, poput zlatne medalje 1937. godine u Parizu i brončane medalje 1939. godine u Berlinu. Ono što ovu čipku razlikuje od drugih je njena izrada na batiće.