Objavljeno 28.01.15. 14:18

Noć muzeja 2015.

U petak, 30. siječnja 2015. godine, održat će se deseta Noć muzeja.
Vrijeme: 30. 01. 2015.
Mjesto: Zagreb
Noć muzeja Noć muzeja

Noć muzeja omiljena je manifestacija koja se ove godine održava po deseti put. Radi se o priredbi u sklopu koje muzeji pripremaju posebne programe, ostaju otvoreni dulje i otvaraju svoja vrata posjetiteljima bez naknade, odnosno besplatno.

Jubilarna Noć muzeja održava se pod nazivom 'Izumi i otkrića - Nikola Tesla, univerzalni um' u razdoblju od 18:00 (30. siječnja 2015.) do 01:00 (1. veljače 2015.).

Kao i prethodnih godina, cilj je organizatora - Hrvatskog muzejskog društva - dodatno predstaviti i približiti velikane hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti te ih uvrstiti u kulturno-turističke programe.

Kao i svake godine, Noći muzeja pridružit će se brojni gradovi i kulturne institucije, a ove godine poseban je naglasak stavljen na suradnju s Tehničkim muzejom Zagreb, Muzejom Like Gospić i Memorijalnim centrom Nikola Tesla u Teslinom rodnom Smiljanu.

Noć muzeja vjerojatno je naša najposjećenija priredba te je lani privukla gotovo nevjerojatnih 360.000 posjetitelja, a s obzirom na atraktivnu temu možemo očekivati da će se rijeke ljudi slijevati u muzeje i na ovogodišnjoj Noći muzeja.

Kao i inače, za posjet najpopularnijim muzejima vlada veliki interes, pa se pripremite na moguće gužve. Cjelokupni program Noći muzeja možete provjeriti ovdje.

Izdvojeno iz programa Noći muzeja 2015.

ZAGREB
Centar za kulturu Trešnjevka
18:00 - 19:30Vinorelli - radionica slikanja vinom
Na radionici slikanja vinom, posjetitelji će imati priliku isprobati ovu rijetku slikarsku tehniku koja je počela izumirati u 19. st., a Ivica Kiš, voditelj radionice. zalaže se za njenu revitalizaciju.
Etnografski muzej Zagreb
19:00, 20:00, 21:00Radionica lula
Ivan Delaš - prikaz originalnog načina izrade lula
Nekoliko obitelji iz Zelova od 18. st. generacijama se bavilo izradom lula. Ivan Delaš obnovio je proizvodnju sa željom za revalorizacijom tradicije izrade lula i plasiranjem proizvoda na suvenirsko tržište.
Hrvatski muzej naivne umjetnosti
18:00 - 22:00U Noći muzeja slikar Stjepan Ivanec otkrit će posjetiteljima tehniku slikarstva na staklu stvarajući djelo pred publikom.
Hrvatski školski muzej
Brojne radionice za djecu
MMC Dražen Petrović
Osim stalnog postava, posjetitelji će moći pogledati i izložbu o edukativnom stripu Dječak, izdan od Zaklade Dražen Petrović povodom obilježavanja 50. obljetnice Draženovog rođenja i izložbu povodom dvadesete obljetnice postavljanja Draženovog spomenika u Olimpijskom parku u Lausanni.
Muzej automobila Ferdinand Budicki
Muzej automobila Ferdinand Budicki povodom desete Noći muzeja na temu 'Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um'', koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati priprema prezentaciju o Nikoli Tesli i njegovom projektu vožnje s električnim automobilom marke Pierce Arrow s kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine.
Muzej bl. Alojzija Stepinca
Posjetitelji mogu razgledati stalni postav spomen-zbirke blaženog Alojzija Stepinca, ali i čuti svjedočanstva dviju žena ozdravljenih po Stepinčevom zagovoru. Jedno od tih ozdravljenja priznato je kao čudo u postupku za proglašenje Stepnica blaženim.
Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju
Saznajte sve o proizvodnji piva, naučite kako pravilno točiti pivo i brojne druge zanimljivosti iz svijeta piva. Ljubitelji zlatnog napitka moći će degustirati nefiltrirano pivo Pivana i pivski zalogaj po promotivnoj cijeni od 10 kuna.
Tehnički muzej
Tehnički muzej Zagreb posebno je poznat upravo po postavu vezanom uz Nikolu Teslu, pa će ondje ove godine biti posebno zanimljivo.
19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00Predavanja uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle (ulaznice se ne mogu rezervirati!).
Predavanja uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle posjetitelji će moći pratiti putem video veze na ekranu u dvorištu Muzeja.
ULAZNICE ZA DEMONSTRACIJSKI KABINET NIKOLE TESLE I PLANETARIJ DIJELE SE U ČETVRTAK 29. I PETAK 30. SIJEČNJA 2015. od 9 do 17 SATI. ULAZNICA/REZERVACIJA VRIJEDI ISKLJUČIVO ZA TERMIN KOJI JE NA NJOJ NAVEDEN.
Moderna galerija
Pogledajte poznata djela hrvatskih velikana iz stalnog postava te izložbu 'Nove akvizicije i darovnice u MG', na kojoj će biti prestavljeno stotinjak djela kojima je u posljednje dvije godine obogaćen fundus Moderne galerije
Muzej za umjetnost i obrt
Osim stalnog postava, besplatno se može razgledati i izložba 'Guercino: Svjetlo baroka'
Umjetnički paviljon u Zagrebu
18:00 - 00:00Besplatno razgledajte Miróova djela u sklopu izložbe 'Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght '
Izložba se razgledava u skupinama od maksimalno 50 osoba. Tako formirane skupine posjetitelja puštat će se na izložbu svakih pola sata u razdoblju od 18:00 do 00:00.
SPLIT
Hrvatski pomorski muzej
Izložba Žalobni konvoj 1914. - izložba fotografija žalobnog konvoja brodova koji je 1914. godine prevezao tijela ubijenog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije od Metkovića do Trsta.
Podrumi Dioklecijanove palače
18:00 i 19:00Stručno vodstvo po Podrumima
SMILJAN
Memorijalni centar Nikola Tesla
18.00 - 01.00Izložba Teslinih osobnih predmeta i dokumentarne građe u Spomen sobi Nikole Tesle
20.00 - 20.20Prikaz događaja iz Teslinog djetinjstva - skok s kišobranom sa staje
20.30 - 21.00Laser harfa - glazbeno - scenski nastup koji glazbeni izričaj ostvaruje kroz igru svjetla i glazbe
GOSPIĆ
Muzej Like
18.00 - 18.20Uprizorenje događaja iz Teslinog djetinjstva s vatrogasnom crpkom (Murkovićev mlin na Novčici, Gospić)
Slijedi priča uz kostimirane glumce do stana gdje je živio Nikola Tesla i zgrade gdje je pohađao školu
19.00 - 19.15 i 22.00 - 22.15Prikazivanje animiranog filma 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' redatelja Bruna Razuma. (Kino 'Korzo', Gospić)
SINJ
Muzej Cetinske krajine
18:00 - 21:30Radionica 'Pišimo glagoljicom', muzejsko - edukativne radionice i predavanja s prezentacijama za posjetitelje. Voditelji radionice - kustosi Danijela Petričević Banović i Vedran Koprivnjak
SOLIN
Salona
18:00 i 20:30Stučno vodstvo po Saloni uz pratnju rimskih vojnika
TRAKOŠĆAN
Dvorac Trakošćan
Trakošćanski će strjeličari predstaviti svoje vještine, a Štief i Ješke na bednjanskom govoru izvesti par skečeva. U dvorištu dvorca će Kavaliri održati koncert te će se posjetitelji tamo moći zagrijati uz ponudu kuhanog vina, čaja i domaćeg peciva 'biciklina'. Na ulazu u muzej prodavati će se publikacije po prigodnim cijenama.
VIROVITICA
Gradski muzej Virovitica
21:00 - 22:30Predstava 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere'
ZADAR
Muzej antičkog stakla
U Noći muzeja 2015. u Muzeju antičkog stakla u Zadru osim stalnog postava posjetitelji će moći pogledati dvije izložbe - izložbu 'Transparentna ljepota-staklo od renesanse do art decoa' te izložbu 'Vino i staklo'. Također će se uživo moći pogledati demonstracija puhanja stakla i demonstracija izrade staklenog nakita na plameniku.
Oznake:
Noć muzeja