Objavljeno 25.09.19. 11:49

Oktoberfest 2019.

Najveći svjetski pivski sajam svake godine posjete milijuni ljudi.
Vrijeme: 21. 09. 2019. - 06. 10. 2019.
Mjesto: München
Oktoberfest Oktoberfest

Oktoberfest, najveći sajam na svijetu, svake godine održava se u bavarskoj prijestolnici, Münchenu, a u nešto više od dva tjedna trajanja posjete ga milijuni ljudi iz cijeloga svijeta.

Iako se mnogi pitaju zašto se zove po listopadu, ako je najveći dio festivala u rujnu, za to postoje povijesno utemeljeni razlozi. Naime, prva 'fešta' održana je 12. listopada 1810. godine, na ceremoniji vjenčanja princa Ludwiga I. i princeze Terezije od Bavarske, u čiju su čast organizirane konjske utrke. Zato se i prostor od 42 hektara, na kojem se danas održava sajam, zove Theresienwiese - Terezijine livade, a često se koristi i skraćeni naziv - Wiesn. Mjesto održavanja Oktoberfesta nosi ime u čast istoimene princeze, a prije spomenute konjske utrke očuvale su tradiciju sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

U spomen na vjenčanje, proslave su se održavale i idućih godina, a s vremenom su trajale sve dulje. Kako bi posjetitelji mogli uživati u ljepšem vremenu i duljim danima, proslava nije pomicana prema kraju listopada, nego prema rujnu te je Oktoberfest s vremenom razvio tradiciju održavanja u današnjem terminu - otprilike od druge polovice rujna do prvog tjedna listopada.

U prvih sto godina postojanja Oktoberfest nije se održavao svake godine, zbog brojnih povijesnih razloga. Od početka pa do danas, otkazan je čak 24 puta, ali se lokalno stanovništvo maksimalno trudilo zadržati tradiciju, što im je, srećom, i uspjelo.

Piva su simbol festivala, a Oktoberfest-piva su ona koja se na tom mjestu serviraju još od 1818. godine i koja dostavlja šest pivovara, poznatih i kao 'Velika šestorka'. To su Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. Većina piva su tzv. lageri, do šest posto alkohola, koja od ožujka preko ljetnih mjeseci fermentiraju do vremena festivala, kada se poslužuju u milijunima krigli. Iako su sva piva originalno bila tamna, od 1872. počela su se točiti i svijetla, a 1892. godine posluženo je i prvo pivo u staklenim kriglama.

Osim piva, serviraju se i vina te bezalkoholna pića, a poslužuje se i tradicionalna hrana, poput kobasica, piletine, njoki, pa do štrudli od jabuka i pereca (Weisswurst, Spätzle itd.).

Ovako Terezijine livade izgledaju kada se na njima ne održavaju događanja

1835. godine održana je prva parada u narodnim nošnjama, od Maximilianstrasse do Oktoberfesta, a 15 godina kasnije postala je svakogodišnji događaj, u isto vrijeme kad je iznad Terezijinih livada postavljena i 18,50 metara visoka brončana statua 'božice' Bavarske.

1913. godine postavljen je pak najveći šator u povijesti Oktoberfesta, Bräurosl, koji je tada imao 12.000 mjesta, dok ih danas ima nešto više od 8.000 te se više ne svrstava među najveće. Ukupno postoji 17 velikih šatora koji se sastavljaju i služe jedino u svrhu festivala, od kojih oni s najvećim kapacitetom nude i više od 9.000 sjedećih mjesta.

Tu su i manji šatori s po nekoliko stotina mjesta, od kojih neki u ponudi uopće nemaju pivo, nego su namijenjeni odmoru od gužve i buke Oktoberfesta. U nastavku donosimo pregled svih velikih šatora, s pripadajućim pivovarama čija se piva toče u njima.

Veliki šatori

Naziv šatoraPivovara
ArmbrustschützenPaulaner
Augustiner Augustiner
Fischer-Vroni Augustiner
HackerHacker-Pschorr
HerzkasperlHacker-Pschorr
HofbräuHofbräu München
Käfer Wiesn-SchänkePaulaner
Kufflers WeinzeltPaulaner (ali je naglasak na vinima)
Löwenbräu Löwenbräu
MarstallSpaten-Franziskaner-Bräu
OchsenbratereiSpaten-Franziskaner-Bräu
PaulanerPaulaner
Pschorr-BräuroslHacker-Pschorr
SchottenhamelSpaten-Franziskaner-Bräu
Schützen Löwenbräu
Festzelt TraditionAugustiner, Franziskaner
Zur Schönheitskönigin

Od 1950. postoji danas poznato tradicionalno otvaranje sajma, kada gradonačelnik točno u podne, nabijanjem pipe u prvu bačvu piva, izgovara: "O'zapft is!" (u slobodnom prijevodu: 'Bačva je otvorena!'). Prvi koji je to učinio bio je Thomas Wimmer. Desetak godina kasnije, festival počinje dobivati svjetski značaj i publicitet, a muškarci u lederhosenima (tradicionalne kožne kratke hlače) i djevojke u dirndlu (tradicionalna ženska haljina s pregačom) postaju prepoznatljiva slika ovog događaja.

place Kliknite za prikaz lokacije na karti

Zanimljivosti i praktične informacije o Oktoberfestu

Evo i nekoliko zanimljivosti i savjeta u vezi Oktoberfesta: najbolji način za doći do Livada jest podzemnom željeznicom (U-Bahn). Postaja Teresienwiese nalazi se točno uza sajam, na linijama U4 i U5. Cijene javnog prijevoza možete provjeriti u članku Prijevoz u Münchenu. Savjetujemo vam da se ne 'švercate', jer su kontrole vrlo česte, a kazne daleko više od cijene karata!

Tijekom svih dana slavlja popije se 6-7 milijuna litara piva, zbog čega i postoje stotine zahoda, ali i šator s hitnom pomoći u kojemu pomažu onima koji su se previše 'zanijeli'. Pojede se više od pola milijuna pilića, 140.000 pari kobasica, a u cjelokupnom zanosu izgubi na tisuće stvari, najčešće naočale i mobiteli, pa čak i vjenčano prstenje!

Veliki su šatori otvoreni od 10:00 do 22:30, osim vikendom, kada se otvaraju pola sata ranije. Iznimke su 'Käfer Wiesn-Schänke' i 'Kufflers Weinzelt', koji su otvoreni pola sata dulje od ostalih. Mali su šatori obično otvoreni od 10:00 ili 10:30 do 23:00.

Do 18:00 sati u šatorima je uglavnom tiha glazba, s ciljem da se očuva 'prijateljska' atmosfera za starije posjetitelje i obitelji, ali zato nakon toga počinje velika zabava, na kojoj ćete nerijetko vidjeti cijeli šator kako skupa pjeva neku od lokalnih pjesama i udara kriglama o stolove.

Cijena piva za 2019. godinu iznosi od 10,80 do 11,80 eura po litri.

Prijevoz do Münchena

München je iz Hrvatske lako dostupan i na raspolaganju vam stoji mnoštvo poveznica. Postoji i više zračnih poveznica, a više o svim poveznicama možete saznati u članku Prijevoz do Münchena. U nastavku navodimo nekoliko zanimljivih linija na kojima autobusom možete putovati u München:

Planirate li pak do Münchena vlastitim prijevozom, provjerite udaljenost, cijene goriva i upute za vožnju na našem planeru putovanja.

image Foto detalji