Objavljeno 23.04.13. 12:11

Open House Roma 2013.

Rim se sprema za Open House Roma 2013, projekt kojem je cilj zainteresiranima predstaviti prebogatu arhitektonsko-dizajnersku baštinu Vječnoga grada. Uključeno je 145 objekata, a može ih se razgledati potpuno besplatno i to uz pratnju stručnih vodiča.
Vrijeme: 04. 05. 2013. - 05. 05. 2013.
Mjesto: Rim
Open House Roma Open House Roma

Radi se o jednom od izdanja Open House projekta, u koji je uključeno 20-ak svjetskih gradova i država, među kojima su London, iz kojeg je sve i krenulo, New York, Dublin, Jeruzalem, Helsinki, Barcelona itd. Još 2010. godine projektu se pridružila i Slovenija, koja će ove godine svoju arhitekturu predstavljati 5. i 6. listopada. Cilj Open Housea je jednostavan – predstaviti atraktivnu arhitekturu, kako tradicionalnu tako i modernu, svima i to potpuno besplatno.

Rim je svoje prvo izdanje Open Housea imao lani, kada se projektu pridružilo oko 100 objekata i 60 arhitekata koji su predstavljali svoja djela, a u vrhunskoj arhitekturi uživalo je više od 25.000 posjetitelja.

Ove godine održava se 4. i 5. svibnja te na njemu sudjeluje 145 objekata, a na vođenim razgledavanjima ima mjesta za oko 30.000 posjetitelja. Posebno je zanimljivo što su upravo sami arhitekti ti koji često predstavljaju svoje zgrade, pa je teško zamisliti bolje vodiče od onih koje možete dobiti tijekom Open Housea i to potpuno besplatno. Uz to, moguće je razgledati i neke objekte koji su inače zatvoreni za javnost ili su otvoreni vrlo rijetko. Osim razgledavanja, moguće je sudjelovati i u 25 različitih događanja, od izložbi do radionica za djecu.

Od uključenih objekata izdvajamo Galeriju Borghese (jedan od najboljih rimskih muzeja), Palazzo Barberini (jedna od impresivnih gradskih palača), crkvu Santi Luca e Martina (crkva na Forumu Romanumu), Palazzo Venezia (jedna od najprepoznatljivijih palača u Rimu, smještena na istoimenom trgu), Teatro Argentina (predivno i jedno od najstarijih rimskih kazališta), Villu Maraini (danas sjedište Švicarskog instituta, jedna od najljepših gradskih palača), baziliku Santa Croce in Gerusalemme (jedna od sedam rimskih hodočasničkih crkava), Goetheovu kuću (tal. Casa di Goethe) i Ovidijevu kuću (tal. Casa Ovidio).

Za ljubitelje moderne arhitekture, tu je prije svega EUR, čevrt u južnom dijelu grada koju je Mussolini krenuo graditi s namjerom ugošćivanja svjetske izložbe 1942. godine, odakle i dolazi kratica EUR (tal. Esposizione Universale Roma). Drugi svjetski rat onemogućio je održavanje izložbe, no Rimu su ostale mnoge zanimljive građevine, među kojima se posebno ističe Palazzo della Civiltà Italiana, poznata i kao kvadratni Koloseum. Razgledati se može i Tiburtina, željeznički kolodvor u sjeveroistočnom dijelu Rima dovršen prije dvije godine, koji se danas prije svega koristi kao čvorište za brzi željeznički promet.

Izdvojimo i Egipatsku akademiju (tal. L'Accademia d’Egitto), u kojoj je smješten odličan egipatski muzej, kao i Pogled na Koloseum (tal. Un affaccio sul Colosseo), odnosno privatni stan s odličnim pogledom na najpoznatiju rimsku znamenitost, koji također možete razgledati potpuno besplatno.

Za kraj spomenimo i to da je za neka uključena mjesta potrebna rezervacija, dok se za druge možete samo pojaviti na ulazu. Popis svih uključenih znamenitosti i način osiguravanja svojeg mjesta možete pogledati na službenim stranicama.