Objavljeno 10.07.17. 17:11

Potezanje Mrduje u Stomorskoj na Šolti 2017.

Mrduja je malen otočić smješten u Splitskim vratima pred bračkim mjestom Milna, a od 2008. godine organizirano je prvo Potezanje Mrduje, ljetne manifestacije kojom stanovnici Šolte i Brača, prema davnoj legendi, žele 'privući' otočić za sebe.
Vrijeme: 29. 07. 2017.
Mjesto: Stomorska
Potezanje Mrduje u Stomorskoj na Šolti

Iako su Šolta i Brač udaljeni jedan od drugog manje od jednog kilometra, između njih ne vozi redovna brodska linija, pa se tako kroz ova dva dana želi što više povezati i upoznati stanovništo Stomorske i Milne, ali i njihovi posjetitelji, kako bi vidjeli svo kulturno i turističko bogatstvo toga kraja.

Potezanje Mrduje traje dva dana, s time da se prvi 'užežin' dan održava pučka fešta i utrka brodica pasara, a drugi dan u popodnevnim satima u akvatoriju Mrdulje kreće okupljanje bračkih i šoltanskih brodica te vezivanje konopa oko otočića i njegovo potezanje prema svome mjestu, a pobjednik bi, uz glasno bodrenje navijača i paljenje baklji, osigurao 'vlasništvo' nad otokom do iduće godine.

Nakon fizičkog rada slijedi odmor, odnosno sudjelovanje na velikoj završnoj fešti, koja se svake godine održava na drugom otoku, a gdje nastupaju brojne klape, KUD-ovi i otočne udruge.