Objavljeno 26.02.18. 14:52

Procesija 'Za Križen' na otoku Hvaru 2018.

Punih pet stoljeća Hvarani na poseban način proslavljaju Uskrs - procesijom 'Za Križem'. Riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti te izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se razvio iz procesije koja se održala kao znak pokajanja nakon što je, u jeku društvenih previranja na otoku 1510. godine, uoči same bune hvarskih pučana, jedan mali križ u gradu Hvaru čudom 'proplakao' krvavim suzama.
Vrijeme: 29. 03. 2018. - 30. 03. 2018.
Mjesto: Otok Hvar
Procesija 'Za Križen' na otoku Hvaru Procesija 'Za Križen' na otoku Hvaru

Procesije, kao i dosadašnjih godina, kreću na Veliki četvrtak iz šest župnih crkava - Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske - u 22 sata i pred jutro na Veliki petak vraćaju se natrag. Važno je napomenuti kako svi sudionici istovremeno hodaju u smjeru kazaljke na satu, tako da se za vrijeme višesatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće.

Put koji vodi od crkve do crkve osvjetljava se svjetiljkama i spužvama namočenim u parafinsko ulje, a na prozore kuća ljudi stavljaju svijeće. Procesiju predvode odabrani križonoše koji nose križ težak do 18 kilograma, pokriven prozirnim crnim velom. Križonoše su bosonogi ili eventualno u čarapama te su odjeveni u bijele tunike, kao i ostali članovi bratovštine. Njih slijedi izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta, gdje ih dočekuju svećenici, da bi se pred jutro vratili u svoju župnu crkvu.

Procesija je iznimna po svom trajanju, jer se tijekom osam sati prođe skoro 25 kilometara, i po naglašenom pasionskom sadržaju. Pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika, u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća, kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači - kantaduri.

Procesija 'Za Križen' jedan je od 13 fenomena hrvatske kulturne baštine koji se od 2009. godine nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta, a ove godine održat će se 29. i 30. ožujka.