Objavljeno 10.07.17. 17:08

Sestrunjska noć 2017.

Kao i dosadašnjih ljeta, i ove će se godine održati sad već tradicionalna Sestrunjska noć.
Vrijeme: 29. 07. 2017.
Mjesto: Sestrunj
Sestrunj; © TZ Preko Sestrunj; © TZ Preko

Tako će cijelu večer svi stanovnici i posjetitelji otoka Sestrunja moći uživati u odličnoj dalmatinskoj hrani i piću, vidjeti tko je bolji u povlačenju konopa, a za glazbeni dio večeri zadužena je grupa Dilema.

Inače, Sestrunjska noć je dio manifestacije Sestrunjsko lito, a tu su još i, primjerice, izložba fotografija pod imenom 'Kaleto moja draga', (28. srpnja), dječje ljetne igre (4. kolovoza), dječji ljetni karneval (5. kolovoza) i Sestrunjska šulicada (12. kolovoza).

Podsjetimo, Sestrunj je otok veličine 15 četvornih kilometara, a nalazi se u zadarskom arhipelagu. Kroz povijest su ga znali i pod imenima Estrium i Estium, a pretpostavlja se da naziv potječe od latinske riječi extraneus, što znači izvanjski. Od 17. stoljeća je bio u vlasništvu nekoliko talijanskih plemićkih obitelji, da bi ga mještani početkom 20. stoljeća otkupili za 16.000 forinti. Glavne otočne kulturne znamenitosti su crkve sv. Petra i Gospe od Zdravlja te ilirske gradine na brežuljcima Gručinica i Gračina. Od prirodnih znamenitosti svakako vrijedi izdvojiti duboke zaljeve, skrivene uvale i čisto more.