Objavljeno 01.08.19. 15:44

Sinjska alka 2019. (detaljni program)

Brojne manifestacije u Hrvatskoj uživaju veliku popularnost i prepoznatljivost, ali jedna od njih ima posebno mjesto - Sinjska alka! Doista, tko ne zna za slavnu Alku, tu vitešku igru čiji je značaj toliki da ju je UNESCO 2010. godine uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine?
Vrijeme: 02. 08. 2019. - 04. 08. 2019.
Mjesto: Sinj
Sinjska alka Sinjska alka

Alka se održava svake godine početkom kolovoza u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka, koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu. Ove nas godine očekuje 304. izdanje, a zanimljivo je da se nekoć davno ponekad održavala i dva puta godišnje.

Važno je napomenuti da su postojala slična nadmetanja i u drugim europskim krajevima, ali sinjska inačica uvela je jednu bitnu inovaciju - osim vojne aristokracije, sudjelovati su mogli i ostali mještani. Doduše, radilo se o imućnijim stanovnicima, ali se ipak radilo o važnom iskoraku. I dok su se slične priredbe u ostatku Europe s vremenom stalno ili privremeno gasile, Alka je jedina u kontinuitetu preživjela skoro tri stoljeća.

U Alci sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojeg pak čine samo 'neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj'. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više 'punata' (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. 'sridu', donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

Još neke zanimljivosti o Sinjskoj alci

- Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

- Neki od naziva alkarskih sudionika jesu: harambaša, alkarski momak, alkarski vojvoda i alajčauš.

- Do 1820. godine Alka se trčala na pokladni utorak.

- Kroz povijest su postojale slične viteške igre u Zadru, Makarskoj i Imotskom.

- Najvećim brojem titula slavodobitnika ovjenčao se Nikola Cerinić, čak 12 puta, što je najviše u povijesti, a tri puta Alku je osvajao s tri pogotka u sridu.

- Najveći broj nastupa na Alci ima Ante Grabovac Ivanov, koji ju je trčao čak 45 puta, a četiri puta je bio i slavodobitnik.

- Alka se kroz svoju povijest četiri puta trčala izvan Sinja - u Splitu, Beogradu, Zagrebu i Vukovaru.

- Alkari i alkarski momci bili su jedini pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koja je 28. svibnja 1991. godine sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

- Za 300. obljetnicu Sinjske alke u gradu su svečano otvoreni obnovljeni Alkarski dvori.

Alka, Čoja, Bara

Prije same Alke, održavaju se još dvije trke - Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se 'prove'.

Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija - Alka. Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alci koriste svečane alkarske odore.

Program Sinjske alke 2019.

2. kolovoza 2019., petak
17:30304. Bara
Alkarsko trkalište
19:0010. Sinjski sajam sela - SAS
Trg dr. Franje Tuđmana
21:0022. večer sinjskih mažoretkinja - Sinjske mažoretkinje i gosti
Košarkaško igralište
3. kolovoza 2019., subota
11:00Srednjovjekovni turnir u strjeličarstvu Balestra - Sansepolcro, Italija
Košarkaško igralište
17:30304. Čoja
Alkarsko trkalište
19:0010. Sinjski sajam sela - SAS
Trg dr. Franje Tuđmana
21:00Večer folklora i viteštva
Trg dr. Franje Tuđmana
4. kolovoza 2019., nedjelja
16:30304. Alka
Alkarsko trkalište
22:00Vatromet i koncert u čast slavodobitnika - Klapa Kampanel
Trg dr. Franje Tuđmana