Objavljeno 03.08.22. 11:56

Sinjska alka 2022. (detaljni program)

Brojne manifestacije u Hrvatskoj uživaju veliku popularnost i prepoznatljivost, ali jedna od njih ima posebno mjesto - Sinjska alka! Doista, tko ne zna za slavnu Alku, tu vitešku igru čiji je značaj toliki da ju je UNESCO 2010. godine uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine?
Vrijeme: 05. 08. 2022. - 07. 08. 2022.
Mjesto: Sinj
Sinjska alka

Alka se održava svake godine početkom kolovoza u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka, koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu. Ove nas godine očekuje 307. izdanje, a zanimljivo je da se nekoć davno Alka ponekad održavala i dva puta godišnje.

Važno je napomenuti da su postojala slična nadmetanja i u drugim europskim krajevima, ali sinjska inačica uvela je jednu bitnu inovaciju - osim vojne aristokracije, sudjelovati su mogli i ostali mještani. Doduše, radilo se o imućnijim stanovnicima, ali se ipak radilo o važnom iskoraku. I dok su se slične priredbe u ostatku Europe s vremenom stalno ili privremeno gasile, Alka je jedina u kontinuitetu preživjela skoro tri stoljeća.

U Alki sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojeg pak čine samo 'neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj'. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više 'punata' (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. 'sridu', donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

Još neke zanimljivosti o Sinjskoj alki

- Naziv alka dolazi od turske riječi halqa, što znači prsten ili obruč, a odnosi se na detalj podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja jednog turskog paše.

- Neki od naziva alkarskih sudionika jesu: harambaša, alkarski momak, alkarski vojvoda i alajčauš.

- Do 1820. godine Alka se trčala na pokladni utorak.

- Kroz povijest su postojale slične viteške igre u Zadru, Makarskoj i Imotskom.

- Najvećim brojem titula slavodobitnika ovjenčao se Nikola Cerinić, čak 12 puta, što je najviše u povijesti, a tri puta Alku je osvajao s tri pogotka u sridu.

- Najveći broj nastupa na Alki ima Ante Grabovac Ivanov, koji ju je trčao čak 45 puta, a četiri puta je bio i slavodobitnik.

- Alka se kroz svoju povijest četiri puta trčala izvan Sinja - u Splitu, Beogradu, Zagrebu i Vukovaru.

- Alkari i alkarski momci bili su jedini pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi koja je 28. svibnja 1991. godine sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

- Za 300. obljetnicu Sinjske alke u gradu su svečano otvoreni obnovljeni Alkarski dvori.

Alka, Čoja, Bara

Prije same Alke, održavaju se još dvije trke - Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se 'prove'.

Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija - Alka. Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alki koriste svečane alkarske odore.

Lokacija

Kliknite ovdje ako želite vidjeti prikaz lokacije na karti

Program Sinjske alke 2022.

5. kolovoza 2022., petak
17:30307. Bara
Alkarsko trkalište
19:0012. Sinjski sajam sela - Koncerti i folklorne večeri
Trg dr. Franje Tuđmana
6. kolovoza 2022., subota
17:30307. Čoja
Alkarsko trkalište
19:0012. Sinjski sajam sela - Koncerti i folklorne večeri
Trg dr. Franje Tuđmana
7. kolovoza 2022., nedjelja
16:30307. Alka
Alkarsko trkalište
22:00Vatromet i koncert u čast slavodobitnika
Trg dr. Franje Tuđmana