Objavljeno 07.06.13. 18:41

Strašna noć na Klinac gradu 2013.

Iako se Petrinju najčešće povezuje s poznatom mesnom industrijom, malo je poznato da se ondje odvija jedna od najzanimljivijih legendi banijskog kraja, u čiji se spomen održava manifestacija Strašna noć na Klinac gradu.
Vrijeme: 29. 06. 2013.
Mjesto: Petrinja
Strašna noć na Klinac gradu Strašna noć na Klinac gradu

Naime, ta se manifestacija temelji na izvornoj pripovijesti iz 1574. godine, što je ujedno bilo vrijeme kad su Turci osvojili utvrdu Klinac grad, srednjovjekovnu tvrđavu udaljenu ni 10 kilometara od Petrinje.

Budući da se, osim stanovništva, turske opasnosti prepao i sam austrijski car, izdao je nalog i poslao već uvježbane vojnike da pomognu Hrvatima u obrani. Vojnici su se uskoro naselili u naseljima uz rijeku Kupu te brzo pokazali svoju pravu stranu, odnosno agresivnost i želju za dominacijom nad domicilnim stanovništvom.

Hrvatima je brzo dozlogrdila austrijska arogantnost te su se odlučili oduprijeti i izboriti za svoju slobodu. Završni obračun s pridošlicama zbio se u toj istoj utvrdi, a cijeli događaj opisan je kao 'strašna noć na Klinac gradu', kad su Hrvati još jednom pokazali da se znaju izboriti za svoj dom i ponos.

U spomen na taj događaj, Zvonimir Pužar početkom 20. stoljeća napisao je pripovijest 'Strašna noć na Klinac-gradu', a pod tim nazivom danas se održava i ova zanimljiva manifestacija.

Program Strašne noći na Klinac gradu 2013.

15:00 Viteške igre, mačevanje, streličarstvo, srednjovjekovni igrokaz, prikaz starih zanata, srednjovjekovni plesovi, drveni vrtuljak i viteški poligon za djecu

21:00 Glazbeno-scenski program 'Strašna noć na Klinac gradu'