Objavljeno 14.05.19. 13:38

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih 2019.

Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih, nekoć znan i kao Međunarodni viteški turnir Sveta Helena, već 13. godinu zaredom održava se u čast velike pobjede hrvatske vojske nad Turcima.
Vrijeme: 15. 06. 2019.
Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih

Kod Svete Helene, mjesta u neposrednoj blizini Svetog Ivana Zeline, hrvatski je kapetan Ivan Lenković 19. kolovoza 1557. godine s 1000 konjanika i pješaka napao nadmoćnu tursku vojsku koja je brojila preko 4000 Osmanlija. Lenković je razbio Turke te ih natjerao u bijeg, a kronike su zabilježile da su Turci bježali sve do Save gdje ih se mnogo utopilo. Lenkovićeva vojska tada se domogla bogatog plijena, a glas o ovoj sjajnoj pobjedi pronio se cijelim kršćanskim svijetom, piše Muzej Sv. Ivana Zeline.

Ove se godine Međunarodni turnir održava u subotu, 15. lipnja 2019. na Sportsko-rekreacijskom centru Sveti Ivan Zelina i sudjelovat će brojne viteške skupine iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije i Italije. Od zanimljivosti dosadašnjih Turnira svakako izdvajamo: viteške, streličarske i umjetničke skupine, viteške šatore, oklope i mačeve, natjecanje u streličarstvu, šator za posuđivanje srednjovjekovne odjeće, kovnicu novca, srednjovjekovnu glazbu, trbušne plesačice, hranu, medovinu i vino te impresivan prikaz dnevnih i noćnih viteških bitki.

Ulaz je besplatan, a više informacija donosimo uskoro.

Kako do Svetog Ivana Zeline ?

Za sve one koji prvi put dolaze na turnir, do Svetog Ivana Zeline je nalakše doći autocestom A4 Zagreb-Macelj, a silazi se na čvoru Sveta Helena. Kad se uđe u Svetu Helenu, skreće se udesno i nakon desetak minuta vožnje stiže se u Sportsko-rekreacijski centar Sveti Ivan Zelina, odnosno na prostor bivših bazena. Cestarina iz smjera Zagreba se ne naplaćuje, a vremenski od središta grada vam treba nešto više od pola sata vožnje.

Foto detalji