Objavljeno 30.05.13. 17:40

10 atraktivnih stranih odredišta koja možete posjetiti za 100 eura ili manje

Željeli biste nekamo otputovati, a niste baš pri novcima? Pogledajte deset prijedloga za kraća putovanja u inozemstvo, koji vam neće 'izbiti' posljednju kunu iz džepa.
Venecija Venecija

Danas, u vrijeme niskotarifnih zračnih prijevoznika, moguće je otputovati na drugi kraj Europe po nezamislivo niskim cijenama. No, zračni prijevoz, pogotovo niskotarifni, sa sobom nosi i čitav niz dodatnih naknada i troškova, a i broj povoljnih karata ograničen je te ih obično 'ugrabe' samo najbrži ili oni koji prate akcije prijevoznika.

Zato smo odlučili izdvojiti deset prijedloga za odredišta koja uvijek u vlastitom aranžmanu možete posjetiti već za sto eura, odnosno do 750 kuna po osobi. U cijenu je uključena redovna povratna karta (dakle, ne radi se o akcijskim cijenama) za prijevoz autobusima ili vlakovima te barem jedno noćenje unutar odredišta. Naravno, ako malo povisite budžet, možete povećati broj noćenja, a trošak je obično niži i ako putujete osobnim automobilom, pri čemu barem tri osobe dijele trošak.

Budimpešta (iz Zagreba, Križevaca, Koprivnice)

Prekrasna mađarska prijestolnica vrlo je lako i povoljno dostupna. Povratna karta za poveznicu između Zagreba i Budimpešte košta svega 242 kune, dok je za polaske iz sjevernijih dijelova Hrvatske još nešto povoljnija. Iz Zagreba se polazi u 10:00, dok se u Budimpeštu stiže u 16:34. Ljeti postoji i poveznica koja kreće iz Splita, a u tom slučaju je polazak iz Zagreba u 3:22, stiže se u 9:40, a povratak je u 17:58. Ako želite uštedjeti, tih nešto više od osam sati boravka bit će vam dovoljno za brzinski doživjeti mađarsku prijestolnicu.

Ribarska tvrđava

Budimpešta | Pogledajte više slika

Ipak, preporučili bismo u Budimpešti prespavati barem jednu noć, a s obzirom na niske cijene smještaja ondje za ukupnih 600 kuna (prijevoz plus smještaj) možete prespavati i dvije noći. Izbor po time cijenama je doista velik, a izdvojili bismo sljedeće hotele u kojima dvokrevetne sobe s vlastitom kupaonicom možete dobiti za 150 kuna (po osobi) ili manje po noćenju:

easyHotel Budapest Oktogon, Silver Hotel Budapest City Center, Europa Centerpoint Budapest i Elit Hotel Budapest

München (iz Zagreba i Rijeke)

Riblja fontana na Marienplatzu

München | Pogledajte više slika

Povratne karte za liniju Zagreb - München donedavno su koštale između 500 i 600 kuna, ali nova poveznica cijenu je konačno spustila ispod te čarobne granice. S obzirom na jutarnji dolazak u München i kasnonoćni povratak (vrijedi i za autobus i vlak), jednodnevni izlet može vam biti sasvim dovoljan za solidno upoznati glavni grad Bavarske. No, ako se odlučite ondje i prespavati, unutar ukupnog budžeta od 750 kuna za prijevoz i smještaj, imate solidan izbor za jedno noćenje. Ako nemate namjeru prespavati u Münchenu, onda u slučaju rane kupnje za 646 kuna možete dobiti i povratne karte na željezničkoj liniji Rijeka - München.

Salzburg (iz Zagreba i Rijeke)

Residenzplatz

Salzburg | Pogledajte više slika

Od Zagreba i Rijeke do Salzburga može se za 500-tinjak kuna, koliko koštaju povratne karte. Polasci su također odlično raspoređeni, pa u omalenom Salzburgu možete iskoristiti cijeli dan i odlično ga upoznati. Ako ipak odlučite ondje provesti noć i možda iskoristiti vrijeme za odlazak u atraktivnu prirodu ili rudnike soli u njegovoj okolici, za otprilike 200 kuna po noćenju po osobi možete odabrati solidan broj dobrih hotela. Neki od njih su:

Meininger Hotel, Snooze Hotel i Hotel Turnerwirt

Beč (iz Zagreba)

Do Beča se iz Zagreba autobusom može za 395 - 450 kuna, ovisno o točnim vremenima polazaka. Ako ondje namjeravate provesti samo jedan dan, onda možete krenuti autobusom iz Zagreba u 23:00, koji vas u Beč dovodi u 5:15, a postoji i polazak u 6:00, koji u Beč stiže u 11:00. Posljednji povratak iz Beča je u 18:00 (stiže u Zagreb u 23:00), osim nedjeljom, kada umjesto tog polaska autobus vozi od ponoći do 4:40.

Tritonen i Najadenbrunnen

Beč | Pogledajte više slika

No, s obzirom da se radi o jednom od najljepših europskih i svjetskih gradova, svakako bismo vam preporučili barem jedno noćenje. Izbor hotela je velik, ali cijene soba s vlastitim kupaonicama su relativno visoke, pa unutar budžeta od 750 kuna po osobi možete prespavati tek jednu noć. Doduše, ako rezervirate na vrijeme i uz malo sreće, možete 'ugurati' i dva noćenja. Neki od kvalitetnih i povoljnih hotela jesu:

Austria Trend Favorita Hotel, Hotel Kunsthof, Austria Trend Hotel Beim Theresianum i Delta Hotel Vienna

Trst (iz Zagreba, Dalmacije, Rijeke i Istre)

Vjerojatno najpodcjenjenije atraktivno odredište u blizini Hrvatske jest Trst, grad koji kao da će vječno pratiti imidž shopping-meke. No, ako mu pružite priliku, ovaj zanimljivi grad uz more sigurno vas neće razočarati.

Piazza unita d' Italia

Trst | Pogledajte više slika

Na turistički posjet Trstu potaknuti bi vas mogla laka dostupnost i niske cijene prijevoza. Tako povratne karte iz Rijeke koštaju svega 100 kuna, iz Zadra je potrebno platiti 322 kune, povratni put iz Šibenika košta 393 kune, dok je iz Splita potrebno platiti 493 kune. Raspored polazaka za sva ova odredišta vrlo je povoljan, pa možete stići rano ujutro i natrag krenuti kasno popodne. S obzirom da Trst nije toliko velik, jednodnevni izlet može vam biti sasvim dovoljan.

Ako putujete iz Zagreba, također možete organizirati jednodnevni izlet, a prijevoz u tom slučaju košta 266 kuna za povratnu kartu. Naravno, iz obližnje Istre Trst je također lako dostupan, a povratne karte koštaju između 150 i 200 kuna.

Venecija (iz Zagreba, Rijeke i Istre)

Do La Serenissime se više, nažalost, ne može superpovoljnim vlakovima, ali postoji nekoliko izravnih autobusnih poveznica. Najčešće je najbolji izbor ipak prije spomenuta vožnja do Trsta, odakle se presjeda na povoljne vlakove za Veneciju.

Canal Grande

Venecija | Pogledajte više slika

Ako dobro rasporedite vrijeme, Veneciju biste mogli ugurati čak i u jednodnevni izlet (u tom slučaju bez upoznavanja Trsta), no svakako bismo vam preporučili ondje provesti barem jednu noć. S obzirom da povratne karte za vlak između Trsta i Venecije koštaju oko 200 kuna, u zadanih 750 kuna budžeta stane vam još jedno noćenje u venecijanskom hotelu, ali je svakako poželjno da sobu rezervirate čim ranije, jer su cijene smještaja u Veneciji poprilično visoke.

Naravno, prijevoz je nešto jeftiniji ako krećete iz Istre, odakle postoje izravne poveznice za Veneciju. Tako povratna karta iz Pule košta od 300 do 350 kuna, dok je za studente znatno jeftinija.

Graz (iz Zagreba)

Glavni trg (Hauptplatz)

Graz | Pogledajte više slika

Popularna jednodnevna destinacija, austrijski Graz, dostupan je za nešto više od 200 kuna za povratnu kartu. Ako se namjeravate vratiti isti dan, onda bolji izbor mogu biti jednodnevni agencijski shopping-izleti, koji su dostupni već za 100-tinjak kuna. No, ako biste Graz željeli posjetiti na dan kada nema shopping-tura, utješno je što cijena nije visoka, s obzirom da se radi o vrlo lijepom i zanimljivom gradu čak i ako vas kupovanje ni najmanje ne zanima.

Pečuh (iz Osijeka i Baranje)

Odnedavno je obnovljena linija između istočne Hrvatske i Pečuha, uz Budimpeštu vjerojatno najljepšeg mađarskog grada. Cijene su relativno povoljne, ali vremena polazaka nisu prikladna za jednodnevne izlete. Naime, u Pečuh se stiže kasno popodne ili navečer, pa je svakako potrebno ondje provesti barem jednu večer. Utješno je što su cijene smještaja povoljne, pa vas primjerice dvodnevni izlet iz Osijeka ne bi trebao koštati više od 400 kuna.

Ljubljana (iz Zagreba i Rijeke)

Crkva Marijina Uznesenja (Franciskanska cerkev)

Ljubljana | Pogledajte više slika

Glavni grad Slovenije zgodno je odredište za jednodnevni izlet, što će vas koštati svega 170 kuna autobusom iz Zagreba ili 200-tinjak kuna vlakom iz Zagreba ili Rijeke. I dok je raspored za polaske iz Zagreba vrlo povoljan i idealan za jednodnevni izlet, ako dolazite iz Rijeke svakako biste trebali prespavati u Ljubljani ako mislite nešto vidjeti. Cijene smještaja su umjerene, a neki od najboljih izbora jesu Hotel Park Ljubljana i Bit Center Hotel.

Padova (iz Zagreba, Rijeke i Istre)

Bazilika sv. Ante

Padova | Pogledajte više slika

Slično kao i Veneciju, s presjedanjem u Trstu posjetiti možete i Padovu. Najbolje je ondje prespavati jednu noć, pa tako dva dana možete iskoristiti za upoznavanje Trsta i Padove, grada kojim dominira velebna bazilika sv. Ante Padovanskog. Povratna karta za vlak između Trsta i Padove također košta oko 200 kuna, a smještaj se može naći za 150-200 kuna po noćenju po osobi, kao primjerice u Ibisu Padova.

Stigli smo do kraja pregleda naših deset prijedloga za povoljne izlete u zanimljiva strana odredišta. Ako i dalje tražite inspiraciju, provjerite naše detaljne vodiče kroz više od 120 odredišta u Hrvatskoj i Europi, provjerite prometne poveznice ili pretražite najveću bazu ho(s)tela iz cijelog svijeta.