Objavljeno 10.06.13. 18:09

10 ideja za vikend-izlet u južnoj Dalmaciji

Ljeto nam je sve bliže, temperatura zraka približava se brojci od 30 stupnjeva, pa tako sve češće razmišljamo kamo bismo se mogli 'zaletjeti' na neki kraći izlet po osvježenje u moru ili uživanje u čistoj prirodi.
Omiš Omiš

Budući da smo već u tri navrata pisali o tome kamo se zaputiti na izlet - u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Istri i Hrvatskom primorju te u sjevernoj Dalmaciji, danas vam donosimo popis 10 atraktivnih odredišta u južnoj Dalmaciji koja bi vrijedilo posjetiti za vrijeme svog boravka u najjužnijim hrvatskim županijama. Kao i u prethodnim člancima, nastojali smo se više orijentirati na manje gradove i mjesta, a gradove poput Splita i Dubrovnika, kao i otočna središta, opisat ćemo u posebnim vodičima.

Sinj

Sinj

Sinj

Sjedište Cetinske krajine najpoznatije je po dvama stvarima – Alci i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Sinjska alka stara je hrvatska viteška igra koja se svake godine igra prve nedjelje u kolovozu u spomen na pobjedu nad Turcima 1715. godine, a 2010. godine uvrštena je na popis UNESCO-ove svjetske nematerijalne baštine. Ta ista pobjeda izvojevana je uz blagoslov Gospe Sinjske, odnosno Majke od milosti, čija se čudotvorna slika čuva u istoimenom svetištu u gradu. Budući da se cijeli događaj odvio na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza), otada pa sve do dana današnjeg Sinj je jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta.

Sinj još krase i Alkarski dvori, Pijaca, Kamičak sa satom te utvrda Stari grad, odakle topovi (mačkule) pucaju svaki put kad neki od alkara pogodi 'u sridu' tijekom igranja Alke.

Omiš i kanjon rijeke Cetine

Pogled na grad i more (1)

Omiš

Smješten na ušću rijeke Cetine u more, Omiš ima jednu od najljepših gradskih panorama na Jadranu. Izvrsno očuvana stara gradska jezgra s uskim uličicama, trgovima te gradskim utvrdama Forticom i Mirabelom malo koga će ostaviti ravnodušnim, iako se zapravo radi o malom prostoru, kojeg se može razgledati tijekom polusatne šetnje. Tu su još i predivne plaže, poput Punte, odnosno Vele plaže, ali i nebrojene uvale oko samoga Omiša. Naravno ne treba zaboraviti na dvije najpoznatije omiške manifestacije – Festival dalmatinskih klapa te Gusarsku bitku, koja se održava u spomen na najpoznatije gradsko 'zanimanje' u povijesti.

Ako ste već u Omišu, svakako probajte otići do kanjona rijeke Cetine, koji nudi brojne sportske i gastronomske mogućnosti, poput raftinga, slobodnog penjanja ili uživanja u domaćim specijalitetima u Radmanovim mlinicama.

Brela

Kamen Brela

Brela

Kad nekome spomenete Brela, najvjerojatnije će mu prva asocijacija biti predivne plaže. S pravom, budući da se kroz cijelo mjesto plaže s kristalno čistim morem 'smjenjuju' jedna za drugom. Na mnogima od njih svake se godine vijore Plave zastave, pogotovo na glavnoj plaži Dugi rat (Punta rata), gdje se nalazi i najpoznatiji mjesni simbol - Kamen Brela - koji se često nalazi na brojnim hrvatskim razglednicama i turističkim motivima. Poviše mjesta, a podno Biokova, smjestila su se Brela Gornja, poznata po ruralnom graditeljstvu karakterističnom za taj kraj.

Makarska

Kačićev trg

Makarska

Makarska i njena rivijera poznati su i izvan hrvatskih granica, a pogotovo je vole turisti iz Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske i Slovačke, ponajviše zbog lijepih pješčanih i šljunčanih plaža. Gradska plaža je tijekom ljeta uvijek prepuna posjetitelja, pa je na skoro dva kilometra duljine često teško naći slobodno mjesto. Tu su još i kulturne te prirodne znamenitosti, poput crkve sv. Marka, Franjevačkog samostana ili Parka prirode Biokovo, dok se tijekom ljetnih večeri ondje okupljaju mladi iz cijele okolice, ponajviše zbog zaista bogatog noćnog života, pučkih fešti te ljetnog karnevala.

Imotski

Imotski

Imotski (Foto: © TZ Imotski)

Iako se Imotski često zaobilazi kada se govori o turizmu, svakako ga vrijedi posjetiti. Osim stare gradske jezgre, kamenih kuća i Franjevačkog samostana, tu je i kula Topana s crkvom Gospe od Anđela, koje kao da 'bdiju' nad Imotskim, a ne zaboravimo i na dva prirodna fenomena – Modro i Crveno jezero. U Modrom jezeru ljeti se čak može i kupati, iako u posljednje vrijeme nije rijetkost i da presuši, dok se do Crvenog jezera teško može spustiti zbog okolnih stijena crvene boje, otkud mu i dolazi ime. Za Crveno jezero kažu da je jedno od najdubljih u Europi (cca 300 metara).

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Neposredno uz grad Ploče, uz mjesto Baćin, nalaze se Baćinska jezera, jedna od najzanimljivijih krških jezera. Iako su relativno mala, sa šest spojenih i jednim odvojenim jezerom, sve su češći izbor turista koji žele vidjeti nešto drugačije. Zanimljivo je što su jezera kriptodepresijska, odnosno dno im je ispod razine mora, a na njima se nalaze čak tri mala otočića, koje ćete najlakše vidjeti vozeči se nekim od turističkih brodića. Imena svih sedam jezera jesu Crniševo, Oćuša, Plitko jezero, Podgora, Sladinac, Šipak i Vrbnik.

Orebić

Kapetanska kuća

Orebić

Najveći grad na drugom najvećem hrvatskom poluotoku, Pelješcu, kroz povijest je bio najpoznatiji po svojim jedrenjacima, brodogradilištu i kapetanima, čije raskošne kuće i danas krase mjesne ulice i trgove. Kao i većina peljeških mjesta i Orebić je prepun lijepih plaža, od kojih je najveća Trstenica, što je ujedno i staro ime za Orebić. U gradu svakako vrijedi vidjeti i Pomorski muzej, župnu crkvu Marije Pomoćnice kršćana te Franjevački samostan Gospe od Anđela s kojeg se pruža predivan pogled na Pelješki kanal i obližnju Korčulu.

Naravno, posjetiti Pelješac, a ne probati poznata pelješka vina, kao što su Dingač, Postup i Plavac, bio bi veliki propust, pa svakako preporučujemo obilazak neke od vinarija u Orebiću ili bližoj okolici.

Ston

Pogled na Ston

Ston

Samo jedan grad u Hrvatskoj može se pohvaliti da ima čak 5,5 kilometara duge gradske zidine te najstariju aktivnu solanu na svijetu, a to je Ston. To mjesto na jugu Hrvatske te 'pogodnosti' može 'zahvaliti' svome položaju unutar granica nekadašnje Dubrovačke Republike. Užu gradsku jezgru s predivnim kamenim kućama, palačama, crkvama i Velikim kaštiom najbolje se može vidjeti s jedne od kula koje se nalaze na rubovima nedavno obnovljenih zidina, kao što su Stoviš, Minčeta ili Sokolić, dok se jedan dio gradskih zidina spušta sve do tvrđave Koruna, odnosno do obližnjeg Malog Stona, najpoznatijeg po prvoklasnim kamenicama i odličnim restaurantima.

Trsteno

Trsteno

Trsteno

Nedaleko od Dubrovnika, oko 20 kilometara u smjeru sjevera, nalazi se mjesto Trsteno, koje je u širim razmjerima najpoznatije po istoimenom Arboretumu. Osim što je to najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture, ujedno je i jedini arboretum na hrvatskom dijelu Jadrana.

Arboretum je u ovom obliku osnovan 1948. godine na ladanjskom posjedu obitelji Gučetić-Gozze iz 1494. godine, budući da su se na tom prostoru s vremenom počele saditi brojne sredozemne i ezgotične biljne vrste. Danas se na 25 hektara površine nalazi nekoliko izdvojenih cjelina, poput povijesnog renesansnog perivoja s ljetnikovcem, povijesnog neoromantičarskog perivoja iz 19. i 20. stoljeća, povijesnog maslinika ili prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa. Osim iznimne flore, Arboretum krasi i barokna fontana rimskog boga Neptuna s dvjema nimfama.

Cavtat

Cavtat

Cavtat (Foto: © TZ Općine Konavle)

Jedno od najjužnijih hrvatskih naselja, Cavtat, povijest pamti i kao Epidaurus, a sadašnjost kao jedno od turističkih središta Dubrovačko-neretvanske županije. Ovdje se povijesno naslijeđe i prirodne ljepote izvrsno nadopunjuju, pa se tako osim po lijepim plažama, skrivenim uvalama i cavtatskoj rivi, možete prošetati uz crkvu sv. Nikole, Knežev dvor, kuću Vlahe Bukovca, kamene palače ili uz jedan od rimskih spomenika te saznati nešto više o mjestu čiji su stanovnici u prošlosti, bježeći pred najezdom Slavena, najvjerojatnije osnovali i sam Dubrovnik.

Ako želite još...

Cavtatom završavamo pregled naših prijedloga za izlete po južnoj Dalmaciji. Ako tražite još inspiracije za putovanja, pogledajte naše ideje za izlete po drugim hrvatskim regijama, pogledajte više stotina galerija slika hrvatskih i stranih odredišta ili provjerite neki od brojnih detaljnih vodiča kroz odredišta.