Objavljeno 12.06.18. 13:17

10 ideja za vikend-izlet u sjevernoj Dalmaciji

Sjeverna Dalmacija obuhvaća brojna popularna odredišta i jedno je od omiljenih odredišta za vikend-odmore, pogotovo nakon otvaranja autoceste Zagreb - Split, nakon čega su npr. Zadar i okolica Zagrepčanima postali dostupni i za manje od tri sata vožnje automobilom. Ako se zasitite 'brčkanja' u moru, dobro je znati da imate mogućnost posjetiti brojna atraktivna i zanimljiva mjesta.
Pogled na Trogir Pogled na Trogir

Nakon što smo vam predložili 12 ideja za vikend-izlet u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, sada predstavljamo deset prijedloga za kraće izlete na 'potezu' od Nina do Splita, pri čemu smo preskočili otočna odredišta i najveće gradove, odnosno Zadar, Šibenik i Split.

Nin

Kraljičina plaža

Nin

Krenemo li od sjevera prema jugu, prvi na redu je Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad, udaljen od županijskog središta Zadra svega 15 kilometara. Središte staroga grada zapravo je otok promjera 500 metara, a s kopnom je povezan dvama kamenim mostovima. Osim što je otok, Nin je omeđen i gradskim zidinama, dugim pješčanim plažama i lagunom, a u samoj gradskoj blizini nalazišta su ljekovitog blata. Nin je poznat po dvama prvorazrednim znamenitostima - krstionici kneza Višeslava i crkvi sv. Križa, najmanjoj katedrali na svijetu.

Biograd na Moru

Pogled na grad

Biograd na Moru

Nastavimo li prema jugu, stižemo do još jednog hrvatskog kraljevskog grada - Biograda na Moru. Kao mjesto stolovanja naših kraljeva spominje se još sredinom 10. stoljeća, a zna se da je sredinom sljedećeg stoljeća bio i sjedište biskupije. Bogatu povijest obilježili su i krunjenje hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana 1102. godine te brojni ratovi u kojima je stradavao. Danas je Biograd jedno od najposjećenijih mjesta u Dalmaciji i Zadarskoj županiji, a povećanju broja turista zasigurno će pomoći i 2017. godine otvoreni Zabavni park Mirnovec.

Vransko jezero

Zalazak sunca

Vransko jezero

Čim napustite Biograd, stižete do Vranskog jezera, najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj. Ovaj park prirode nadaleko je poznat kao jedno od važnijih ornitoloških rezervata u Europi. Do sada je na području jezera Vrana zabilježeno preko 250 različitih vrsta ptica, od kojih ih se preko 100 ondje gnijezdi.

Posebno je atraktivan vidikovac Kamenjak, s kojeg se pruža impresivan pogled na Jezero, Kornate, otok Murter te cijelu okolicu. Ondje se nalazi i lijepa crkvica sa zvonikom, kao i brojne edukativne ploče s više informacija o Vranskom jezeru.

U Vrani, otprilike kilometar sjeverno od samog jezera, 2017. godine otvoren je obnovljeni Maškovića han, monumentalno zdanje čija je gradnja započela davne 1644. godine. Han je graditi dao Jusuf Mašković, admiral turske flote, inače podrijetlom iz Vrane. Zamislio ga je kao rezidenciju u kojoj će živjeti kad se iz Carigrada vrati u rodni kraj, ali završetak radova nikad nije dočekao. Ipak, Vrani je u naslijeđe ostavio privlačnu znamenitost, koju se svakako isplati razgledati nađete li se na tom području, a kako je Maškovića Han i vrlo atraktivan heritage hotel, u njemu možete čak i noćiti. Cijene i raspoloživost provjerite ovdje.

Tribunj

Uvala Sovlje

Uvala Sovlje

Šibensko-kninska županija prepoznatljiva je po dvama slikovitim gradovima-(polu)otočićima. Prvi od njih na našem virtualnom putu prema Splitu je Tribunj, susjed poznatijih Vodica. Ovo simpatično mjesto poznato je po dugoj ribarskoj tradiciji, pa tako svi turisti krajem srpnja mogu uživati u Ribarskoj noći, velikoj pučkoj fešti na kojoj se okupe tisuće ljudi. Drugi događaj koji u Tribunj privlači brojne znatiželjne posjetitelje jest Trka magaraca, koja se uz kraće prekide ondje održava više od pola stoljeća!

Jedna od tribunjskih kvaliteta jesu i lijepe plaže i osvježavajuće more, pa se mnogi turisti iz Vodica na kupanje zapute ondje. Lijepe su i okolne uvale, npr. Sovlje, koja se nalazi oko deset minuta hoda prema zapadu.

Prokljansko jezero

Pogled na jezero

Prokljansko jezero

Šibensko-kninska županija prepuna je prirodnih atrakcija, uglavnom vezanih uz NP Krka. Na južnom prilazu skradinskom ulazu u Park nalazi se Prokljansko jezero, još jedan dar prirode koji ostavlja bez daha. Zbog blizine mora, na donjim razinama voda je slana, dok je pri površini slatka. Također, zanimljivo je da se radi o kriptodepresiji, pa se dno jezera nalazi ispod razine mora, dok je površina iznad površine mora.

Skradin

Pogled na Skradin s odmorišta Krka

Pogled na Skradin

Nastavimo li prema sjeveroistoku, stižemo do Skradina, glavnih 'vratiju' Nacionalnog parka Krka. Skradin svoju povijest piše još od doba Liburna i Rimljana, kada se na tom području razvila Scardona, važno prometno i trgovačko središte. U 6. stoljeću u gradu je utemeljena biskupija, da bi nekoliko stoljeća kasnije s dolaskom Hrvata iznova postao biskupsko sjedište.

Kroz povijest ovdje su stolovali brojni vlastodršci, od Turaka i Mlečana do Francuza i Austrijanaca, dok su od hrvatskih vladara najpoznatiji bili knezovi Šubići-Bribirski. Ono što Skradin svakako čini prepoznatljivim jesu crkva Porođenja Blažene Djevice Marije i njen obližnji zvonik, kao i tornjevi crkve sv. Spiridona. Blizu grada nalazi se i arheološki lokalitet Bribirska glavica, u narodu znan i kao 'hrvatska Troja', zbog izvrsnog spoja prirode i drevnih građevina.

NP Krka

Slapovi

Manojlovački slap

I tako smo stigli do NP-a Krka, našeg najraznolikijeg nacionalnog parka. Tražite li čudesne prirodne ljepote, raznolike povijesne ostatke ili želite saznati više o tradicionalnim zanatima, ondje ćete pronaći sve.

Rijeka Krka izvire u podnožju Dinare, no nacionalni park počinje nešto južnije, dva kilometra nizvodno od Knina. Na putu prema moru, Nacionalni park obuhvaća sedam sedrenih slapova. Ušće je posebno atraktivno, jer se ovdje radi o potopljenom riječnom ušću - estuariju. Takva mješavina slane morske i slatke riječne vode zove se boćata voda, a zanimljivo je da morska voda iz estuarija dopire sve do Skradinskog buka, najpoznatijeg slapa NP-a Krka!

Lukovi vojnog logora

Burnum

Slapovi Krke nisu odveć visoki, time se donekle ističu tek Roški slap i Manojlovac, koji je s 32 metra visine najveći u NP Krka. Nedaleko Manojlovca nalazi se i Burnum, stari vojni rimski logor s ostatcima amfiteatra i graditeljskih lukova.

Roški slap

Roški slap

S 22,5 metara visine na Visovačko jezero obrušava se Roški slap, jedan od najživljih dijelova Parka. Ovdje se nalazi kompleks mlinica, etnografska baština dragocjena cijeloj Hrvatskoj. Uz Roški slap se nalaze i ugostiteljski sadržaji, pa možete sjesti te nešto prigristi i popiti, a idealno bi bilo kušati miljevački pršut i isprobati vino iz bukare, kako biste osjetili prave okuse i mirise ovih krajeva.

Pogled na Visovac s miljevačke strane

Visovac

Tok Krke dalje vodi prema Skradinskom buku, vjerojatno najljepšem slapu Nacionalnog parka, ali prije toga se morate zaustaviti na Visovcu, prekrasnom otočiću usred istoimenog jezera. O otoku se brinu franjevci, kao što su se stoljećima brinuli za očuvanje kulture tih prostora, što se može vidjeti po brojnim djelima unutar samostanskog muzeja. Neki predmeti potječu još iz rimskog doba, točnije iz 1. stoljeća, bogata je kolekcija dokumenata iz razdoblja turskih osvajanja, pa tako, recimo, možete vidjeti ferman sultana Mehmeda IV. iz 1674. godine, kojim se franjevcima jamčio posjed i vlasništvo sve imovine koju su posjedovali prije Kandijskog rata.

Skradinski buk

Skradinski buk

Nakon što napustite Visovac i otisnete se dalje prema obali, preostaje vam Skradinski buk, najznačajnije mjesto u NP-u, koji svojom ljepotom opravdava sve zadobivene epitete. Buk se sastoji od 17 sedrenih stuba, koje se pružaju na 800 metara duljine. Na Skradinskom buku se također može pogledati etnografsku zbirku i stare mlinice (vodenice) te koševe i stupe - naprave koje se nekad koristilo za pranje podnih prostirača, suknenih prekrivača, tkanine i odjeće.

Knin

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava

Kada smo se već zaputili u unutrašnjost, odnosno prema Dalmatinskoj zagori, krenimo prema Kninu, još jednom starom kraljevskom gradu. Svoj nadimak 'Zvonimirov grad' duguje upravo jednom od hrvatskih vladara - Dmitru Zvonimiru, koji je vladao u drugoj polovici 11. stoljeća.

Glavna gradska atrakcija svakako je impozantna Kninska tvrđava, jedna od najvećih vojnih utvrda u Europi. Gradnja je započela još u 9. stoljeću, a 'konačna verzija' duga je oko 470 metara, dok maksimalna širina premašuje 100 metara. Štite ju moćni obrambeni zidovi čija ukupna duljina iznosi skoro dva kilometra!

2011. godine otvoren je i zanimljivi Spomenik hrvatske pobjede Oluja '95., podignut u čast vojne operacije Oluja, kojom je 1995. godine oslobođena gotovo petina Hrvatske, među ostalima i Knin, tadašnje sjedište srpskih okupatora i pobunjenika.

Primošten

Plaža Mala Raduča

Primošten

Vraćamo se na morsku obalu. Jedna od najpoznatijih panorama hrvatskog dijela Jadrana jest ona Primoštena. Slikoviti poluotok s gusto posloženim kućama i crkvom sv. Jurja, čiji zvonik dominira cijelim krajem, među omiljenim su fotografskim motivima. Primošten je 'na cijeni' i zbog izvrsnih plaža, kao uostalom i cijela njegova okolica, a nikako ne smijemo zaboraviti ni na čuvene vinograde sorte Babić, smještene u blizini marine Kremik.

Od 2017. godine Primošten se može pohvaliti i dojmljivim kipom Gospe od Loreta, koji se smjestio na brdu Gaj, nešto više od tri kilometra vožnje južno od središta mjesta. Spomenik je obložen mozaikom načinjenim od zlata, srebra i bojanog stakla te djeluje doista upečatljivo, posebno za sunčanih dana.

Trogir

Pogled na Stari grad s Kamerlenga

Trogir

Trogir je pravi grad-muzej, čuven po svojoj ljepoti i izvrsno očuvanoj kulturno-povijesnoj baštini, koja se od 1997. nalazi na Popisu svjetske baštine. Poznate tvrđave Kamerlengo i kulu sv. Marka izgradili su Mlečani, koji su tijekom 15. stoljeća obnovili i cijelu staru jezgru grada.

Najznačajnijom znamenitošću smatra se katedrala sv. Lovre, prepoznatljiva po dominantnom zvoniku s kojeg se pruža cijeli grad i okolicu. Osim na zvonik Katedrale, uspeti se možete i na kulu Kamerlengo, odakle također imate odličan panoramski pogled.

Katedrala je poznata po slavnom Radovanom portalu iz 13. stoljeća, vrhunskom djelu romaničko-gotičkog stila nazvanom po majstoru Radovanu, potpisanom kao 'u ovom umijeću od sviju najodličniji', iako su u izradi portala nakon njegove smrti sudjelovali i brojni drugi majstori.

I tako smo se približili Splitu, najvećem gradu na hrvatskom dijelu Jadrana i stigli do kraja našeg pregleda ideja za izlete u sjevernoj Dalmaciji. Nadamo se da ste pronašli nešto zanimljivo za sebe, a ako poželite nastaviti dalje, možete pogledati i ideje za izlete u ostalim dijelovima Hrvatske.