Objavljeno 25.10.11. 21:04

20 razloga zašto putovati

Iako će se mnogi složiti da za putovanja i nije potreban poseban razlog, ipak postoje određeni motivi koji nas potiču da putujemo češće. Razlozi su uistinu brojni, a kojih dvadeset smo mi izdvojili pročitajte u članku '20 razloga zašto putovati'.
Plaža Plaža

1. Odmorite se

Ključni razlog za odlazak na putovanje je odmor. Bijeg od stresa općenito najbrži je ako se promijeni sredina, a daleko je lakše odmoriti se u mjestu koje ne vežete uz posao i bilo kakve obaveze. Kako biste uistinu i pobjegli od obaveza te se kvalitetno odmorili, ne zaboravite da dostupni na mobitelu i prijenosnom računalu tijekom odmora često ipak ne morate biti.

2. Otkrijte nove kulture

Svaki narod ima svoje običaje i posebnosti, ali mnogi narodi dijele mnoge sličnosti. No, što kada se nađete u sredini koja gotovo ničime ne nalikuje vašoj? Uživajte u novim kulturama - nakratko se naviknite da ne postoji nešto zvano 'fiksna cijena', suzdržite se od ispijanja alkohola u javnosti ili uživajte u plesu na ulicama kao nečem sasvim uobičajenom.

3. Upoznajte nove ljude

Putovanja su odličan način za upoznati nove osobe ili za zbližiti se s onima s kojima se niste imali prilike bolje upoznati. Brojna zanimljiva zajednička iskustva odličan su temelj za kasnije prijateljstvo, a mnogi se na putovanjima i zaljube.

4. Učinite nešto dobro za svoje zdravlje

Ako živite u urbaniziranoj sredini, pogotovo u velikim gradovima, mogli biste se preporoditi odlaskom na selo ili more. Čišći zrak, manje buke i sporiji životni ritam sigurno će pozitivni djelovati na vaše zdravlje, barem na to vrijeme koje ondje provedete. Nisu bez razloga mnoga turistička odredišta nastala upravo na zdravstvenom turizmu. Štoviše, upravo na takvim temeljima izgrađen je i naš turizam.

5. Osjetite slobodu

Osjećaj slobode jedan je od najizraženijih osjećaja kod putovanja. Bezbrižnost koju donosi udaljavanje od obaveza i pripadajućeg stresa, oslobađa i opušta. Mladi k tome imaju mogućnost nakratko se odmaknuti od roditeljske kontrole te neko vrijeme potpuno samostalno krojiti svoje vrijeme i aktivnosti, što ih kroz slobodu uči i organiziranosti te odgovornosti.

6. Osamostalite se i naučite prilagođavati

Putovanja su obično prva iskustva odvojenog života, izvan doma i bez obitelji, gdje se mijenjaju okruženje - i prostor i osobe. Takvi uvjeti sigurno su odličan način za naučiti se snaći u novim uvjetima te prilagoditi novim ljudima. Dulja putovanja korisna su i za nove vještine. Samostalan život mogao bi vas potaknuti da postanete bolji u planiranju vremena, usavršite svoje fotografske vještine ili pak naučite kuhati.

7. Prošećite prošlošću

Pogled na Korčulu

Odmalena slušate o drevnim civilizacijama, faraonima, velikim kraljevima i gradovima nazvanima njima u čast. Mnoga mjesta o kojima ste slušali na satovima povijesti ili ih gledali u povijesnim spektaklima i danas možete posjetiti. Prošećite Elbom zamišljajući Napoleona kako je onuda hodao za vrijeme prognanstva, krenite putevima Marka Pola ili upoznajte palaču u kojoj je Dioklecijan provodio 'umirovljeničke' dane.

8. Steknite nova znanja

Danas je preko interneta moguće pronaći gotovo svaku informaciju, ali ljudski kontakt i dalje je nezamjenjiv. Saznati od lokalnog stanovništva kako žive, koji su njihovi običaji, koji događaji zauzimaju posebno mjesto u njihovoj povijesti, što misle o susjedima ili stranim posjetiteljima i sl. možda će vam omogućiti nove poglede na neke stvari i proširiti vaše znanje.

9. Naučite strani jezik

Učiti strane jezike u svojoj sredini odlično je ulaganje, ali imati priliku govoriti taj jezik u sredini s izvornim govornicima svakako je najbolja nadogradnja i prilika za provjeru naučenog. Nekoliko dana odlično će vam doći za ponoviti naučeno, naučiti i nešto novo, ali i kao poticaj za daljnje učenje.

10. Nadopunite svoju kolekciju predmeta s putovanja

Mnogi koji putuju imaju različite 'skupljačke hobije'. Kolekcije obuhvaćaju svašta - markice, kovanice ili novčanice, različite suvenire itd. Svima im je zajedničko da su vrjedniji ako ih sami nabavite na mjestu na koje se predmet odnosi. Tako će poštanska markica kupljena u Vatikanu osim filatelističke vrijednosti imati i onu sentimentalnu, jer ćete se sjećati putovanja na kojem ste je kupili.

11. Otkrijte bez čega možete

Udaljeni od doma, prisiljeni određene stvari raditi drukčije nego što radite inače i biti bez pokojeg predmeta koji inače koristite, možda shvatite da možete bez nekih navika i poroka ili da vam onaj novi skupi uređaj i nije tako potreban.

12. Naučite cijeniti svoje

'Kod susjeda/drugog je trava uvijek zelenija', kaže stara poslovica. Ima li boljeg načina od putovanja za uvjeriti se da to i nije baš tako i da stvari nisu uvijek onakve kako se ponekad čini ili kako vas uvjeravaju? Ljetne kolone na cestama u Francuskoj duže su od naših i 50 puta, trgovački centri u Belgiji skoro nikada na rade navečer i nedjeljom, vlakovi kasne čak i u Austriji, a Hrvatska ima daleko više turista nego Prag i Budimpešta! ;) Kada vidite da niti drugdje sve nije tako savršeno, možda ćete više cijeniti svoje i ono što imate.

13. Doživite različite klime

Otići s kontinenta na Jadran već je zanimljiva i poželjna promjena, a zamislite razliku ako odete u afričku pustinju ili Skandinaviju tijekom zime. Osim jedinstvenih vremenskih prilika, uživat ćete i u drukčijoj vegetaciji te reljefu.

14. Isprobajte različite kuhinje

U današnje vrijeme u većim gradovima možete probati razne svjetske kuhinje, od meksičke do tajlandske, no lokalni specijaliteti u lokalnim restaurantima ipak su poseban doživljaj.

15. Riješite se predrasuda

Kako se lakše riješiti predrasuda nego provjeriti samostalno jesu li one istinite? Jesu li Česi siromašni turisti, je li u Francuskoj moguće dobiti odgovor na pitanje na engleskom jeziku te jesu li Britancima zubi baš tako grozni, najbolje ćete saznati upravo ako otputujete u te države.

16. Potražite poslovnu ideju

Brojni su poduzetnici svoje ideje dobili upravo putujući i gledajući kako se vani nešto radi ili su jednostavno imali sreće vidjeti dobru ideju u samim začecima, dok se još nije raširila po svijetu. Odlučili ideju iskoristiti kao temelj nešto drukčijem projektu ili ju jednostavno prekopirati na domaće tržište, putovanje bi vam moglo koristiti.

17. Probudite romantiku

Zimska idila

Odlazak na novo, romantično mjesto odličan je poticaj razbijanju rutine, a može biti i izvrsno iznenađenje za voljenu osobu. Maknite se daleko od svega i na neko se vrijeme posvetite samo sebi samima. Pariz i Venecija su klasici, ali Plitvička jezera zimi ili Rovinj i Dubrovnik ljeti izvrsne su i jeftinije alternative. Želite biti originalni? Odvedite svoju bolju polovicu na Božićnu priču u zimi bajkovitoj Grabovnici.

18. Proslavite važan događaj

Vjenčanje, diplomiranje, pronalazak posla, godišnjice itd., sve su to odlični povodi za nagraditi se i otputovati nekamo. Ili, ako imate sreće, biti nagrađeni! :)

19. Riješite se dosade

Dosadno vam je? Ako si to možete priuštiti, zašto ne otići na izlet ili dulje putovanje? Dosadno vam sigurno neće biti!

20. Isprobajte vožnju vlakom ili zrakoplovom

Mnogi su se vozili samo automobilom i autobusom, a vlak koristili eventualno za lokalne vožnje. Isprobajte vožnju vlakom i otkrijte zašto je to poseban doživljaj ili se vinite u visine i vidite kako vaše mjesto i svijet izgledaju s deset kilometara visine.