Objavljeno 24.11.08. 22:57

FOTO: Što sve skriva najskuplji hotel na svijetu

Nekoliko dana prošlo je od otvorenja najskupljeg hotela na svijetu – Atlantisa u Dubaiju. Zabava je gotova, sve se stišalo, a mi smo odlučili malo 'prekopati' po fascinantnim činjenicama i brojevima koji dolaze uz ovo zdanje te što sve milijardu i pol dolara vrijedan hotel krije i pruža posjetiteljima.
Atlantis The Palm, Dubai Atlantis The Palm, Dubai

Palm Jumeirah

Počet ćemo s pričom o Palm Jumeirahu, umjetnom otoku u obliku palme, simbolu razvoja, ambicioznosti, odlučnosti, ali i bogatstva ovoga impresivnoga grada. Radi se o jednom od najvećih umjetnih otoka, površine 560 hektara, što odgovara veličini od preko 600 nogometnih igrališta, koliko bi ih se moglo natiskati na otoku.

Na otoku će, uz Atlantis, biti izgrađeno još mnoštvo luksuznih objekata, što vila i apartmana, što hotela i trgovina, a prvih 4 tisuće vila i apartmana koji su ponuđeni na prodaju razgrabljeno je u roku od 72 sata! Ukoliko ne želite spavati na čvrstom tlu, za 2011. planira se trajno usidrenje kruzera u luci na istočnom dijelu Palm Jumeiraha, a za istu godinu planira se i dolazak Cirque du Soleila, koji bi na otoku trebao imati stalno 'kazalište'.

Spektakularno otvorenje hotela

© atlantisthepalm.com

Hotel 'Atlantis, The Palm' središnji je objekt na otoku, a ujedno i prvi resort na Palm Jumeirahu koji je otvorio svoja vrata. Hotel je s radom započeo prije točno dva mjeseca, ali je tek krajem prošlog tjedna održano svečano otvorenje, na kojem su se 'pokazale' mnoge svjetske zvijezde, poput Charlize Theron, Roberta DeNira, Michaela Jordana i Borisa Beckera, a tamo se, naravno, našla i kraljevska obitelj Dubaija.

Goste je svojim pjesmama zabavljala Kylie Minogue, a nagađa se da je cijela ceremonija otvaranja koštala visokih 20 milijuna dolara. Posebno je impresivan bio vatromet uzduž cijelog otoka. Čak 716 mjesta koristilo se za ispaljivanje preko 100 tisuća raketa, a sve su ispaljene za svega 9 minuta. Na vatrometu je radilo 220 pirotehničara, a za njega se pobrinuo 'Grucci', tim koji je dizajnirao i vatromet za Olimpijske igre u Pekingu.

Atlantis, najskuplji hotel na svijetu

Hotel je izgrađen zajedničkim snagama Kerznera, poduzeća kojeg vodi južnoafrički bogataš Sol Kerzner, i Nakheela, koji je zaslužan za većinu velikih projekata u Dubaiju, a posebno mjesto zauzima nedavno najavljeni 'Nakheel Tower', toranj koji bi trebao premašiti visinu od jednog kilometra.

Troškovi izgradnje kompleksa iznose nevjerojatnih 1,5 milijarda dolara, a osim na sami hotel utrošeni su i na izgradnju velikog vodenog centra - Aquaventure, morskog staništa, luksuzne butike, spa itd.

Hotel se sastoji od 2 tornja ružičaste boje, povezana 'lebdećim' mostom. U tornjevima se nalazi 1539 soba i apartmana, među kojima je najluksuzniji upravo apartman koji se nalazi na mostu. Zadovoljstvo noćenja u tom apartmanu košta 25 tisuća dolara, a zauvrat se dobije preko 900 kvadrata prostora i nenadmašan pogled na Dubai i Arapski zaljev te, naravno, kraljevski tretman.

Cijene noćenja u ostalim sobama počinju od 454 USD, uz također odličan pogled i izvrsnu uslugu na raspolaganju.

Vodeno carstvo

© atlantisthepalm.com

Tu su i tzv. 'Izgubljene komore', podzemni labirint koji bi vam trebao dočarati mit o Atlantidi, a možete uzeti i Posejdonov apartman, gdje ćete imati pogled na lagunu 'Ambassador', već spomenuto stanište, u kojem je svoje mjesto našlo čak 65 tisuća morskih organizama, među kojima je glavna atrakcija golema kitopsina, najveći morski organizam. Inače, u laguni se nalazi preko 11 milijuna litara vode, za morske organizme brine preko 100 stručnjaka, a osim kitopsine tu su i pirane, jastozi, meduze te mnogi drugi.

Druga vodena atrakcija, zabavni park Aquaventure, ponosi se time što odjednom može primiti 5 tisuća gostiju, a tu je i posebno napravljeni toranj za spuštanje, napravljen po uzoru na mezopotamijske zigurate.

Ako vam nije dosta vodenih atrakcija, tu je i zabavno-edukacijski park s dupinima, gdje se možete upoznati s ovim prekrasnim sisavcima.

Naravno, osim akvarija, bazena i ostalih vodenih atrakcija, gosti žele uživati u moru i plažama, a Atlantis im nudi kilometar i pol obale, uz brojne druge sadržaje, kako bi se osjećali ugodno i zbrinuto. Za zaštitu od vrućine sigurno će odlično poslužiti 60 tisuća palmi i ostalog drveća koje je posađeno unutar kompleksa.

Gastronomija i posluga

Ljubitelji dobre hrane u Atlantisu će biti jednostavno oduševljeni! Tu su čak četiri kuhara s Michelinovim zvjezdicama, među kojima i 'arhitekt za hranu', Santi Santamaria, koji ponosno nosi maksimalne 3 zvjezdice. On će tamo otvoriti svoj prvi restaurant izvan Europe, 'Ossiano', a gostima će pripravljati morsku hranu. Tu je i Japanac Nobuyuki Matsuhisa, majstor za sushije, koji vodi 'Nobu', zatim Giorgio Locatelli, jedan od najtraženijih talijanskih kuhara, koji otvara 'Ronda Locatelli' te Francuz Michel Rostang, koji je otvorio 'French Brasserie'. Osim ova 4 slavna kuhara, tu je još 500 majstora kuhinje, koji će dnevno pripremati 15 tisuća obroka!

I ne smijemo zaboraviti ljude koji se brinu za funkcioniranje cijelog ovog sustava, ali i za zadovoljstvo gostiju. Osoblje Atlantisa sastoji se od 3000 službenika, koji govore 68 jezika, a dolaze sa svih strana svijeta - tu su čak 42 različite nacionalnosti!