Objavljeno 04.05.23. 21:27

50+ ideja za izlete po cijeloj Hrvatskoj

Želite iskoristiti lijepe dane za izlet ili kraće putovanje? Donosimo vam više od 50 prijedloga kamo biste mogli otići.
Omiš

Istra, Primorje, Dalmacija, Lika, Zagreb i okolica, Međimurje, Podravina, Slavonija i Baranja - svaki dio Hrvatske skriva prave dragulje koji čekaju da ih otkrijete. Mnoga od tih mjesta idealna su za izlete ili kraća putovanja te smo dio njih ukratko opisali u ovom članku kojemu je cilj potaknuti vas na otkrivanje Lijepe Naše.

Naglasak smo stavili na manja i lakše dostupna mjesta, pa tako na popisu nema Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule i ostalih većih gradova, kao ni otočnih mjesta.

Ideje su podijeljene po dijelovima Hrvatske, a većinu ih možete vidjeti i u zasebnim člancima u rubrici Ideje za izlet.

Istra i Hrvatsko primorje

Hum

Hum, najmanji grad na svijetu, kako mu često tepaju, nalazi se u srcu Istre. Tijekom povijesti bio je jedan od najpoznatijih središta glagoljaštva, što se može vidjeti kako na povijesnim spomenicima, tako i na onim suvremenijim, poput skulptura na Aleji glagoljaša koja povezuje Hum i Roč. Postoji i legenda o nastanku tog iznimnoga grada koja kaže da je Hum nastao kao zadnji od svih mjesta u dolini rijeke Mirne, pa je za njega ostalo premalo kamena te su divovi izgradili najmanji grad na svijetu.

Hum je inače znamenitost sam po sebi te ga vrijedi posjetiti cijelog, što i nije tako teško, budući da postoje svega tri reda kuća i dva reda ulica, a od poznatih građevina vrijedi izdvojiti Vrata Huma, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije sa zvonik-kulom te crkvu sv. Jeronima s iznimnim humskim freskama i glagoljaškim natpisima.

Opatija

Opatija bajna, kako je mnogi koji su se u nju zaljubili zovu, mjesto je samih početaka hrvatskog turizma, a i danas je jedno od najljepših i najuređenijih obalnih mjesta. Želite li na opuštajući izlet ili na ugodno ljetovanje, Opatija je odličan izbor.

Krajem 19. stoljeća u Opatiji se otvaraju brojne vile, ljetnikovci i hoteli, uređuju se šetališta i parkovi. Godine 1889. proglašena je klimatskim lječilištem te se ubrzo svrstava među najznamenitija europska lječilišta, uz bok Cannesu i Nici.

Zelenilo i lijepi parkovi, poput onog oko Vile Angiolina, i danas krase Opatiju, a tu je i predivna Šetnica Franje Josipa I., poznatija kao Lungomare. Ako se želite opustiti, a usput upoznati Grad, najbolje se zaputiti upravo na Lungomare. Kada trebate odmor, zaputite se na terasu nekog od odličnih opatijskih hotela ili barova i uživajte u pogledu na more koji se pruža pred vama.

Mošćenička Draga

Opatijska rivijera prepuna je malih mjesta i gradova u kojima podjednako možete uživati u prirodi i u okolnim znamenitostima, a jedno od takvih mjesta je Mošćenička Draga. Prvi posjetitelji 'otkrili' su Dragu još krajem 19. stoljeća, kad je obitelj Armanda otvorila istoimeni hotel, da bi se s vremenom i druge obitelji odvažile na otvaranje pansiona, hotela, ali i vila. To mjesto krase predivna šljunčana plaža, kristalno čisto more, blaga klima, ali i šarmantni dražanski stari grad s uskim uličicama, podno kojeg se smjestila mjesna lučica. Koga zanima nešto više o Mošćenicama, odnosno o mjestu otkud su se stanovnici i počeli doseljavati u Dragu, do njih može stići automobilom, ali i pješice po označenoj stazi.

Brseč

Vozeći se cestom uz obalu od Opatije do Labina, negdje na pola puta primijetit ćete gradić Brseč. Cijelo mjesto jedna je vrlo skladna cjelina, budući da se gradska jezgra razvila oko kaštela, a najznačajnije su znamenitosti crkva sv. Jurja, gradska loža s bistom Eugena Kumičića, mlin za masline iz 17. stoljeća te gradska šterna. Uza sve nabrojano, s ostataka brsečkih zidina, odnosno s hridi pokraj crkvice sv. Magdalene, pruža se i jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev i otok Cres.

Za one željne kupanja, tu je nekoliko lijepih kupališta. Među njima je najpoznatija plaža Klančac, smještena otprilike kilometar sjeveroistočno od središta naselja.

Pazin

Pazin je svakako najpoznatiji po dvije stvari. Prva je činjenica da je taj grad administrativno središte Istarske županije, a ne Pula, što je česta zabluda. Druga je srednjovjekovna pazinska tvrđava, znana kao Kaštel, koja je zbog svog položaja, 130 metara iznad ponora rijeke Pazinčice u Pazinsku jamu, poslužila kao inspiracija Julesu Verneu da dio svog romana 'Mathias Sandorf' smjesti u taj kraj.

Kao i većinu gradova u Istri, Pazin također krasi nekoliko crkava, od kojih izdvajamo crkvu sv. Nikole i franjevačku crkvu Pohođenja Marijina, dok u nedalekom mjestu Beram preporučamo posjet crkvici sv. Marije na Škiriljinah, prepunu izvrsnih fresaka.

Motovun

Ako bismo napravili anketu koji je istarski srednjovjekovni gradić najpoznatiji, vjerojatno bi prvo mjesto 'osvojio' Motovun. To i ne treba čuditi, budući da je pogled na Motovun iz doline rijeke Mirne s vremenom postao simbol 'zelene Istre', odnosno istarske unutrašnjosti.

Osim po filmskom festivalu, taj je gradić poznat i po svojoj arhitekturi, od župne crkve sv. Stjepana s izdvojenim zvonikom nazubljenog kruništa, gradskih vrata i zidina, pa do čarobnih uličica i trgova. Ne zaboravimo i sve bolju gastronomsku i enološku ponudu, pogotovo tartufa iz obližnje Motovunske šume i bijele malvazije iz okolnih vinograda, ali i na legendu o Velom Joži, dobroćudnom divu koji je živio baš u okolici toga gradića.

Završje

Između Oprtlja i Grožnjana, na 240 metara visokom brijegu smjestilo se Završje, predivan pitoreskni gradić koji je u prošlosti bio opasan dvostrukim zidinama kroz koja se ulazilo kroz dvoja vrata. Danas je povijesna jezgra Završja zaštićena urbanistička cjelina upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a među očuvanim građevinama ističu se čak tri crkve, kaštel i južna gradska vrata.

Glavna župna crkva je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, dok crkvu Blažene Djevice Marije od sv. Krunice krasi izdvojeni 22-metarski zvonik nagnut 40 centimetara prema sjeveru, pa tako i to istarsko mjesto ima svoju inačicu Kosog tornja. Treća crkva posvećena je sv. Roku, a podno nje nalazi se jedna od 35 postaja Parenzane, uskotračne pruge koja je povezivala Trst i Poreč. Slično kao i Motovun, Završje je također vrlo 'zahvalno' što se tiče fotografiranja cijelog naselja, pa njegova panorama ponekad krasi prospekte o istarskoj unutrašnjosti.

Poreč

Napraviti popis najpoželjnijih gradova i mjesta u Istri i Primorju bez spominjanja Poreča i Rovinja, dva grada koji su uvijek pri vrhu popisa odredišta koja ostvaruju najviše noćenja u Hrvatskoj, bilo bi poprilično teško.

Ako se toliki broj gostiju odlučuje na posjet Poreču, onda za to sigurno postoji dobar razlog. Odlični hoteli, čisto more, lijepe plaže, sve bolja gastronomska ponuda, ali i činjenica da se tu nalazi jedina UNESCO-ova znamenitost u Istri - Eufrazijeva bazilika - ranokršćanska katedrala iz 6. stoljeća, koja je 1997. godine uvrštena na taj prestižan svjetski popis. Inače, Eufrazijana je naziv za cijeli kompleks koji se sastoji od crkve, sakristije, krstionice, atrija te nekadašnje biskupske palače, a unutar bazilike najviše se izdvajaju poznati mozaici napravljeni u bizantskom, ali i ranokršćanskom stilu.

Tu su još i gradske zidine i kule, poput Peterokutne i Okrugle kule, Istarska sabornica, kamene palače s motivima gotike ili romanike, kao i gradske ulice koje postoje još od Rimskog carstva. To se može primijetiti i po njihovim nazivima, budući da se glavne ulice zovu Decumanus i Cardo Maximus, a trg nedaleko od njih Marafor, odnosno Forum romanum.

Vrsar

Između Poreča i Rovinja, odmah do sjevernog ulaza u Limski zaljev, nalazi se Vrsar. Iako je pomalo u sjeni svojih poznatijih susjeda, radi se o mjestu koje vrijedi posjetiti.

Smješten na brežuljku ispred kojeg se prostire Vrsarski arhipelag s 18 otočića i hridi, doista je prizor koji se pamti. Kako biste osjetili ugođaj Vrsara, najbolje se prošetati njegovim slikovitim uličicama.

Zahvaljujući brdovitom tlu, u srednjovjekovnoj jezgri nalazi se mnoštvo vidikovaca s kojih se pruža izvrstan pogled na mjesto i okolni krajolik. Neki od njih nalaze se ispod crkava sv. Antuna Padovanskog i iza župne crkve svetog Martina, no najbolji je svakako pogled koji 'puca' sa župnog zvonika i seže sve do Poreča i Rovinja.

Limski zaljev

Limski zaljev, poznat i kao Limski kanal ili Limski fjord, dio je 35 kilometara duge Limske drage, koja seže sve do mjesta Beram kod Pazina. Sam kanal dugačak je nešto više od 10 kilometara, a širok do maksimalnih 600 metara. Okolicu mu krase Romualdova špilja, kao i strme litice i brda, koje su ljeti pune penjača, tzv. free climbera. Voda u zaljevu je iznimno pogodna za razvoj flore i faune, a zaljev je poznat kao uzgajalište riba i školjaka, koje se odmah mogu i kušati u jednom od restauranata na obali. Naziv mu potječe od latinske riječi 'limes', što znači granica, budući da je ondje prolazila granica između nekadašnjih posjeda Pule i Poreča. Izvrstan pogled na veći dio kanala pruža se s promatračnice na cesti koja povezuje Rovinj s Vrsarom, a ako vas nakon svega uhvati želja za kupanjem, znajte da je i to dozvoljeno na određenim mjestima.

Rovinj

Ako je Motovun gradić koji se najviše fotografira u istarskoj unutrašnjosti, onda je Rovinj svakako grad koji se najviše fotografira na istarskoj obali.

Stari grad na poluotoku s pročeljima u raznim bojama, srednjovjekovne uske kamene uličice i trgovi te najpoznatiji rovinjski simbol - crka sv. Eufemije sa zvonikom koji dominira nad cijelim gradom, oduševljavaju brojne posjetitelje. Pokraj crkve je i zaravan s koje se pruža izvrstan pogled na okolni arhipelag, dok vam se sa samog zvonika pruža pogled na cijeli Rovinj iz ptičje perspektive. Vrijedi spomenuti kako je zvonik visok čak 60 metara, a krasi ga bakreni kip Svetice koji se okreće oko svoje osi ako zapuše jači vjetar.

Rovinjska gradska jezgra tek je u 18. stoljeću postala poluotok, kad se nasipavanjem spojila s ostatkom mjesta, a od nekadašnjih sedam gradskih vrata, danas ih je ostalo troje, odnosno četvero ako se u obzir uzme Balbijev luk, suvremeni ulaz u Stari grad.

Početkom 20. stoljeća počinje razvoj turizma u Rovinju, a stoljeće kasnije taj grad redovito je pri vrhu popisa destinacija koje ostvaruju najviše turističkih noćenja u Hrvatskoj. To i ne treba čuditi, budući da se ondje nalaze neki od najboljih hotela na Jadranu i brojne lijepe plaže, a gastronomska, wellness, sportska, kao i ponuda raznovrsnih događanja svake je godine sve bogatija.

Bale

Iako nisu toliko turistički razglašene kao neka obližnja mjesta, Bale su gradić koji je svakako vrijedan posjeta. Smješten u dolini, otkud i potječe talijanski naziv mjesta Valle, i svega pet kilometara od mora, to mjesto 'skriva' brojne znamenitosti. Tako se može vidjeti nedavno obnovljeni kaštel Soardo-Bembo iz 15. stoljeća, ulica Castel s predivnim kamenim kućama, crkva sv. Duha s poznatim istarskim freskama te župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti s izdvojenim zvonikom koji dominira mjesnom panoramom. Osim toga, u nedalekoj uvali sv. Pavla, na području San Polo-Colone-Paravia, otkriveno je i bogato arheološko nalazište, od rimskih vila rustica do srednjovjekovnih crkava, pa osim kupanja, možete usput razgledati i te povijesne znamenitosti.

Svetvinčenat

Svetvinčenat ili Savičenta, naziv je dobio po svom nebeskom zaštitniku sv. Vincenciju, a cijeli gradić u posljednje vrijeme biva sve napučeniji turistima, budući da se glas o njegovoj ljepoti pronio i izvan vlastitog kraja. Središtem mjesta dominira izvrsno očuvani srednjovjekovni kaštel Morosini-Grimani, obnovljen i preuređen u 15. stoljeću, a oko Place, odnosno renesansnog središnjeg trga, nalaze se još župna crkva Navještenja Marijina, gradska loža, nekoliko kamenih kuća i tipična istarska šterna. Tijekom ljetnih mjeseci Svetvinčenat je i pozornica sve popularnijeg Srednjovjekovnog festivala.

Vodnjan

Vodnjan: Župna crkva sv. Blaža

Vodnjan, gradić nedaleko od Pule, najpoznatiji je po svojoj crkvi sv. Blaža iz 18. stoljeća, odnosno po njenom zvoniku od 62 metra, koji je ujedno i najviši zvonik u Istri. Unutar crkve nalazi se i zbirka sakralne umjetnosti, relikvije od čak 250 svetaca, ali i poznate 'vodnjanske mumije', jedne od najbolje očuvanih europskih mumija, koje, što je vrlo zanimljivo, nikad nisu bila balzamirane.

Povijesna jezgra grada očuvala je svoj srednjovjekovni izgled, a gradske kuće i palače ukrašava nekoliko stilova - od gotike i renesanse sve do baroka, poput zgrade Gradske vijećnice ili kuće Bembo. Tu su još i brojne stare crkve, od kojih izdvajamo crkvu sv. Jakova, crkvu sv. Katarine i crkvu Gospe Karmelske.

Rt Kamenjak

Na samom jugu Istre smjestio se Kamenjak, poluotočić koji kao da čini svijet za sebe. Ulaskom na poluotok stižete na područje prave mediteranske klime, kojim sunce vlada izraženije nego u bilo kojem drugom dijelu Istre. Tako se nerijetko događa da je u nedalekoj Puli vrijeme 'nikakvo', dok na Kamenjaku sja sunce.

Osim uvala s kristalno čistim morem, ondje se nalazi Fenoliga, otok dinosaura, jedno od najvećih nalazišta tragova dinosaurskih stopa u Europi. Poznat je i po svjetioniku Porer, čiji je prikaz uvršten među minijature u poznatom zabavnom parku Minimundus u Austriji. Ako ogladnite ili ožednite, možete se zaputiti u Safari bar, jedan od najneobičnijih ugostiteljskih objekata na hrvatskoj obali. Za kraj, spomenimo i da se Kamenjak posljednjih godina sve češće spominje u kontekstu jedne od omiljenih životinjskih vrsta u Jadranu - sredozemne medvjedice. Za 'morskog čovika' smatralo se da je potpuno nestao iz naših voda, ali ga se u zadnje vrijeme sve češće viđa, među ostalim i u špiljama Kamenjaka.

Crikvenica

Uz Novi Vinodolski najpoznatije izletište i kupalište na istoimenoj rivijeri, Crikvenica je već više od stotinu godina poželjno odredište za posjetitelje iz cijele Europe, a pogotovo za stanovnike Rijeke i Zagreba s okolicom.

Osim prirodnih ljepota, dugih šljunčanih plaža, čistog mora i blage klime, u Crikvenici se može vidjeti i njeno bogato povijesno naslijeđe, budući da je grad nedavno proslavio punih šest stoljeća postojanja. Naime, 1412. godine knez Nikola IV. Frankopan dao je izgraditi samostan uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, pokraj koje i danas stoji kaštel. Uz crkvu sv. Antuna, to su dva najpoznatija sakralna objekta u gradu.

Senj

Kad se spomene Senj, većini ljudi prva asocijacija bit će poznata bura, što i nije tako čudno, budući da se Senj nalazi na spoju Jadranskog mora i planine Velebit. Ali, znate li da je ovaj grad najstariji na Hrvatskom primorju? Postoji već više od tri tisućljeća, a sva ta povijest ostavila je svoj trag, pogotovo na napoznatijoj gradskoj tvrđavi - Nehaj - koja postoji od 1558. godine, a izgrađena je u vrijeme osmanlijskih napada.

Senj krase i brojne crkve, poput katedrale Marijina Uznesenja, šarmantne uske uličice i trgovi, kao i glagoljaški natpisi još iz 12. stoljeća. Ondje je tiskan i Glagoljski misal - prvo izdanje poznate Senjske glagoljske tiskare, a osim kulturnih znamenitosti, tu je i nekoliko zabavnih manifestacija, poput Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala.

Sjeverna Dalmacija

Nin

Krenemo li od sjevera prema jugu, prvi na redu je Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad, udaljen od županijskog središta Zadra svega 15 kilometara. Središte staroga grada zapravo je otok promjera 500 metara, a s kopnom je povezan dvama kamenim mostovima. Osim što je otok, Nin je omeđen i gradskim zidinama, dugim pješčanim plažama i lagunom, a u samoj gradskoj blizini nalazišta su ljekovitog blata. Nin je poznat po dvama prvorazrednim znamenitostima - krstionici kneza Višeslava i crkvi sv. Križa, najmanjoj katedrali na svijetu.

Biograd na Moru

Nastavimo li prema jugu, stižemo do još jednog hrvatskog kraljevskog grada - Biograda na Moru. Kao mjesto stolovanja naših kraljeva spominje se još sredinom 10. stoljeća, a zna se da je sredinom sljedećeg stoljeća bio i sjedište biskupije. Bogatu povijest obilježili su i krunjenje hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana 1102. godine te brojni ratovi u kojima je stradavao. Danas je Biograd jedno od najposjećenijih mjesta u Dalmaciji i Zadarskoj županiji, čemu pomažu i primamljive plaže.

Vransko jezero

Čim napustite Biograd, stižete do Vranskog jezera, najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj. Taj park prirode nadaleko je poznat kao jedno od važnijih ornitoloških rezervata u Europi. Do sada je na području jezera Vrana zabilježeno preko 250 različitih vrsta ptica, od kojih ih se preko 100 ondje gnijezdi.

Posebno je atraktivan vidikovac Kamenjak, s kojeg se pruža impresivan pogled na Jezero, Kornate, otok Murter te cijelu okolicu. Ondje se nalazi i lijepa crkvica sa zvonikom, kao i brojne edukativne ploče s više informacija o Vranskom jezeru.

U Vrani, otprilike kilometar sjeverno od samog jezera, 2017. godine otvoren je obnovljeni Maškovića han, monumentalno zdanje čija je gradnja započela davne 1644. godine. Han je graditi dao Jusuf Mašković, admiral turske flote, inače podrijetlom iz Vrane. Zamislio ga je kao rezidenciju u kojoj će živjeti kad se iz Carigrada vrati u rodni kraj, ali završetak radova nikad nije dočekao. Ipak, Vrani je u naslijeđe ostavio privlačnu znamenitost, koju se svakako isplati razgledati nađete li se na tom području, a kako je Maškovića Han i vrlo atraktivan heritage hotel, u njemu možete čak i noćiti. Cijene i raspoloživost provjerite ovdje.

Tribunj

Šibensko-kninska županija prepoznatljiva je po dvama slikovitim gradovima-(polu)otočićima. Prvi od njih na našem virtualnom putu prema Splitu jest Tribunj, susjed poznatijih Vodica.

To simpatično mjesto poznato je po dugoj ribarskoj tradiciji, pa tako svi turisti krajem srpnja mogu uživati u Ribarskoj noći, velikoj pučkoj fešti na kojoj se okupe tisuće ljudi. Drugi događaj koji u Tribunj privlači brojne znatiželjne posjetitelje jest Trka magaraca, koja se uz kraće prekide ondje održava više od pola stoljeća!

Jedna od tribunjskih kvaliteta jesu i lijepe plaže i osvježavajuće more, pa se mnogi turisti iz Vodica na kupanje zapute ondje. Lijepe su i uvale izvan središta mjesta, npr. Sovlja, koja se nalazi oko deset minuta hoda prema zapadu.

Prokljansko jezero

Šibensko-kninska županija prepuna je prirodnih atrakcija, uglavnom vezanih uz NP Krka. Na južnom prilazu skradinskom ulazu u Park nalazi se Prokljansko jezero, još jedan dar prirode koji ostavlja bez daha. Zbog blizine mora, na donjim razinama voda je slana, dok je pri površini slatka. Također, zanimljivo je da se radi o kriptodepresiji, pa se dno jezera nalazi ispod razine mora, dok je površina iznad površine mora.

Skradin

Nastavimo li prema sjeveroistoku, stižemo do Skradina, glavnih 'vratiju' Nacionalnog parka Krka. Skradin svoju povijest piše još od doba Liburna i Rimljana, kada se na tom području razvila Scardona, važno prometno i trgovačko središte. U 6. stoljeću u gradu je utemeljena biskupija, da bi nekoliko stoljeća kasnije s dolaskom Hrvata iznova postao biskupsko sjedište.

Kroz povijest ondje su stolovali brojni vlastodršci, od Turaka i Mlečana do Francuza i Austrijanaca, dok su od hrvatskih vladara najpoznatiji bili knezovi Šubići-Bribirski. Ono što Skradin svakako čini prepoznatljivim jesu crkva Porođenja Blažene Djevice Marije i njen obližnji zvonik, kao i tornjevi crkve sv. Spiridona. Blizu grada nalazi se i arheološki lokalitet Bribirska glavica, u narodu znan i kao 'hrvatska Troja', zbog izvrsnog spoja prirode i drevnih građevina.

NP Krka

I tako smo stigli do NP-a Krka, našeg najraznolikijeg nacionalnog parka. Tražite li čudesne prirodne ljepote, raznolike povijesne ostatke ili želite saznati više o tradicionalnim zanatima, ondje ćete pronaći sve.

Rijeka Krka izvire u podnožju Dinare, no nacionalni park počinje nešto južnije, dva kilometra nizvodno od Knina. Na putu prema moru, Nacionalni park obuhvaća sedam sedrenih slapova. Ušće je posebno atraktivno, jer se radi o potopljenom riječnom ušću - estuariju. Takva mješavina slane morske i slatke riječne vode zove se boćata voda, a zanimljivo je da morska voda iz estuarija dopire sve do Skradinskog buka, najpoznatijeg slapa NP-a Krka!

Slapovi Krke nisu odveć visoki, time se donekle ističu tek Roški slap i Manojlovac, koji je s 32 metra visine najviši u NP-u Krka. Nedaleko Manojlovca nalazi se i Burnum, stari vojni rimski logor s ostatcima amfiteatra i graditeljskih lukova.

S 22,5 metara visine na Visovačko jezero obrušava se Roški slap, jedan od najživljih dijelova Parka. Ondje se nalazi kompleks mlinica, etnografska baština dragocjena cijeloj Hrvatskoj. Uz Roški slap nalaze se i ugostiteljski sadržaji, pa možete sjesti te nešto prigristi i popiti, a idealno bi bilo kušati miljevački pršut i isprobati vino iz bukare, kako biste osjetili prave okuse i mirise toga kraja.

Tok Krke dalje vodi prema Skradinskom buku, vjerojatno najljepšem slapu Nacionalnog parka, ali prije toga se morate zaustaviti na Visovcu, prekrasnom otočiću usred istoimenog jezera. O otoku se brinu franjevci, kao što su se stoljećima brinuli za očuvanje kulture tih prostora, što se može vidjeti po brojnim djelima unutar samostanskog muzeja. Neki predmeti potječu još iz rimskog doba, točnije iz 1. stoljeća. Bogata je kolekcija dokumenata iz razdoblja turskih osvajanja, pa tako, recimo, možete vidjeti ferman sultana Mehmeda IV. iz 1674. godine, kojim se franjevcima jamčio posjed i vlasništvo sve imovine koju su posjedovali prije Kandijskog rata.

Nakon što napustite Visovac i otisnete se dalje prema obali, preostaje vam Skradinski buk, najznačajnije mjesto u NP-u, koji svojom ljepotom opravdava sve zadobivene epitete. Buk se sastoji od 17 sedrenih stuba, koje se pružaju na 800 metara duljine. Na Skradinskom se buku također može pogledati etnografsku zbirku i stare mlinice (vodenice) te koševe i stupe - naprave koje se nekad koristilo za pranje podnih prostirača, suknenih prekrivača, tkanine i odjeće.

Drniš

Grad Drniš nalazi se u središnjem dijelu Šibensko-kninske županije, a cijelo područje okruženo je trima planinama - Prominom, Svilajom i Mosećom te dvama kanjonima - Čikole i Krke.

Prva pomisao mnogih kada im se spomene Drniš jest pršut, neizostavno vezan uz to područje. No, osim te delicije, Drniš ima i nekoliko vrijednih znamenitosti.

Prije svega, to je Gradina, koja se smjestila na 334 metra nadmorske visine i jedina je utvrda koja je očuvana u samome mjestu. Nalazi se u jugozapadnom dijelu grada i s nje se pruža odličan pogled na okolni krajolik. Gradina je dio sustava utvrda kojemu pripadaju i Bogočin-grad, Kamičak, Ključica te Nečven, a sve se nalaze uz rijeke Čikolu i Krku.

Tu su i neoromanička župna crkva Gospe od Ružarija i crkva sv. Ante Padovanskog, a svakako vrijedi istaknuti i nekoliko djela slavnog Ivana Meštrovića, rođenog u obližnjim Otavicama - skulptura Majka s djetetom, reljefi Sv. Roko i Orači, fontana Vrelo života te skulptura Gospe Petropoljke na oltaru crkve Gospe od Ružarija.

Vrela Cetine

Vrela Cetine: Crkva sv. Spasa

Tamo gdje mir i tišinu Dalmatinske zagore prekida tek poneki prolaznik ili lokalni stanovnik, a u blizini se ocrtavaju moćni dinarski vrhovi, smjestila su se Vrela Cetine. Hidrološki je to spomenik prirode čudesne ljepote, ali ujedno i jedna od najmanje poznatih hrvatskih prirodnih atrakcija.

Među brojnim izvorima, ističu se tri velika - Vukovića vrilo (najzapadnije), Batića vrilo (u sredini), i Veliko vrilo (najistočnije), poznato i kao Glavaš. Dok gledate Glavaš, to očaravajuće modrozeleno 'oko', čini se kao da se radi o vodenoj površini dubine nekoliko metara. No, kada se malo bolje zagledate, primijetit ćete da se između bijelih stijena pruža nepregledan ponor prema krškim dubinama.

Na putu od Glavaša prema Vrlici nalazi se i crkva sv. Spasa, jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika iz ranog srednjeg vijeka, odnosno predromanike. Nastala je u nekadašnjoj Vrh Rici tijekom druge polovice 9. stoljeća, u doba vladavine kneza Branimira, a sagraditi ju je dao župan Gastika, što je vidljivo iz teksta na oltarnoj pregradi koja je ondje pronađena. Bilo je to impresivno zdanje za to vrijeme, izgrađeno na području na kojemu je život bujao i na kojemu se učvršćivala hrvatska država, tada već respektabilna snaga u zapadnoeuropskom kulturnom krugu.

Knin

Knin: Kninska tvrđava

Kada smo se već zaputili u unutrašnjost, odnosno prema Zagori, krenimo prema Kninu, još jednom starom kraljevskom gradu. Svoj nadimak 'Zvonimirov grad' duguje upravo jednom od hrvatskih vladara - Dmitru Zvonimiru, koji je vladao u drugoj polovici 11. stoljeća.

Glavna gradska atrakcija svakako je impozantna Kninska tvrđava, jedna od najvećih vojnih utvrda u Europi. Gradnja je započela još u 9. stoljeću, a 'konačna verzija' duga je oko 470 metara, dok maksimalna širina premašuje 100 metara. Štite je moćni obrambeni zidovi, čija ukupna duljina iznosi skoro dva kilometra!

Ako se zaželite prirodnih ljepota, nedaleko od središta grada nalazi se ušće rijeke Krčić u Krku. Ondje se smjestio 22 metra visok slap Krčić, poznat i pod nazivima Topoljski buk ili Veliki buk. Radi se o jednom od najljepših hrvatskih slapišta, posebnom lijepom u kišnim razdobljima, kada Krčić djeluje doista moćno i spektakularno. Ulaz, odnosno pristup slapu je besplatan.

2011. godine otvoren je i zanimljivi Spomenik hrvatske pobjede Oluja '95., podignut u čast vojne operacije Oluja, kojom je 1995. godine oslobođena gotovo petina Hrvatske, među ostalima i Knin, tadašnje sjedište srpskih okupatora i pobunjenika.

Primošten

Vraćamo se na morsku obalu. Jedna od najpoznatijih panorama hrvatskog dijela Jadrana jest ona Primoštena. Slikoviti poluotok s gusto posloženim kućama i crkvom sv. Jurja, čiji zvonik dominira cijelim krajem, među omiljenim su fotografskim motivima. Primošten je 'na cijeni' i zbog izvrsnih plaža, kao uostalom i cijela njegova okolica, a nikako ne smijemo zaboraviti ni na čuvene vinograde sorte Babić, smještene u blizini marine Kremik.

Od 2017. godine Primošten se može pohvaliti i dojmljivim kipom Gospe od Loreta, koji se smjestio na brdu Gaj, nešto više od tri kilometra vožnje južno od središta mjesta. Spomenik je obložen mozaikom načinjenim od zlata, srebra i bojanog stakla te djeluje doista upečatljivo, posebno za sunčanih dana.

Trogir

Trogir je pravi grad-muzej, čuven po svojoj ljepoti i izvrsno očuvanoj kulturno-povijesnoj baštini, koja se od 1997. nalazi na Popisu svjetske baštine. Poznate tvrđave Kamerlengo i kulu sv. Marka izgradili su Mlečani, koji su tijekom 15. stoljeća obnovili i cijelu staru jezgru grada.

Najznačajnijom znamenitošću smatra se katedrala sv. Lovre, prepoznatljiva po dominantnom zvoniku s kojeg se pruža cijeli grad i okolicu. Osim na zvonik Katedrale, uspeti se možete i na kulu Kamerlengo, odakle također imate odličan panoramski pogled.

Katedrala je poznata po slavnom Radovanovom portalu iz 13. stoljeća, vrhunskom djelu romaničko-gotičkog stila nazvanom po majstoru Radovanu, potpisanom kao 'u ovom umijeću od sviju najodličniji', iako su u izradi portala nakon njegove smrti sudjelovali i brojni drugi majstori.

Južna Dalmacija

Sinj

Sjedište Cetinske krajine najpoznatije je po dvama stvarima – Alci i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Sinjska alka stara je hrvatska viteška igra koja se svake godine igra početkom kolovoza u spomen na pobjedu nad Turcima 1715. godine, a 2010. godine uvrštena je na popis UNESCO-ove svjetske nematerijalne baštine. Ta ista pobjeda izvojevana je uz blagoslov Gospe Sinjske, odnosno Majke od milosti, čija se čudotvorna slika čuva u istoimenom svetištu u gradu. Budući da se cijeli događaj odvio na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza), otada pa sve do dana današnjeg Sinj je jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta.

Sinj još krase i Alkarski dvori, Pijaca, Kamičak sa satom te utvrda Stari grad, odakle topovi (mačkule) pucaju svaki put kad neki od alkara pogodi 'u sridu' tijekom igranja Alke.

Solin

Odmah do Splita smjestio se Solin, grad prebogate povijesti na rijeci Jadro. Antička Salona, iz koje je Solin nastao, bila je jedan od najvećih gradova u Rimskome Carstvu, a danas se svrstava među najznačajnija arheološka nalazišta u Hrvatskoj.

Gradskim središtem dominira Gospin otok, još jedan solinski lokalitet sa zanimljivom povijesnom pričom. Naime, ondje se nalazi najstarije hrvatsko marijansko svetište, zahvaljujući hrvatskoj kraljici Jeleni, čiji je sarkofag pronađen upravo na tom mjestu. Ona je na Gospinu otoku u 10. stoljeću sagradile dvije crkve - Blažene Djevice Marije i svetoga Stjepana - čija su arheološka iskapanja poslužila kao neprocjenjivo vrelo podataka o hrvatskoj povijesti.

Danas se ondje nalazi crkva Gospe od Otoka, koju je 4. listopada 1998. posjetio sveti Ivan Pavao II., u sklopu svog drugog papinskog pohoda Hrvatskoj, tijekom kojeg je Alojzija Stepinca proglasio blaženim.

Klis

Tvrđava Klis upečatljivo je zdanje koje dominira sjevernim prilazom najvećem hrvatskom gradu na Jadranu - Splitu. U bogatoj konkurenciji hrvatskih fortifikacijskih zdanja ubraja se među najznačajnije objekte te je svakako vrijedi posjetiti.

Tvrđava je poznata kao dom neustrašivih kliških uskoka, koji su pod vodstvom slavnog Petra Kružića 30-ak godina branili Europu i kršćanstvo od turskih osvajača. Ta su događanja odlično prikazana u sklopu manifestacije Uskočki boj za Klis, čiji je središnji dogadaj rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. godine.

Osim bogate povijesti i dojmljivih zidina, Klis se ističe i čarobnim pogledom koji se pruža prema Splitu te okolnim gradovima i otocima, ali i istoimenom naselju koje se smjestilo ispod tvrđave.

Omiš i kanjon rijeke Cetine

Smješten na ušću rijeke Cetine u more, Omiš ima jednu od najljepših gradskih panorama na Jadranu. Izvrsno očuvana stara gradska jezgra s uskim uličicama, trgovima te gradskim utvrdama Forticom i Mirabelom malo koga će ostaviti ravnodušnim, iako se zapravo radi o malom prostoru, kojeg se može razgledati tijekom polusatne šetnje. Tu su još i predivne plaže, poput Punte, odnosno Vele plaže, ali i nebrojene uvale oko samoga Omiša.

Naravno ne treba zaboraviti na dvije najpoznatije omiške manifestacije – Festival dalmatinskih klapa te Gusarsku bitku, koja se održava u spomen na najpoznatije gradsko 'zanimanje' u povijesti.

Ako ste već u Omišu, svakako probajte otići do kanjona rijeke Cetine, koji nudi brojne sportske i gastronomske mogućnosti, poput raftinga, slobodnog penjanja ili uživanja u domaćim specijalitetima u Radmanovim mlinicama.

Brela

Kad nekome spomenete Brela, najvjerojatnije će mu prva asocijacija biti predivne plaže. S pravom, budući da se kroz cijelo mjesto plaže s kristalno čistim morem 'smjenjuju' jedna za drugom. Najpoznatija je plaža Dugi rat (Punta rata), gdje se nalazi i mjesni simbol - Kamen Brela - koji se često nalazi na brojnim hrvatskim razglednicama i turističkim motivima. Poviše mjesta, a podno Biokova, smjestila su se Brela Gornja, poznata po ruralnom graditeljstvu karakterističnom za taj kraj.

Makarska

Makarska i njena rivijera poznati su i izvan hrvatskih granica, a pogotovo je vole turisti iz Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske i Slovačke, ponajviše zbog lijepih pješčanih i šljunčanih plaža. Gradska plaža tijekom ljeta je uvijek prepuna posjetitelja, pa je na tom velikom kupalištu često teško naći slobodno mjesto. Tu su još i kulturne te prirodne znamenitosti, poput crkve sv. Marka, Franjevačkog samostana ili Parka prirode Biokovo, dok se tijekom ljetnih večeri ondje okupljaju mladi iz cijele okolice, ponajviše zbog bogatog noćnog života, pučkih fešti te ljetnog karnevala.

Imotski

Imotski

Imotski (Foto: © TZ Imotski)

Iako se Imotski ponekad zaobilazi kada se govori o turizmu, svakako ga vrijedi posjetiti. Osim stare gradske jezgre, kamenih kuća i Franjevačkog samostana, tu je i kula Topana s crkvom Gospe od Anđela, koje kao da 'bdiju' nad Imotskim, a ne zaboravimo i na dva prirodna fenomena – Modro i Crveno jezero.

U Modrom jezeru ljeti se čak može i kupati, iako u posljednje vrijeme nije rijetkost i da presuši, dok se do Crvenog jezera teško može spustiti zbog okolnih stijena crvene boje, otkud mu i dolazi ime. Za Crveno jezero kažu da je jedno od najdubljih u Europi (oko 300 metara).

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Neposredno uz grad Ploče, uz mjesto Baćin, nalaze se Baćinska jezera, jedna od najzanimljivijih krških jezera. Iako su relativno mala, sa šest spojenih i jednim odvojenim jezerom, sve su češći izbor turista koji žele vidjeti nešto drugačije. Zanimljivo je što su jezera kriptodepresijska, odnosno dno im je ispod razine mora, a na njima se nalaze čak tri mala otočića, koje ćete najlakše vidjeti vozeči se nekim od turističkih brodića. Imena svih sedam jezera jesu Crniševo, Oćuša, Plitko jezero, Podgora, Sladinac, Šipak i Vrbnik.

Orebić

Najveći grad na drugom po veličini hrvatskom poluotoku, Pelješcu, kroz povijest je bio najpoznatiji po svojim jedrenjacima, brodogradilištu i kapetanima, čije raskošne kuće i danas krase mjesne ulice i trgove. Kao i većina peljeških mjesta, i Orebić je prepun lijepih plaža, od kojih je najveća Trstenica, što je ujedno i staro ime za Orebić.

U gradu svakako vrijedi vidjeti i Pomorski muzej, župnu crkvu Marije Pomoćnice kršćana te Franjevački samostan Gospe od Anđela s kojeg se pruža predivan pogled na Pelješki kanal i obližnju Korčulu.

Naravno, posjetiti Pelješac, a ne probati poznata pelješka vina, kao što su Dingač, Postup i Plavac, bio bi veliki propust, pa svakako preporučujemo obilazak neke od vinarija u Orebiću ili bližoj okolici.

Ston

Samo jedan grad u Hrvatskoj može se pohvaliti da ima čak 5,5 kilometara duge gradske zidine te najstariju aktivnu solanu na svijetu, a to je Ston. To mjesto na jugu Hrvatske te 'pogodnosti' može 'zahvaliti' svome položaju unutar granica nekadašnje Dubrovačke Republike.

Užu gradsku jezgru s predivnim kamenim kućama, palačama, crkvama i Velikim kaštiom najbolje se može vidjeti s jedne od kula koje se nalaze na rubovima obnovljenih zidina, kao što su Stoviš, Minčeta ili Sokolić, dok se jedan dio gradskih zidina spušta sve do tvrđave Koruna, odnosno do obližnjeg Malog Stona, najpoznatijeg po prvoklasnim kamenicama i odličnim restaurantima.

Trsteno

Trsteno

Trsteno

Nedaleko od Dubrovnika, oko 20 kilometara u smjeru sjevera, nalazi se mjesto Trsteno, koje je u širim razmjerima najpoznatije po istoimenom Arboretumu. Osim što je to najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture, ujedno je i jedini arboretum na hrvatskom dijelu Jadrana.

Arboretum je u ovom obliku osnovan 1948. godine na ladanjskom posjedu obitelji Gučetić-Gozze iz 1494. godine, budući da su se na tom prostoru s vremenom počele saditi brojne sredozemne i ezgotične biljne vrste. Danas se na 25 hektara površine nalazi nekoliko izdvojenih cjelina, poput povijesnog renesansnog perivoja s ljetnikovcem, povijesnog neoromantičarskog perivoja iz 19. i 20. stoljeća, povijesnog maslinika ili prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa. Osim iznimne flore, Arboretum krasi i barokna fontana rimskog boga Neptuna s dvjema nimfama.

Cavtat

Jedno od najjužnijih hrvatskih naselja, Cavtat, povijest pamti i kao Epidaurus, a sadašnjost kao jedno od turističkih središta Dubrovačko-neretvanske županije. Ondje se povijesno naslijeđe i prirodne ljepote izvrsno nadopunjuju, pa se tako osim po lijepim plažama, skrivenim uvalama i cavtatskoj rivi, možete prošetati uz crkvu sv. Nikole, Knežev dvor, kuću Vlahe Bukovca, kamene palače ili uz jedan od rimskih spomenika te saznati nešto više o mjestu čiji su stanovnici u prošlosti, bježeći pred najezdom Slavena, najvjerojatnije osnovali i sam Dubrovnik.

Sjeverna i središnja Hrvatska

Trakošćan

Hrvatsko zagorje svakako je najpoznatije po svojim dvorcima, poput najposjećenijeg Trakošćana i gorostasnog Velikog Tabora. Trakošćan se nalazi nedaleko od mjesta Bednja i slovenske granice, a nastao je još u 13. stoljeću kao obrambena utvrda. Njegovi najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski i obitelj Drašković, koja ga je sredinom 19. stoljeća uredila u stilu kakvom ga i danas poznamo - kao romantični neogotički dvorac s prepoznatljivim središnjim tornjem smješten uz istoimeno jezero, na kojem za toplijeg vremena možete voziti pedaline ili popiti piće na terasi kafića koji se nalazi iznad same površine vode.

Dvorac je posljednih desetljeća uređen kao izvrstan muzej, a u neposrednoj blizini nalaze se park šuma, kapelica sv. Križa, kao i suvenirnica s dobrim izborom domaćih suvenira.

Veliki Tabor

Veliki Tabor nastao je tijekom 15. i 16. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Samo ime dolazi mu od riječi tabor, što znači ratni logor. Njegovi najpoznatiji vlasnici bili su Ratkajevi i grofovi Celjski, uz koje se povezuje i legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridriha Celjskog. Ako posjetite dvorac, u njegovim hodnicima i kulama saznat ćete još nekoliko zanimljivih legendi.

Kompleks se posljednjih godina temeljito obnovio te je pripadajući muzej sve zanimljiviji, a unutar Tabora nalazi se i suvenirnica sa zanimljivom ponudom. Treba reći kako se Veliki Tabor nalazi na više od 300 metara visokom brijegu s kojeg se pruža predivan pogled na cijelu dolinu i obližnje gore.

Ako, pak, posjet Velikom Taboru želite spojiti s ukusnim zalogajem, a istovremeno uživati u sjajnom pogledu na Dvorac, možete posjetiti dva obližnja seoska turizma - Pod Taborom i Grešnu Goricu.

Zaprešićki dvorci

Zaprešić se smjestio 15-ak kilometara zapadno od Zagreba i danas u njemu živi nešto više od 25.000 stanovnika. Nažalost, osim njegovih stanovnika, tek manji broj ljudi zna da se u Zaprešiću i njegovoj okolici nalaze brojne atrakcije, odnosno čak šest dvoraca!

To su Novi Dvori, jedna od najbolje očuvanih vlastelinskih cjelina u Hrvatskoj, zatim Lužnica, predivan dvorski kompleks s još ljepšim perivojem, barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri iz 18. stoljeća, Januševec u Prigorju Brdovečkom, historicistički dvorac Jakovlje iz 18. stoljeća te dvorac Laduč u istoimenom mjestu uz granicu sa Slovenijom.

Osim bogate povijesne ponude, Zaprešić nudi i gastronomske specijalitete, prirodne rezervate, tradicionalne manifestacije, kao i sportske sadržaje, od kojih neki i nisu tako uobičajeni, poput preponskog jahanja i golfa.

Belec

Belec

Mjestašce Belec smjestilo se u Krapinsko-zagorskoj županiji, na području grada Zlatara. Naselje je poznato zahvaljujući crkvi sv. Marije Snježne, čija se unutrašnjost ubraja u najljepše sakralne interijere u Hrvatskoj iz baroknog razdoblja. Upravo je Marija Snježna zaštitnica Hrvatskog Zagorja, pa belečka crkva doista ima posebnu važnost za to područje.

Prvotno je na tom mjestu oko 1675. godine bila podignuta kapela, koja je obnovljena i proširena u crkvu sredinom 18. stoljeća. Belečka crkva prepuna je zanimljivih skulptura, fresaka, zidnih slika i dekoracija, na kojima su radili brojni majstori. Među njima posebno se ističu kipar Josef Schokotnigg i slikar Ivan Krstitelj ranger.

Gornja Stubica

Uz već spomenuta mjesta, naše bajkovito Zagorje skriva još nekoliko atraktivnih mjesta i utvrda. Jedno od njih je i Gornja Stubica, smještena između Stubičkih Toplica i Marije Bistrice. Ondje ćete pronaći preko četiri stoljeća staru Gupčevu lipu, velebni spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna, kao i spomenik najpoznatijem hrvatskom pilotu, Rudolfu Perišinu. U Stubici se odvijaju i brojne manifestacije, od kojih je najposjećeniji Viteški turnir, a više o svemu navedenom možete pronaći u našem vodiču kroz Gornju Stubicu.

Tuheljske Toplice

Hrvatsko zagorje poznato je i po svojim toplicama, od kojih su najpoznatije Terme Tuhelj, smještene u Tuheljskim Toplicama, koje s dolaskom toplijih dana proživljavaju pravo 'opsadno stanje'. Naime, tamo se nalazi kompleks s brojnim bazenima i vodenim atrakcijama, a u samoj blizini, odnosno u restaurantu unutar dvorca Mihanović, možete isprobati neke od zagorskih delikatesa, poput štrukli, puretine s mlincima ili kremšnita.

Dubovac

Karlovačka okolica također je vrlo bogata brojnim utvrdama, a mi bismo izdvojili njih tri. Prva, ujedno i jedina unutar grada Karlovca, jest Dubovac, kaštel povrh grada kojeg ćete vjerojatno primijetiti prolazeći obližnjom autocestom A1. Uz njega se vežu brojne legende i vlasnici, od kojih su najpoznatiji Zrinski i Frankopani, a cijela utvrda i okolica najviše zažive za vrijeme održavanja Sajma vlastelinstva i prikazivanja Bitke za Dubovac.

Ozalj

Niti 20 kilometara od Dubovca nalazi se Ozalj, slikoviti gradić koji 'skriva' jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj, a nalazi se iznad smaragdne rijeke Kupe. Tu su još i Munjara, etno-park Trg, odnosno srednjovjekovno naselje koje je danas muzej na otvorenom, dok je u okolici grada prisutno nekoliko obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava na ozaljsko-vivodinskoj vinskoj cesti, a s nekih od njih pruža se predivan pogled na rijeku Kupu ili obližnji Žumberak.

Novigrad na Dobri

Treća utvrda u blizini Karlovca jest Novigrad na Dobri, stari frankopanski grad koji je nedavno obnovljen, a danas se s jedne njegove terase pruža predivan pogled na rijeku Dobru i cijelu okolnu nizinu. Novigrad je jedno od mjesta u kojemu se organizirala poznata urota Zrinsko-Frankopanska, a put do utvrde vodi preko starog kamenog mosta ispod kojeg se, za vrijeme ljetnih mjeseci, može čak i okupati.

Ogulin

Karlovačka županija krije još jedan grad vrijedan razgledavanja i odlaska na vikend izlet, a to je Ogulin. To je također jedan od frankopanskih gradova, koji se u prošlosti zvao i Julin grad, po djevojci Đuli, čije ime nosi i obližnji ponor rijeke Dobre nad kojim se nadvila glavna gradska znamenitost - Frankopanski kaštel. U Ogulinu se nalazi još nekoliko znamenitosti koje vrijedi vidjeti, poput Parka kralja Tomislava, crkve sv. Križa i kapele sv. Jakova, dok okolica pruža vrlo zanimljive prirodne atrakcije, kao što su planina Klek i jezero Sabljaci.

Rastoke

O Rastokama su mnogi pisali i to s razlogom, s obzirom da se na tako malom području nalazi toliko ljepote. Naime, to vodeničarsko naselje često nazivaju i Plitvicama u malom, budući da se u njima spajaju dvije rijeke, Slunjčica i Korana, koje se prelijevaju preko sedrenih barijera i pretvaraju se u predivne vodopade. Stotinjak metara dalje može se čak i okupati, budući da je na jednom dijelu obale uređeno kupalište. Rastoke su ujedno i dio grada Slunja, a tamo možete razgledati i obnovljenu utvrdu, kao i uživati u pogledu na crkvu sv. Trojstva te se prošetati glavnim gradskim parkom.

Plitvička jezera

Naravno, koliko god nastojali približiti neka manje razvikana mjesta po unutrašnjosti Hrvatske, u ovom pregledu ne možemo izbjeći Plitvička jezera, naš najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park, kojeg godišnje vidi više od milijun turista iz cijeloga svijeta. Šesnaest jezera, Veliki slap, tirkizna boja vode i odlična gastronomska ponuda samo su dio onoga što pružaju Plitvice.

Kuterevo

Kad se nakon Plitvičkih jezera prijeđe na 'drugu stranu' Like, stigne se u Kuterevo, mjesto koje je već niz godina poznato po utočištu za medvjede. Hrvatska je jedna od rijetkih preostalih europskih zemalja s velikom populacijom smeđih medvjeda, a najveći broj njih obitava upravo na ličkom području.

U Kuterevu se nalazi mali dio ukupne populacije od oko tisuću smeđih medvjeda u Hrvatskoj, a posebnost po kojoj se ističe jest to što se radi o medvjedićima zbrinutima nakon što su ih napustile majke ili su se pak previše naviknuli na ljude i postali nesposobni za život u divljini. Osim medvjedića, unutar samoga mjesta možete razgledati mjesnu crkvu Majke Božje Karmelske, ali i saznati nešto više o kuterevskoj dangubici.

Fužine

Fužine su najpoznatije turističko mjesto u Gorskom kotaru. S razlogom, budući da ondje možete razgledati i kulturne i prirodne znamenitosti, kao što su crkva sv. Antuna Padovanskog, jezero Bajer i špilja Vrelo. Tu je još i bogata gastronomska ponuda, poput jela od divljači ili šumskih plodova, a i rekreativci će doći na svoje s nekoliko biciklističkih i pješačkih staza.

Fužine su poznate i po podnevnom dočeku Nove godine, koji svake godine privuče rijeke posjetitelja.

Istočna Hrvatska

Đakovo

Grad Đakovo posebno se ponosi svojim lipicancima i neoromaničkom Katedralom svetog Petra, jednom od najljepših sakralnih građevina u ovom dijelu Europe. Njena velebna konstrukcija ističe se nad slavonskom ravnicom i poziva posjetitelje na posjet 'srcu Slavonije', kako ponekad nazivaju Đakovo. Iako je vanjština impresivna, ništa manje zanimljiva nije niti unutrašnjost. Posebno su zanimljive freske, kojih ima više od 40 i koje prikazuju različite prizore iz Starog i Novog zavjeta. Oltara je ukupno sedam, a posebno se ističe glavni oltar, posvećen svetom Petru.

Kada završite razgledavanje Katedrale i đakovačke secesijske jezgre, preporučujemo posjet Ergeli Đakovo, koja djeluje na dvije lokacije. Jedna je u središtu grada, na lokaciji Pastuharna, dok se druga smjestila nešto dalje - na lokaciji Ivandvor. Đakovačka ergela osnovana je još 1506. godine, dok je uzgoj lipicanaca započeo početkom 19. stoljeća. Uz lipicance vezano je i jedno zanimljivo predbožićno događanje - Božićni bal lipicanaca.

Virovitica

Kao što se Đakovo ponosi svojom katedralom, tako se Virovitica ponosi dvorcem Pejačević. Barokno-klasicistički dvorac sagrađen je početkom 19. stoljeća na mjestu na kojemu se nekada nalazila srednjovjekovna utvrda. Podigla ga je plemićka obitelj Pejačević, koja je palače imala u nizu slavonskih mjesta. Oko Dvorca nalazi se lijepo uređen Gradski park, a s južne strane upečatljiv prostor zaokružuje zaigrana fontana.

Još jedan vrijedan objekt nalazi se odmah uz Viroviticu, u Suhopolju, gdje se smjestio dvorac Janković. U Suhopolju se nalazi i jedna dojmljiva te pomalo neobična sakralna građevina - klasicistička crkva sv. Terezije Avilske.

Daruvar

U zapadnoj Slavoniji, podno Papuka, svoje je mjesto pronašao Daruvar. Najpoznatiji je po Daruvarskim toplicama, koje su stopljene s jednim od najljepših hrvatskih perivoja - Julijevim parkom. Raskošnu parkovnu arhitekturu upotpunjuje pomno održavano zelenilo, pa je taj prostor prava oaza za sve ljubitelje prirode.

Svega nekoliko stotina metara dalje, nalaze se crkva Presvetog Trojstva i još jedan dvorac obitelji Janković. Barokno zdanje izgrađeno je u 18. stoljeću, zajedno s okolnim perivojem. U perivoju se i danas nalazi znameniti primjerak stabla ginkgo-biloba, posađen još oko 1777. godine, što ga čini najstarijim primjerkom ginkoa u Hrvatskoj.

Ilok

Ilok: Crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana

Najistočniji hrvatskih grad nadaleko je poznat po izvrsnim vinima, posebno po iločkom tramincu. Upravo su pejzaži kojima dominiraju besprijekorno održavani vinogradi jedna od najljepših slika koja će vam se urezati u pamćenje ako ga posjetite, no Ilok ima i zanimljivu srednjovjekovnu jezgru.

Iločke zidine iz 15. stoljeća jedan su od najznačajnijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u Hrvatskoj. Zidine su dio Iločke utvrde, koju je podizao Nikola Iločki, velikaš u čije je vrijeme taj grad proživljavao svoje zlatno doba. Značajna znamenitost svakako je i dvorac Odescalchi, zdanje izgrađeno tijekom 18. i 19. stoljeća na temelju starijeg srednjovjekovnog kaštela koji je uništen tijekom osmanlijskih osvajanja.

Tu su i franjevački samostan i crkva iz 14. stoljeća, posvećeni svetom Ivanu Kapistranu, glasovitom propovjedniku i 'apostolu Europe' koji je umro i pokopan upravo u Iloku. Svečevo ime nosi i jedno od poznatih crnih vina Iločkih podruma - Kapistran.

Oznake:
Ideje za izlet