Objavljeno 07.08.20. 16:42

18 ideja za vikend-izlet u Istri i Hrvatskom primorju

Istra i Hrvatsko primorje vrlo su popularni za višednevne, ali i jednodnevne izlete, budući da su odlično povezani s ostatkom Hrvatske. Tako za manje od dva sata, ako se kreće iz Zagreba, možete uživati na kvarnerskoj obali ili u unutrašnjosti Istre, koja skriva predivne gradiće bogate povijesti.
Završje Završje

Ovaj tekst dio je niza od nekoliko članaka, u kojima ukratko opisujemo mjesta koja mogu biti zanimljiva odredišta za kraći ili dulji izlet. Ostale tekstove možete pogledati u rubrici Ideje za izlet. U ovom članku navodimo ideje za područje Istre i Primorja. Kao i u drugim tekstovima s prijedlozima za izlete, preskočili smo otočna odredišta te veće gradove, poput Pule i Rijeke.

Senj

Kad se spomene Senj, većini ljudi prva asocijacija bit će poznata bura, što i nije tako čudno, budući da se Senj nalazi na spoju Jadranskog mora i planine Velebit. Ali, znate li da je ovaj grad najstariji na Hrvatskom primorju? Postoji već više od tri tisućljeća, a sva ta povijest ostavila je svoj trag, pogotovo na napoznatijoj gradskoj tvrđavi - Nehaj - koja postoji od 1558. godine, a izgrađena je u vrijeme osmanlijskih napada.

Senj krase i brojne crkve, poput katedrale Marijina Uznesenja, šarmantne uske uličice i trgovi, kao i glagoljaški natpisi još iz 12. stoljeća. Ondje je tiskan i Glagoljski misal - prvo izdanje poznate Senjske glagoljske tiskare, a osim kulturnih znamenitosti, tu je i nekoliko zabavnih manifestacija, poput Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala.

Crikvenica

Uz Novi Vinodolski najpoznatije izletište i kupalište na istoimenoj rivijeri, Crikvenica je već više od stotinu godina poželjno odredište za posjetitelje iz cijele Europe, a pogotovo za stanovnike Rijeke i Zagreba s okolicom.

Osim prirodnih ljepota, dugih šljunčanih plaža, čistog mora i blage klime, u Crikvenici se može vidjeti i njeno bogato povijesno naslijeđe, budući da je grad nedavno proslavio punih šest stoljeća postojanja. Naime, 1412. godine knez Nikola IV. Frankopan dao je izgraditi samostan uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, pokraj koje i danas stoji kaštel. Uz crkvu sv. Antuna, to su dva najpoznatija sakralna objekta u gradu.

Opatija

Opatija bajna, kako je mnogi koji su se u nju zaljubili zovu, mjesto je samih početaka hrvatskog turizma, a i danas je jedno od najljepših i najuređenijih obalnih mjesta. Želite li na opuštajući izlet ili na ugodno ljetovanje, Opatija je odličan izbor.

Krajem 19. stoljeća u Opatiji se otvaraju brojne vile, ljetnikovci i hoteli, uređuju se šetališta i parkovi. Godine 1889. proglašena je klimatskim lječilištem te se ubrzo svrstava među najznamenitija europska lječilišta, uz bok Cannesu i Nici.

Zelenilo i lijepi parkovi, poput onog oko Vile Angiolina, i danas krase Opatiju, a tu je i predivna Šetnica Franje Josipa I., poznatija kao Lungomare. Ako se želite opustiti, a usput upoznati Grad, najbolje se zaputiti upravo na Lungomare. Kada trebate odmor, zaputite se na terasu nekog od odličnih opatijskih hotela ili barova i uživajte u pogledu na more koji se pruža pred vama.

Mošćenička Draga

Opatijska rivijera prepuna je malih mjesta i gradova u kojima podjednako možete uživati u prirodi i u okolnim znamenitostima, a jedno od takvih mjesta je Mošćenička Draga. Prvi posjetitelji 'otkrili' su Dragu još krajem 19. stoljeća, kad je obitelj Armanda otvorila istoimeni hotel, da bi se s vremenom i druge obitelji odvažile na otvaranje pansiona, hotela, ali i vila. To mjesto krase predivna šljunčana plaža, kristalno čisto more, blaga klima, ali i šarmantni dražanski stari grad s uskim uličicama, podno kojeg se smjestila mjesna lučica. Koga zanima nešto više o Mošćenicama, odnosno o mjestu otkud su se stanovnici i počeli doseljavati u Dragu, do njih može stići automobilom, ali i pješice po označenoj stazi.

Brseč

Vozeći se cestom uz obalu od Opatije do Labina, negdje na pola puta primijetit ćete gradić Brseč. Cijelo mjesto jedna je vrlo skladna cjelina, budući da se gradska jezgra razvila oko kaštela, a najznačajnije su znamenitosti crkva sv. Jurja, gradska loža s bistom Eugena Kumičića, mlin za masline iz 17. stoljeća te gradska šterna. Uza sve nabrojano, s ostataka brsečkih zidina, odnosno s hridi pokraj crkvice sv. Magdalene, pruža se i jedinstven pogled na Kvarnerski zaljev i otok Cres.

Za one željne kupanja, tu je nekoliko lijepih kupališta. Među njima je najpoznatija plaža Klančac, smještena otprilike kilometar sjeveroistočno od središta naselja.

Labin

Čim se prođe gradić Plomin, nekoliko kilometara prije turističkog središta Rapca, smjestio se Labin, srednjovjekovni grad bogate kulturne, ali i gospodarske povijesti. Naime, početci Labina sežu više od tri tisućljeća u prošlost, odnosno u doba Ilira i Kelta, pa staro ime Albona najvjerojatnije i potječe od njih.

Prema povjesničarima, Albona na keltskom znači 'visoko naselje' ili 'grad na brdu', što i ima smisla, budući da se Labin nalazi na 320 metara visokom brdu s kojeg se vide obližnje more i nedaleke uvale. Danas je Labin grad galerija i umjetnika, poput još nekoliko sličnih istarskih gradića, ali i grad šarenih pročelja. Krasi ga i mnogo kulturnih znamenitosti, ponajviše crkava, kao što su crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, crkva sv. Stjepana ili zvonik sv. Justa, ali i gradska vrata sv. Flora, ostatci gradskih zidina te nekoliko palača, a sve nabrojano vrlo je kompaktno raspoređeno unutar staroga grada.

Labin je u nedalekoj prošlosti bio poznat i kao grad rudara, budući da se ispod njega, ali i u obližnjoj Raši, nalazio velik broj rudnika. Kako su izgledali ti rudarski hodnici vjerno je prikazano unutar labinskog Narodnog muzeja, a kako izgledaju jedne od najljepih plaža na istočnoj istarskoj obali, može se provjeriti u pet kilometara udaljenom Rapcu.

Hum

Hum, najmanji grad na svijetu, kako mu često tepaju, nalazi se u srcu Istre. Tijekom povijesti bio je jedan od najpoznatijih središta glagoljaštva, što se može vidjeti kako na povijesnim spomenicima, tako i na onim suvremenijim, poput skulptura na Aleji glagoljaša koja povezuje Hum i Roč. Postoji i legenda o nastanku ovoga iznimnoga grada koja kaže da je Hum nastao kao zadnji od svih mjesta u dolini rijeke Mirne, pa je za njega ostalo premalo kamena te su divovi izgradili najmanji grad na svijetu.

Hum je inače znamenitost sam po sebi te ga vrijedi posjetiti cijelog, što i nije tako teško, budući da postoje svega tri reda kuća i dva reda ulica, a od poznatih građevina vrijedi izdvojiti Vrata Huma, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije sa zvonik-kulom te crkvu sv. Jeronima s iznimnim humskim freskama i glagoljaškim natpisima.

Pazin

Pazin je svakako najpoznatiji po dvije stvari. Prva je činjenica da je taj grad administrativno središte Istarske županije, a ne Pula, što je česta zabluda. Druga je srednjovjekovna pazinska tvrđava, znana kao Kaštel, koja je zbog svog položaja, 130 metara iznad ponora rijeke Pazinčice u Pazinsku jamu, poslužila kao inspiracija Julesu Verneu da dio svog romana 'Mathias Sandorf' smjesti u taj kraj.

Kao i većinu gradova u Istri, Pazin također krasi nekoliko crkava, od kojih izdvajamo crkvu sv. Nikole i franjevačku crkvu Pohođenja Marijina, dok u nedalekom mjestu Beram preporučamo posjet crkvici sv. Marije na Škiriljinah, prepunu izvrsnih fresaka.

Motovun

Ako bismo napravili anketu koji je istarski srednjovjekovni gradić najpoznatiji, vjerojatno bi prvo mjesto 'osvojio' Motovun. To i ne treba čuditi, budući da je pogled na Motovun iz doline rijeke Mirne s vremenom postao simbol 'zelene Istre', odnosno istarske unutrašnjosti.

Osim po filmskom festivalu, taj je gradić poznat i po svojoj arhitekturi, od župne crkve sv. Stjepana s izdvojenim zvonikom nazubljenog kruništa, gradskih vrata i zidina, pa do čarobnih uličica i trgova. Ne zaboravimo i sve bolju gastronomsku i enološku ponudu, pogotovo tartufa iz obližnje Motovunske šume i bijele malvazije iz okolnih vinograda, ali i na legendu o Velom Joži, dobroćudnom divu koji je živio baš u okolici toga gradića.

Završje

Završje: Pogled na Završje

Između Oprtlja i Grožnjana, na 240 metara visokom brijegu smjestilo se Završje, predivan pitoreskni gradić koji je u prošlosti bio opasan dvostrukim zidinama kroz koja se ulazilo kroz dvoja vrata. Danas je povijesna jezgra Završja zaštićena urbanistička cjelina upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a među očuvanim građevinama ističu se čak tri crkve, kaštel i južna gradska vrata.

Glavna župna crkva je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, dok crkvu Blažene Djevice Marije od sv. Krunice krasi izdvojeni 22-metarski zvonik nagnut 40 centimetara prema sjeveru, pa tako i to istarsko mjesto ima svoju inačicu Kosog tornja. Treća crkva posvećena je sv. Roku, a podno nje nalazi se jedna od 35 postaja Parenzane, uskotračne pruge koja je povezivala Trst i Poreč. Slično kao i Motovun, Završje je također vrlo 'zahvalno' što se tiče fotografiranja cijelog naselja, pa njegova panorama sve češće krasi prospekte o istarskoj unutrašnjosti.

Poreč

Napraviti popis najpoželjnijih gradova i mjesta u Istri i Primorju bez spominjanja Poreča i Rovinja, dva grada koji su uvijek pri vrhu popisa odredišta koja ostvaruju najviše noćenja u Hrvatskoj, bilo bi poprilično teško.

Ako se toliki broj gostiju odlučuje na posjet Poreču, onda za to sigurno postoji dobar razlog. Odlični hoteli, čisto more, lijepe plaže, poznati klubovi, sve bolja gastronomska ponuda, ali i činjenica da se tu nalazi jedina UNESCO-ova znamenitost u Istri - Eufrazijeva bazilika - ranokršćanska katedrala iz 6. stoljeća, koja je 1997. godine uvrštena na taj prestižan svjetski popis. Inače, Eufrazijana je naziv za cijeli kompleks koji se sastoji od crkve, sakristije, krstionice, atrija te nekadašnje biskupske palače, a unutar bazilike najviše se izdvajaju poznati mozaici napravljeni u bizantskom, ali i ranokršćanskom stilu.

Tu su još i gradske zidine i kule, poput Peterokutne i Okrugle kule, Istarska sabornica, kamene palače s motivima gotike ili romanike, kao i gradske ulice koje postoje još od Rimskog carstva. To se može primijetiti i po njihovim nazivima, budući da se glavne ulice zovu Decumanus i Cardo Maximus, a trg nedaleko od njih Marafor, odnosno Forum romanum.

Vrsar

Između Poreča i Rovinja, odmah do sjevernog ulaza u Limski zaljev, nalazi se Vrsar. Iako je pomalo u sjeni svojih poznatijih susjeda, radi se o mjestu koje vrijedi posjetiti.

Smješten na brežuljku ispred kojeg se prostire Vrsarski arhipelag s 18 otočića i hridi, doista je prizor koji se pamti. Kako biste osjetili ugođaj Vrsara, najbolje se prošetati njegovim slikovitim uličicama.

Zahvaljujući brdovitom tlu, u srednjovjekovnoj jezgri nalazi se mnoštvo vidikovaca s kojih se pruža izvrstan pogled na mjesto i okolni krajolik. Neki od njih nalaze se ispod crkava sv. Antuna Padovanskog i iza župne crkve svetog Martina, no najbolji je svakako pogled koji 'puca' sa župnog zvonika i seže sve do Poreča i Rovinja.

Limski zaljev

Limski zaljev, poznat i kao Limski kanal ili Limski fjord, dio je 35 kilometara duge Limske drage, koja seže sve do mjesta Beram kod Pazina. Sam kanal dugačak je nešto više od 10 kilometara, a širok do maksimalnih 600 metara. Okolicu mu krase Romualdova špilja, kao i strme litice i brda, koje su ljeti pune penjača, tzv. free climbera. Voda u zaljevu je iznimno pogodna za razvoj flore i faune, a zaljev je poznat kao uzgajalište riba i školjaka, koje se odmah mogu i kušati u jednom od restauranata na obali. Naziv mu potječe od latinske riječi 'limes', što znači granica, budući da je ondje prolazila granica između nekadašnjih posjeda Pule i Poreča. Izvrstan pogled na veći dio kanala pruža se s promatračnice na cesti koja povezuje Rovinj s Vrsarom, a ako vas nakon svega uhvati želja za kupanjem, znajte da je i to dozvoljeno na određenim mjestima.

Rovinj

Ako je Motovun gradić koji se najviše fotografira u istarskoj unutrašnjosti, onda je Rovinj svakako grad koji se najviše fotografira na istarskoj obali.

Stari grad na poluotoku s pročeljima u raznim bojama, srednjovjekovne uske kamene uličice i trgovi te najpoznatiji rovinjski simbol - crka sv. Eufemije sa zvonikom koji dominira nad cijelim gradom, oduševljavaju brojne posjetitelje. Pokraj crkve je i zaravan s koje se pruža izvrstan pogled na okolni arhipelag, dok vam se sa samog zvonika pruža pogled na cijeli Rovinj iz ptičje perspektive. Vrijedi spomenuti kako je zvonik visok čak 60 metara, a krasi ga bakreni kip Svetice koji se okreće oko svoje osi ako zapuše jači vjetar.

Rovinjska gradska jezgra tek je u 18. stoljeću postala poluotok, kad se nasipavanjem spojila s ostatkom mjesta, a od nekadašnjih sedam gradskih vrata, danas ih je ostalo troje, odnosno četvero ako se u obzir uzme Balbijev luk, suvremeni ulaz u Stari grad.

Početkom 20. stoljeća počinje razvoj turizma u Rovinju, a stoljeće kasnije taj grad redovito je pri vrhu popisa destinacija koje ostvaruju najviše turističkih noćenja u Hrvatskoj. To i ne treba čuditi, budući da se ondje nalaze neki od najboljih hotela na Jadranu, a gastronomska, wellness, sportska, kao i ponuda raznovrsnih događanja svake je godine sve bogatija.

Bale

Iako nisu toliko turistički razglašene kao neka obližnja mjesta, Bale su gradić koji je svakako vrijedan posjeta. Smješten u dolini, otkud i potječe talijanski naziv mjesta Valle, i svega pet kilometara od mora, to mjesto 'skriva' brojne znamenitosti. Tako se može vidjeti nedavno obnovljeni kaštel Soardo-Bembo iz 15. stoljeća, ulica Castel s predivnim kamenim kućama, crkva sv. Duha s poznatim istarskim freskama te župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti s izdvojenim zvonikom koji dominira mjesnom panoramom. Osim toga, u nedalekoj uvali sv. Pavla, na području San Polo-Colone-Paravia, otkriveno je i bogato arheološko nalazište, od rimskih vila rustica do srednjovjekovnih crkava, pa osim kupanja, možete usput razgledati i te povijesne znamenitosti.

Svetvinčenat

Svetvinčenat ili Savičenta, naziv je dobio po svom nebeskom zaštitniku sv. Vincenciju, a cijeli gradić u posljednje vrijeme biva sve napučeniji turistima, budući da se glas o njegovoj ljepoti pronio i izvan vlastitog kraja. Središtem mjesta dominira izvrsno očuvani srednjovjekovni kaštel Morosini-Grimani, obnovljen i preuređen u 15. stoljeću, a oko Place, odnosno renesansnog središnjeg trga, nalaze se još župna crkva Navještenja Marijina, gradska loža, nekoliko kamenih kuća i tipična istarska šterna. Tijekom ljetnih mjeseci Svetvinčenat je i pozornica sve popularnijeg Srednjovjekovnog festivala.

Vodnjan

Vodnjan: Župna crkva sv. Blaža

Vodnjan, gradić nedaleko od Pule, najpoznatiji je po svojoj crkvi sv. Blaža iz 18. stoljeća, odnosno po njenom zvoniku od 62 metra, koji je ujedno i najviši zvonik u Istri. Unutar crkve nalazi se i zbirka sakralne umjetnosti, relikvije od čak 250 svetaca, ali i poznate 'vodnjanske mumije', jedne od najbolje očuvanih europskih mumija, koje, što je vrlo zanimljivo, nikad nisu bila balzamirane.

Povijesna jezgra grada očuvala je svoj srednjovjekovni izgled, a gradske kuće i palače ukrašava nekoliko stilova - od gotike i renesanse sve do baroka, poput zgrade Gradske vijećnice ili kuće Bembo. Tu su još i brojne stare crkve, od kojih izdvajamo crkvu sv. Jakova, crkvu sv. Katarine i crkvu Gospe Karmelske.

Rt Kamenjak

Na samom jugu Istre smjestio se Kamenjak, poluotočić koji kao da čini svijet za sebe. Ulaskom na poluotok stižete na područje prave mediteranske klime, kojim sunce vlada izraženije nego u bilo kojem drugom dijelu Istre. Tako se nerijetko događa da je u nedalekoj Puli vrijeme 'nikakvo', dok na Kamenjaku sja sunce.

Osim uvala s kristalno čistim morem, ondje se nalazi Fenoliga, otok dinosaura, jedno od najvećih nalazišta tragova dinosaurskih stopa u Europi. Poznat je i po svjetioniku Porer, čiji je prikaz uvršten među minijature u poznatom zabavnom parku Minimundus u Austriji. Ako ogladnite ili ožednite, možete se zaputiti u Safari bar, jedan od najneobičnijih ugostiteljskih objekata na hrvatskoj obali. Za kraj, spomenimo i da se Kamenjak posljednjih godina sve češće spominje u kontekstu jedne od omiljenih životinjskih vrsta u Jadranu - sredozemne medvjedice. Za 'morskog čovika' smatralo se da je potpuno nestao iz naših voda, ali ga se u zadnje vrijeme sve češće viđa, među ostalim i u špiljama Kamenjaka.

Želite još?

Kamenjakom završavamo pregled naših prijedloga za izlete po Istri. Ako vam ni sva navedena mjesta nisu dovoljna, pogledajte i galerije slika u kojima smo obuhvatili desetke istarskih i kvarnerskih mjesta. Želite li posjetiti neki drugi dio Lijepe Naše, pogledajte ideje za izlete u ostalim dijelovima Hrvatske.