Objavljeno 07.08.20. 17:52

12 ideja za vikend-izlet u južnoj Dalmaciji

Južna Dalmacija dom je najpoznatijem hrvatskom turističkom odredištu - Dubrovniku i najvećem hrvatskom obalnom gradu - Splitu, no popis mjesta na tom području koja vrijedi posjetiti znatno je veći od dva spomenuta bisera.
Omiš

Ovaj članak dio je niza od više članaka, u kojima ukratko opisujemo mjesta koja mogu biti zanimljiva odredišta za kraći ili dulji izlet. Ostale tekstove možete pogledati u rubrici Ideje za izlet. U ovom članku navodimo ideje za područje južne Dalmacije, odnosno od Splita prema jugu. Kao i u drugim člancima, nastojali smo se više orijentirati na manje gradove i mjesta, a gradove poput Splita i Dubrovnika, kao i otočna središta, opisujemo u posebnim vodičima.

Sinj

Sjedište Cetinske krajine najpoznatije je po dvama stvarima – Alci i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Sinjska alka stara je hrvatska viteška igra koja se svake godine igra početkom kolovoza u spomen na pobjedu nad Turcima 1715. godine, a 2010. godine uvrštena je na popis UNESCO-ove svjetske nematerijalne baštine. Ta ista pobjeda izvojevana je uz blagoslov Gospe Sinjske, odnosno Majke od milosti, čija se čudotvorna slika čuva u istoimenom svetištu u gradu. Budući da se cijeli događaj odvio na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza), otada pa sve do dana današnjeg Sinj je jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta.

Sinj još krase i Alkarski dvori, Pijaca, Kamičak sa satom te utvrda Stari grad, odakle topovi (mačkule) pucaju svaki put kad neki od alkara pogodi 'u sridu' tijekom igranja Alke.

Solin

Odmah do Splita smjestio se Solin, grad prebogate povijesti na rijeci Jadro. Antička Salona, iz koje je Solin nastao, bila je jedan od najvećih gradova u Rimskome Carstvu, a danas se svrstava među najznačajnija arheološka nalazišta u Hrvatskoj.

Gradskim središtem dominira Gospin otok, još jedan solinski lokalitet sa zanimljivom povijesnom pričom. Naime, ondje se nalazi najstarije hrvatsko marijansko svetište, zahvaljujući hrvatskoj kraljici Jeleni, čiji je sarkofag pronađen upravo na tom mjestu. Ona je na Gospinu otoku u 10. stoljeću sagradile dvije crkve - Blažene Djevice Marije i svetoga Stjepana - čija su arheološka iskapanja poslužila kao neprocjenjivo vrelo podataka o hrvatskoj povijesti.

Danas se ondje nalazi crkva Gospe od Otoka, koju je 4. listopada 1998. posjetio sveti Ivan Pavao II., u sklopu svog drugog papinskog pohoda Hrvatskoj, tijekom kojeg je Alojzija Stepinca proglasio blaženim.

Klis

Tvrđava Klis upečatljivo je zdanje koje dominira sjevernim prilazom najvećem hrvatskom gradu na Jadranu - Splitu. U bogatoj konkurenciji hrvatskih fortifikacijskih zdanja ubraja se među najznačajnije objekte te je svakako vrijedi posjetiti.

Tvrđava je poznata kao dom neustrašivih kliških uskoka, koji su pod vodstvom slavnog Petra Kružića 30-ak godina branili Europu i kršćanstvo od turskih osvajača. Ta su događanja odlično prikazana u sklopu manifestacije Uskočki boj za Klis, čiji je središnji dogadaj rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. godine.

Osim bogate povijesti i dojmljivih zidina, Klis se ističe i čarobnim pogledom koji se pruža prema Splitu te okolnim gradovima i otocima, ali i istoimenom naselju koje se smjestilo ispod tvrđave.

Omiš i kanjon rijeke Cetine

Smješten na ušću rijeke Cetine u more, Omiš ima jednu od najljepših gradskih panorama na Jadranu. Izvrsno očuvana stara gradska jezgra s uskim uličicama, trgovima te gradskim utvrdama Forticom i Mirabelom malo koga će ostaviti ravnodušnim, iako se zapravo radi o malom prostoru, kojeg se može razgledati tijekom polusatne šetnje. Tu su još i predivne plaže, poput Punte, odnosno Vele plaže, ali i nebrojene uvale oko samoga Omiša.

Naravno ne treba zaboraviti na dvije najpoznatije omiške manifestacije – Festival dalmatinskih klapa te Gusarsku bitku, koja se održava u spomen na najpoznatije gradsko 'zanimanje' u povijesti.

Ako ste već u Omišu, svakako probajte otići do kanjona rijeke Cetine, koji nudi brojne sportske i gastronomske mogućnosti, poput raftinga, slobodnog penjanja ili uživanja u domaćim specijalitetima u Radmanovim mlinicama.

Brela

Kad nekome spomenete Brela, najvjerojatnije će mu prva asocijacija biti predivne plaže. S pravom, budući da se kroz cijelo mjesto plaže s kristalno čistim morem 'smjenjuju' jedna za drugom. Najpoznatija je plaža Dugi rat (Punta rata), gdje se nalazi i mjesni simbol - Kamen Brela - koji se često nalazi na brojnim hrvatskim razglednicama i turističkim motivima. Poviše mjesta, a podno Biokova, smjestila su se Brela Gornja, poznata po ruralnom graditeljstvu karakterističnom za taj kraj.

Makarska

Makarska i njena rivijera poznati su i izvan hrvatskih granica, a pogotovo je vole turisti iz Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske i Slovačke, ponajviše zbog lijepih pješčanih i šljunčanih plaža. Gradska plaža tijekom ljeta je uvijek prepuna posjetitelja, pa je na tom velikom kupalištu često teško naći slobodno mjesto. Tu su još i kulturne te prirodne znamenitosti, poput crkve sv. Marka, Franjevačkog samostana ili Parka prirode Biokovo, dok se tijekom ljetnih večeri ondje okupljaju mladi iz cijele okolice, ponajviše zbog bogatog noćnog života, pučkih fešti te ljetnog karnevala.

Imotski

Imotski

Imotski (Foto: © TZ Imotski)

Iako se Imotski ponekad zaobilazi kada se govori o turizmu, svakako ga vrijedi posjetiti. Osim stare gradske jezgre, kamenih kuća i Franjevačkog samostana, tu je i kula Topana s crkvom Gospe od Anđela, koje kao da 'bdiju' nad Imotskim, a ne zaboravimo i na dva prirodna fenomena – Modro i Crveno jezero.

U Modrom jezeru ljeti se čak može i kupati, iako u posljednje vrijeme nije rijetkost i da presuši, dok se do Crvenog jezera teško može spustiti zbog okolnih stijena crvene boje, otkud mu i dolazi ime. Za Crveno jezero kažu da je jedno od najdubljih u Europi (oko 300 metara).

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Baćinska jezera

Neposredno uz grad Ploče, uz mjesto Baćin, nalaze se Baćinska jezera, jedna od najzanimljivijih krških jezera. Iako su relativno mala, sa šest spojenih i jednim odvojenim jezerom, sve su češći izbor turista koji žele vidjeti nešto drugačije. Zanimljivo je što su jezera kriptodepresijska, odnosno dno im je ispod razine mora, a na njima se nalaze čak tri mala otočića, koje ćete najlakše vidjeti vozeči se nekim od turističkih brodića. Imena svih sedam jezera jesu Crniševo, Oćuša, Plitko jezero, Podgora, Sladinac, Šipak i Vrbnik.

Orebić

Najveći grad na drugom po veličini hrvatskom poluotoku, Pelješcu, kroz povijest je bio najpoznatiji po svojim jedrenjacima, brodogradilištu i kapetanima, čije raskošne kuće i danas krase mjesne ulice i trgove. Kao i većina peljeških mjesta, i Orebić je prepun lijepih plaža, od kojih je najveća Trstenica, što je ujedno i staro ime za Orebić.

U gradu svakako vrijedi vidjeti i Pomorski muzej, župnu crkvu Marije Pomoćnice kršćana te Franjevački samostan Gospe od Anđela s kojeg se pruža predivan pogled na Pelješki kanal i obližnju Korčulu.

Naravno, posjetiti Pelješac, a ne probati poznata pelješka vina, kao što su Dingač, Postup i Plavac, bio bi veliki propust, pa svakako preporučujemo obilazak neke od vinarija u Orebiću ili bližoj okolici.

Ston

Samo jedan grad u Hrvatskoj može se pohvaliti da ima čak 5,5 kilometara duge gradske zidine te najstariju aktivnu solanu na svijetu, a to je Ston. To mjesto na jugu Hrvatske te 'pogodnosti' može 'zahvaliti' svome položaju unutar granica nekadašnje Dubrovačke Republike.

Užu gradsku jezgru s predivnim kamenim kućama, palačama, crkvama i Velikim kaštiom najbolje se može vidjeti s jedne od kula koje se nalaze na rubovima nedavno obnovljenih zidina, kao što su Stoviš, Minčeta ili Sokolić, dok se jedan dio gradskih zidina spušta sve do tvrđave Koruna, odnosno do obližnjeg Malog Stona, najpoznatijeg po prvoklasnim kamenicama i odličnim restaurantima.

Trsteno

Trsteno

Trsteno

Nedaleko od Dubrovnika, oko 20 kilometara u smjeru sjevera, nalazi se mjesto Trsteno, koje je u širim razmjerima najpoznatije po istoimenom Arboretumu. Osim što je to najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture, ujedno je i jedini arboretum na hrvatskom dijelu Jadrana.

Arboretum je u ovom obliku osnovan 1948. godine na ladanjskom posjedu obitelji Gučetić-Gozze iz 1494. godine, budući da su se na tom prostoru s vremenom počele saditi brojne sredozemne i ezgotične biljne vrste. Danas se na 25 hektara površine nalazi nekoliko izdvojenih cjelina, poput povijesnog renesansnog perivoja s ljetnikovcem, povijesnog neoromantičarskog perivoja iz 19. i 20. stoljeća, povijesnog maslinika ili prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa. Osim iznimne flore, Arboretum krasi i barokna fontana rimskog boga Neptuna s dvjema nimfama.

Cavtat

Cavtat

Cavtat (Foto: © TZ Općine Konavle)

Jedno od najjužnijih hrvatskih naselja, Cavtat, povijest pamti i kao Epidaurus, a sadašnjost kao jedno od turističkih središta Dubrovačko-neretvanske županije. Ondje se povijesno naslijeđe i prirodne ljepote izvrsno nadopunjuju, pa se tako osim po lijepim plažama, skrivenim uvalama i cavtatskoj rivi, možete prošetati uz crkvu sv. Nikole, Knežev dvor, kuću Vlahe Bukovca, kamene palače ili uz jedan od rimskih spomenika te saznati nešto više o mjestu čiji su stanovnici u prošlosti, bježeći pred najezdom Slavena, najvjerojatnije osnovali i sam Dubrovnik.

Želite još?

Cavtatom završavamo pregled naših prijedloga za izlete po južnoj Dalmaciji. Ako tražite još inspiracije za putovanja, pogledajte naše ideje za izlete po drugim hrvatskim regijama, pogledajte više stotina galerija slika hrvatskih i stranih odredišta ili provjerite neki od brojnih detaljnih vodiča kroz odredišta.