Objavljeno 07.08.20. 18:35

14 ideja za vikend-izlet u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj

Sjeverna i središnja Hrvatska obiluju zanimljivim, a manje poznatim mjestima koja možete posjetiti na proputovanju prema obali ili u sklopu kraćeg izleta iz vlastitoga grada.
Plitvice

Ovaj članak dio je niza od više članaka, u kojima ukratko opisujemo mjesta koja mogu biti zanimljiva odredišta za kraći ili dulji izlet. Ostale tekstove možete pogledati u rubrici Ideje za izlet. Ovaj članak vezan je uz sjevernu i središnju Hrvatsku, odnosno šire područje Varaždina, Hrvatskog zagorja, Zagreba, Karlovca, sjevernog dijela Like i Gorskog kotara. U pregledu ne navodimo veće i poznate gradove, poput Zagreba ili Varaždina.

Trakošćan

Hrvatsko zagorje svakako je najpoznatije po svojim dvorcima, poput najposjećenijeg Trakošćana i gorostasnog Velikog Tabora. Trakošćan se nalazi nedaleko od mjesta Bednja i slovenske granice, a nastao je još u 13. stoljeću kao obrambena utvrda. Njegovi najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski i obitelj Drašković, koja ga je sredinom 19. stoljeća uredila u stilu kakvom ga i danas poznamo - kao romantični neogotički dvorac s prepoznatljivim središnjim tornjem smješten uz istoimeno jezero, na kojem za toplijeg vremena možete voziti pedaline ili popiti piće na terasi kafića koji se nalazi iznad same površine vode.

Dvorac je posljednih desetljeća uređen kao izvrstan muzej, a u neposrednoj blizini nalaze se park šuma, kapelica sv. Križa, kao i suvenirnica s dobrim izborom domaćih suvenira.

Veliki Tabor

Veliki Tabor nastao je tijekom 15. i 16. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Samo ime dolazi mu od riječi tabor, što znači ratni logor. Njegovi najpoznatiji vlasnici bili su Ratkajevi i grofovi Celjski, uz koje se povezuje i legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridriha Celjskog. Ako posjetite dvorac, u njegovim hodnicima i kulama saznat ćete još nekoliko zanimljivih legendi.

Kompleks se posljednjih godina temeljito obnovio te je pripadajući muzej sve zanimljiviji, a unutar Tabora nalazi se i suvenirnica sa zanimljivom ponudom. Treba reći kako se Veliki Tabor nalazi na više od 300 metara visokom brijegu s kojeg se pruža predivan pogled na cijelu dolinu i obližnje gore.

Ako, pak, posjet Velikom Taboru želite spojiti s ukusnim zalogajem, a istovremeno uživati u sjajnom pogledu na Dvorac, možete posjetiti dva obližnja seoska turizma - Pod Taborom i Grešnu Goricu.

Zaprešićki dvorci

Zaprešić se smjestio 15-ak kilometara zapadno od Zagreba i danas u njemu živi nešto više od 25.000 stanovnika. Nažalost, osim njegovih stanovnika, tek manji broj ljudi zna da se u Zaprešiću i njegovoj okolici nalaze brojne atrakcije, odnosno čak šest dvoraca!

To su Novi Dvori, jedna od najbolje očuvanih vlastelinskih cjelina u Hrvatskoj, zatim Lužnica, predivan dvorski kompleks s još ljepšim perivojem, barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri iz 18. stoljeća, Januševec u Prigorju Brdovečkom, historicistički dvorac Jakovlje iz 18. stoljeća te dvorac Laduč u istoimenom mjestu uz granicu sa Slovenijom.

Osim bogate povijesne ponude, Zaprešić nudi i gastronomske specijalitete, prirodne rezervate, tradicionalne manifestacije, kao i sportske sadržaje, od kojih neki i nisu tako uobičajeni, poput preponskog jahanja i golfa.

Belec

Belec

Mjestašce Belec smjestilo se u Krapinsko-zagorskoj županiji, na području grada Zlatara. Naselje je poznato zahvaljujući crkvi sv. Marije Snježne, čija se unutrašnjost ubraja u najljepše sakralne interijere u Hrvatskoj iz baroknog razdoblja. Upravo je Marija Snježna zaštitnica Hrvatskog Zagorja, pa belečka crkva doista ima posebnu važnost za to područje.

Prvotno je na tom mjestu oko 1675. godine bila podignuta kapela, koja je obnovljena i proširena u crkvu sredinom 18. stoljeća. Belečka crkva prepuna je zanimljivih skulptura, fresaka, zidnih slika i dekoracija, na kojima su radili brojni majstori. Među njima posebno se ističu kipar Josef Schokotnigg i slikar Ivan Krstitelj ranger.

Gornja Stubica

Uz već spomenuta mjesta, naše bajkovito Zagorje skriva još nekoliko atraktivnih mjesta i utvrda. Jedno od njih je i Gornja Stubica, smještena između Stubičkih Toplica i Marije Bistrice. Ondje ćete pronaći preko četiri stoljeća staru Gupčevu lipu, velebni spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna, kao i spomenik najpoznatijem hrvatskom pilotu, Rudolfu Perišinu. U Stubici se odvijaju i brojne manifestacije, od kojih je najposjećeniji Viteški turnir, a više o svemu navedenom možete pronaći u našem vodiču kroz Gornju Stubicu.

Tuheljske Toplice

Hrvatsko zagorje poznato je i po svojim toplicama, od kojih su najpoznatije Terme Tuhelj, smještene u Tuheljskim Toplicama, koje s dolaskom toplijih dana proživljavaju pravo 'opsadno stanje'. Naime, tamo se nalazi kompleks s brojnim bazenima i vodenim atrakcijama, a u samoj blizini, odnosno u restaurantu unutar dvorca Mihanović, možete isprobati neke od zagorskih delikatesa, poput štrukli, puretine s mlincima ili kremšnita.

Dubovac

Karlovačka okolica također je vrlo bogata brojnim utvrdama, a mi bismo izdvojili njih tri. Prva, ujedno i jedina unutar grada Karlovca, jest Dubovac, nedavno obnovljeni kaštel povrh grada koji ćete vrlo vjerojatno primijetiti prolazeći obližnjom autocestom A1. Uz njega se vežu brojne legende i vlasnici, od kojih su najpoznatiji Zrinski i Frankopani, a cijela utvrda i okolica najviše zažive za vrijeme održavanja Sajma vlastelinstva i prikazivanja Bitke za Dubovac.

Ozalj

Niti 20 kilometara od Dubovca nalazi se Ozalj, slikoviti gradić koji 'skriva' jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj, a nalazi se iznad smaragdne rijeke Kupe. Tu su još i Munjara, etno-park Trg, odnosno srednjovjekovno naselje koje je danas muzej na otvorenom, dok je u okolici grada prisutno nekoliko obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava na ozaljsko-vivodinskoj vinskoj cesti, a s nekih od njih pruža se predivan pogled na rijeku Kupu ili obližnji Žumberak.

Novigrad na Dobri

Treća utvrda u blizini Karlovca jest Novigrad na Dobri, stari frankopanski grad koji je nedavno obnovljen, a danas se s jedne njegove terase pruža predivan pogled na rijeku Dobru i cijelu okolnu nizinu. Novigrad je jedno od mjesta u kojemu se organizirala poznata urota Zrinsko-Frankopanska, a put do utvrde vodi preko starog kamenog mosta ispod kojeg se, za vrijeme ljetnih mjeseci, može čak i okupati.

Ogulin

Karlovačka županija krije još jedan grad vrijedan razgledavanja i odlaska na vikend izlet, a to je Ogulin. To je također jedan od frankopanskih gradova, koji se u prošlosti zvao i Julin grad, po djevojci Đuli, čije ime nosi i obližnji ponor rijeke Dobre nad kojim se nadvila glavna gradska znamenitost - Frankopanski kaštel. U Ogulinu se nalazi još nekoliko znamenitosti koje vrijedi vidjeti, poput Parka kralja Tomislava, crkve sv. Križa i kapele sv. Jakova, dok okolica pruža vrlo zanimljive prirodne atrakcije, kao što su planina Klek i jezero Sabljaci.

Rastoke

O Rastokama su mnogi pisali i to s razlogom, s obzirom da se na tako malom području nalazi toliko ljepote. Naime, to vodeničarsko naselje često nazivaju i Plitvicama u malom, budući da se u njima spajaju dvije rijeke, Slunjčica i Korana, koje se prelijevaju preko sedrenih barijera i pretvaraju se u predivne vodopade. Stotinjak metara dalje može se čak i okupati, budući da je na jednom dijelu obale uređeno kupalište. Rastoke su ujedno i dio grada Slunja, a tamo možete razgledati i obnovljenu utvrdu, kao i uživati u pogledu na crkvu sv. Trojstva te se prošetati glavnim gradskim parkom.

Plitvička jezera

Naravno, koliko god nastojali približiti neka manje razvikana mjesta po unutrašnjosti Hrvatske, u ovom pregledu ne možemo izbjeći Plitvička jezera, naš najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park, kojeg godišnje vidi više od milijun turista iz cijeloga svijeta. Šesnaest jezera, Veliki slap, tirkizna boja vode i odlična gastronomska ponuda samo su dio onoga što pružaju Plitvice.

Kuterevo

Kad se nakon Plitvičkih jezera prijeđe na 'drugu stranu' Like, stigne se u Kuterevo, mjesto koje je već niz godina poznato po utočištu za medvjede. Hrvatska je jedna od rijetkih preostalih europskih zemalja s velikom populacijom smeđih medvjeda, a najveći broj njih obitava upravo na ličkom području.

U Kuterevu se nalazi mali dio ukupne populacije od oko tisuću smeđih medvjeda u Hrvatskoj, a posebnost po kojoj se ističe jest to što se radi o medvjedićima zbrinutima nakon što su ih napustile majke ili su se pak previše naviknuli na ljude i postali nesposobni za život u divljini. Osim medvjedića, unutar samoga mjesta možete razgledati mjesnu crkvu Majke Božje Karmelske, ali i saznati nešto više o kuterevskoj dangubici.

Fužine

Fužine su najpoznatije turističko mjesto u Gorskom kotaru. S razlogom, budući da ondje možete razgledati i kulturne i prirodne znamenitosti, kao što su crkva sv. Antuna Padovanskog, jezero Bajer i špilja Vrelo. Tu je još i bogata gastronomska ponuda, poput jela od divljači ili šumskih plodova, a i rekreativci će doći na svoje s nekoliko biciklističkih i pješačkih staza.

Fužine su poznate i po podnevnom dočeku Nove godine, koji svake godine privuče rijeke posjetitelja.

Želite još?

Stigli smo do kraja našeg pregleda ideja za izlete u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Nadamo se da ste pronašli nešto zanimljivo za sebe, a ako poželite nastaviti dalje, možete pogledati i ideje za izlete u ostalim dijelovima Hrvatske.