Objavljeno 08.06.13. 10:26

Top 10 turističkih događanja od 8. do 11. lipnja 2013.

Pred nama je vrijeme kada se širom cijele Hrvatske odvija najveći broj turističkih manifestacija. Izbor je velik, a mi smo izdvojili neke od njih u kojima možete uživati danas i u sljedećih nekoliko dana.
Cest is d'Best Cest is d'Best

Viteški turnir u Gornjoj Stubici

Najveće događanje ovog vikenda Viteški je turnir u Gornjoj Stubici, jedan od srednjovjekovnih turnira koji se održavaju u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te koji privlače tisuće posjetitelja. Tijekom ove jednodnevne manifestacije možete vidjeti kako su se vitezovi borili na svojim konjima, uživati u njihovim dvobojima, razgledati vojne logore različitih udruga i sl. Osim što kod vitezova možete vidjeti njihove živopisne odore, pokazat će vam svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, ali ćete imati i priliku sami se okušati u gađanju lukom i strijelom te baratanju mačevima, a možete pokušati izraditi i vlastitu pancirnu košulju ili otkriti čari srednjovjekovnog nogometa.

Cest is d'Best, Zagreb

Centar za sitne popravke raspoloženja

Centar za sitne popravke raspoloženja | Pogledajte više slika

Najpoznatiji hrvatski ulični festival, Cest is d'Best, postao je jedna od najprepoznatljivijih zagrebačkih manifestacija. Održava se od 1997. godine i okuplja stotine izvođača iz cijelog svijeta. Traje do srijede, 12. srpnja, pa je ovo jedini vikend kada možete uživati u njemu.

Susret amaterskih klapa sjeverne i srednje Dalmacije, Drniš

Ako ste ljubitelj klapskog pjevanja, susret amaterskih klapa sjeverne i srednje Dalmacije u Drnišu odličan je izbor za vas. Održava se po četvrti put, a okupit će devet klapa te nekoliko pjesnika. Festival se održava danas, 8. lipnja.

Screen on the Green, Zagreb

Jarun

Jarun, Screen on the Green | Pogledajte više slika

Stanovnike i posjetitelje metropole ovaj i idući vikend očekuje mnoštvo dobre zabave uz kino na otvorenom, odnosno manifestaciju Screen on the Green. Osim dugometražnih igranih filmova, očekuju vas glazbeni nastupi te kratkometraži filmovi mladih autora.

Vinodar, Daruvar

Daruvar je posljednjih tjedan dana u znaku Vinodara, međunarodne izložbe vina i sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije. Vrhunac priredbe očekuje nas ovaj vikend, kada će izlagači brojnim štandovima svim posjetiteljima predstaviti svoje proizvode, poput vina, meda, rakije, kulena, sira ili lokalnih suvenira i rukotvorina. Osim gastronomskih proizvoda, moći će se razgledati i strojevi i oprema koji su potrebni za bavljenje vinarstvom i vinogradarstvom.

Antički dani u Zadru

Želite li nakratko osjetiti duh antičkih vremena, Antički dani idealna su priredba za vas. Upoznajte antičke igre, sudjelujte u zanimljivim radionicama, saznajte više o starogrčkim filozofskim školama i antičkoj baštini, uživajte u antičkoj poeziji i štošta drugo. Priredba je započela još u ponedjeljak, no danas je na rasporedu najzanimljiviji dio programa - forumske Bakanalije.

Istra Inspirit, Medulin

Zalazak sunca

Zalazak sunca na predstavi Crispo | Pogledajte više slika

Jedan od najzanimljivijih ljetnih turističkih programa svakako je istarski Istra Inspirit. Radi se o različitim događanjima na devet različitih lokacija, kojima se oživljavaju događaji i legende iz povijesti ovog dijela Hrvatske. Sutra je u Medulinu na rasporedu Crispo, priča koja oživljava događaj iz 326. godine, kada se Crispo, sin Konstantina Velikog, vratio iz rata i postao prijestolonasljednikom. Do zapleta dolazi kada Crispa pokuša zavesti Fausta, njegova maćeha, što gledatelja uvodi u svijet rimskih spletki i intriga. Osim zanimljive predstave, uživati možete i u prekrasnom zalasku sunca uz morsku obalu.

Proljeće u Andautoniji (Dani Andautonije)

U Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu i ove godine održava se manifestacija Proljeće u Andautoniji, poznata i kao Dani Andautonije. Posebni programi održavaju se svake nedjelje od 26. svibnja do 16. lipnja i to u razdoblju od 12 do 18 sati. Uz to, možete razgledati i dio rimskog grada Andautonija, kao i izložbu 'Mirisi u rimskom gradu Andautoniji'.

Ogulinski festival bajke

Poznata hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić rođena je u Ogulinu, pa ne čudi što se upravo ondje održava Festival bajke. Tematski je velikim dijelom vezan, a za koga drugoga, za likove iz njenih bajki - Domaće, Šegrta Hlapića itd. Festival traje do sutra, 9. srpnja.

Pastirske igre, Zagreb

Za kraj ovog pregleda sačuvali smo još jedno zagrebačko događanje - Pastirske igre na jezeru Bundek. Cilj ove priredbe, u organizaciji Waldorfske škole, jest revitalizirati tradicionalne hrvatske sportove i kulturnu baštinu te upoznati mlade, ali i one starije, s njima. Osnovnoškolci će se okušati u zabavnim natjecanjima, dok svi ostali mogu sudjelovati u različitim zabavno-edukativnim sadržajima.

Ako niste pronašli ništa za sebe ili jednostavno nemate vremena za posjet nekom događanju ovaj vikend, pogledajte našu bazu turističkih događanja te provjerite je li sljedećih tjedana na rasporedu nešto što vam više odgovara.