Objavljeno 09.05.13. 18:13

Top 12 gradova za shopping

Shopping možda nije presudan čimbenik, ali često utječe na odabir odredišta za putovanje. Svi volimo velik izbor i kupovanje po sniženim cijenama, ali isto tako i razgledati ono što nam je uglavnom nedostupno. Razmišljali smo o mjestima u kojima je iskustvo kupnje posebno zanimljivo i raznoliko te vam donosimo pregled 12 najboljih gradova za shopping po našem izboru.
Madrid Madrid

S obzirom da ipak živimo u Europi, više smo se koncentrirali na gradove na našem kontinentu, no zastupljeno je i nekoliko neeuropskih gradova. Naravno, svaki popis je subjektivan, pa tako i ovaj, no trudili smo se odabrati mjesta koja se ističu po širini i kvaliteti izbora. Svi ovi gradovi imaju i jednu ili više svjetski poznatih trgovačkih ulica ili četvrti, poput pariških Elizejskih poljana ili londonske Oxford Street.

Milano

Talijanska modna prijestolnica ima četiri važne shopping ulice, koje se često zajednički nazivaju 'Modna četvrt' (Quadrilatero della moda). To su Via Montenapoleone, Via Sant'Andrea, Via Manzoni i Via della Spiga. Milano je mjesto na kojem možete uživati u nenadmašnoj eleganciji i uglađenosti najboljih talijanskih dizajnera!

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II

Montenapoleone je najvažnija ulica 'Modne četvrti'. Kaže se da novci ondje samo bježe iz novčanika, ali zato možete uživati barem u 'škicanju', bez kupnje. Ovdje su se smjestili velikani modne industrije, kao što su Armani, Baldinini, Gucci, Vuitton, Prada, Valentino, Versace i Yves Saint Laurent. Osim modnih prodavaonica, na raspolaganju su vam Mont Blanc i Frette. Sad se vjerojatno pitate što je to Frette? Frette je proizvođač vrhunskih posteljina. Između ostalog su opskrbljivači talijanske kraljevske obitelji, hotela Savoy u Londonu i Plaze u New Yorku, a radili su i za Vatikan. Ukratko, veliki igrač u proizvodnji eksluzivnih posteljina. :)

Via Manzoni je poznata po velikoj Armanijevoj robnoj kući. Osim modnih artikala, ondje ćete pronaći knjižaru, restoran s japanskom hranom, pa čak i čokolateriju s potpisom toga modnog maga!

Via Sant' Andrea je ugostila Chanel, Paciotti i Kenzo, a Via della Spiga ima još jedan dug popis, iz kojeg izdvajamo Moschino, Tod's i D&G.

I ne smijemo zaboraviti jedno od najluksuznijih mjesta u Italiji, pa i Europi - Galeriju Vittorio Emanuele II, kojoj se s jedne strane nalazi slavna Scala, a s druge Katedrala. Galerija je dom jednom od najluksuznijih svjetskih hotela, Town House Galleriji, koji ponosno nosi 7 zvjezdica, a ovdje svoj prostor imaju i Gucci, Prada i Louis Vuitton.

London

London pruža nezaboravno shopping iskustvo, no ono ima svoju cijenu, koja je nešto viša nego u drugim centrima mode. Ipak, nenadmašna su londonska sniženja, kad se čak i dizajnerska odjeća može naći po povoljnim cijenama.

Veliki trio čine Oxford, Regent i Bond Street.

Oxford je, mogli bismo reći, najkomercijalnija od tri navedene. Na tri kilometra duljine natiskalo se preko 300 prodavaonica, što je čini najvećom europskom ulicom mode. Ovdje su i 'flagship' trgovine velikih britanskih lanaca robnih kuća, kao što su Selfridges, koji postoji preko 100 godina, Debenhams, John Lewis, Marks & Spencer i House of Fraser. Od 'običnih' trgovina tu su Topshop, Zara, Gap, Benetton itd.

Oxford Street

Oxford Street

Ova ulica ima jednu zanimljivu tradiciju, po uzoru na susjednu Regent Street. Naime, svake godine sredinom studenog izabere se jedna slavna osoba koja upali božićna svjetla. Neki od poznatih koji su to učinili jesu Richard Branson, Spice Girls i Enrique Iglesias. Simpatično, ali i marketinški učinkovito!

Susjed Oxfordu je zapravo tek njegova manja verzija. Izbor trgovina je sličan, pa ćemo izdvojiti tek Armanijevu trgovinu za mlade Armani Exchange, Hugo Boss je također ovdje, kao i Hilfiger, Zara, Mango te H&M. Spomenutu tradiciju paljenja božićnih svjetala Regent Street je započeo 1954. godine.

Bond Street se razlikuje od dvije prethodne ulice po svojoj usmjerenosti ekskluzivnim trgovinama. Još od izgradnje, početkom 18. stoljeća, sinonim je za luksuz, među ostalim jer su tu živjele slavne osobe, poput admirala Nelsona. Brzo su se udomaćili i draguljari te trgovci umjetninama, a tamo su se zadržali sve do danas. Popis trgovina je impozantan - Armani, Bulgari, Burberry, Channel, Cartier, D & G, Vuitton, Prada itd. San svakog šopingholičara... s punim džepovima! :)

I ne smijemo zaboraviti Harrods, sinonim za luksuzni shopping. Preko 80 tisuća kvadrata prodajnog prostora najbolje opisuje njihov slogan: Omnia Omnibus Ubique (Sve za svakoga, svugdje)!

Pariz

U Parizu se najbolji shopping koncentrirao, a gdje drugdje, nego u i oko Elizejskih poljana. Najpoznatije su ulice za ovu aktivnost Rue du Faubourg Saint-Honore, Avenue Montaigne i ulica s najskupljim kvadratom za iznajmljivanje u Europi - Avenue des Champs Elysees. Ako želite shopping s okusom glamura i svog blještavila koje ide uz Eiffelov grad, onda je Pariz pravo mjesto za vas!

Rue du Faubourg Saint-Honore puna je elitnih trgovina, s imenima kao Gaultier, Dior, Givenchy, Lanvin, YSL i 'flagship' modne kuće Hermes, koja je oblačila Kennedyeve, a današnji klijenti su, između ostalih, Nicole Kidman i Madonna. U ovoj se ulici nalazi i francuska predsjednička palača.

Elizejske poljane

Elizejske poljane

Avenue Montaigne je, mogli bismo reći, Vuittonova ulica. Naime, ovdje je sjedište LVMH grupe, najvećeg svjetskog poduzeća za luksuzna dobra, koji obuhvaća brandove Vuitton, Fendi, Marc Jacobs, Givenchy i mnoge druge. Grupa ima velik utjecaj na cijene iznajmljivanja, pa čak i na to koje će se modne kuće 'doseliti' u njeno susjedstvo.

I na kraju dolazimo do Avenue des Champs Elysees, dva kilometra shopping uživanja u nenadmašnom ambijentu najljepše pariške ulice! Biti prisutan ovdje stvar je prestiža, za koji je potrebno platiti preko 9000 eura godišnje za jedan kvadrat! No, ta cijena donosi i preko pola milijuna potencijalnih kupaca dnevno, što je broj ljudi koji obiđe Aveniju svakoga dana.

Ovdje je Vuitton smjestio svoju najveću trgovinu, koja zauzima čak pet katova. Prisutni su i Hugo Boss, Cartier, Givenchy te Dior s jednom od najpoznatijih draguljarnica u gradu, ali je primjetno kako ipak nedostaje veći broj luksuznih trgovina. Razlog tome je dolazak globalnih lanaca, koji si lakše mogu priuštiti visoke najamnine, ali svojim dolaskom narušavaju elitni imidž Avenije. Adidas ovdje ima svoj najveći dućan u svijetu, Gap također jednu od većih prodavaonica, Virgin je otvorio svoj Megastore, Renault ima zanimljiv 'izložbeni' dućan, Zara je isto ondje, kao i H&M. Zanimljivo je da su gradske vlasti isprva odbile dolazak H&M-a, u skladu s njihovom odlukom da ograniče otvaranje dućana s odjećom i obućom, pokušavajući zadržati kulturne sadržaje, poput kina i restauranata, sve u svrhu očuvanja živosti Elizejskih poljana. Na kraju su ipak popustili te je švedski div otvorio trgovinu na čak tri kata, za čiji su dizajn angažirali slavnog Jeana Nouvela.

New York

Velika Jabuka spaja ono najvažnije - odličan izbor i niske cijene! Dobro, možda ne sasvim niske, ali svakako povoljnije od sličnih gradova. Razlog tome je velika konkurencija i niska vrijednost dolara, koji je sve robe učinio jeftinijima.

U NYC-u velik dio toga se vrti oko jedne ulice, prijestolnice modernih šopingholičara - Pete avenije!

Champs Elysees je najskuplja u Europi, a Peta avenija je najskuplja ulica u Sjevernoj Americi, s cijenom najma koja prelazi 20 tisuća eura godišnje po kvadratnom metru. Nije teško zaključiti da je i ovdje stvar prestiža biti prisutan!

Appleova prodavaonica na Petoj aveniji

Appleova prodavaonica na Petoj aveniji; © krnlpanik (Flickr)

Teško je nabrojati sve odlične trgovine, ali odnekud se mora krenuti, pa ćemo početi s robnim kućama. Peta avenija je dom nekim od najslavnijih robnih kuća, a imena kao Bloomingdales i Macy's, koji se proteže na 10 katova, svima su dobra poznata. Tu je i Tiffany, slavan po prodaji nakita, porculana i kristala, Saks te Bergdorf Goodman. Rasprodaje, na kojima se cijene ruše i preko 50 posto, u tim mallovima ušle su u legendu i često izazivaju nezapamćene gužve, pa čak i tučnjave!

Od 'običnih' trgovina tu su Gucci, Versace, Escada i Zegna, a vrlo je zanimljiv Appleov dućan, koji je cijeli ostakljen.

I da ne bi ispalo da je Peta avenija samo skup odličnih trgovina, podsjetimo se da se ovdje nalaze Empire State Building, Katedrala sv. Patrika i svjetski poznat Guggenheimov muzej.

Istanbul

Istanbul isprva djeluje poput uljeza između svih prije nabrojanih ulica i četvrti prepunih vrhunskih butika. Dakako, prva asocijacija na Istanbul i kupovanje je Grand Bazaar, no Turci su posljednjih godina učinili mnogo i na području modernijih i otmjenijih prodavaonica.

Grand Bazaar pravi je labirint uličica u kojem caruju tisuće prodavača u nekoliko tisuća prodavaonica svega i svačega. Ponuda je nevjerojatno raznolika, ali najbolje ćete proći ako tražite tepihe, nakit i kožne proizvode. Cjenkanje se podrazumijeva, kao i mnoštvo džepara, pa treba biti oprezan sa svojim stvarima.

Grand Bazaar

Grand Bazaar; © KamrenB Photography (Flickr)

Grand Bazaar mnogi kritiziraju da je postao previše turistički i komercijaliziran, pa autentičnije iskustvo traže na drugim mjestima. Jedno od takvih je obližnji Egipatski (ili začinski) Bazaar, mjesto specijalizirano za prodaju začina i egzotične hrane. Današnji naziv duguje tome što se nekoć glavnina proizvoda uvozila iz Egipta, što danas više nije slučaj. Ovaj bazaar manje je prometan od Velikog Bazaara, gužve su nešto manje, kao i cijene. No, s obzirom na sve veću popularnost među turistima, i njega bi mogla zadesiti ista sudbina - pretjerana komercijalizacija i okrenutost turistima.

Tražite li zapadnjačkije iskustvo, možete se zaputiti u Cevahir, jedan od najvećih trgovačkih centara u svijetu. Unatoč golemoj površini, broj trgovina relativno je skroman - nešto ih je više od 200, među kojima su poznata imena poput Benettona, Gapa, Manga, Marks & Spencera, Top Shopa i Zare.

Luksuzne marke općenito je najlakše pronaći u četvrti Nisantasi, gdje su svoje mjesto našli Vuitton, Hugo Boss, Tiffany i mnogi drugi. Ondje se nalazi i istoimeni trgovački centar (City's Nisantasi), jedan od boljih u gradu, no također više usmjeren luksuznom segmentu tržišta.

Madrid

Kao i u gotovo svemu drugome, Madrid i Barcelona vode bitku oko toga gdje se bolje shoppingira. Mi smo se opredijelili za Madrid, kojeg trenutačno smatramo kompletnijim i boljim izborom.

Glavne shopping ulice u španjolskom glavnom gradu koncentrirale su se oko Puerte del Sol, Gran Vije i gradske četvrti Salamanca.

Gran Via najljepša je i najpoznatija madridska ulica, a na njezinom području smjestile su se Zara, Mango, Stradivarius, Bershka, Sfera, H&M, Benetton i Nike. Odmah pokraj nje je ulica Calle de Fuencarral, dio pješačke zone gdje se nalaze Diesel, Replay, Gas, Pepe Jeans, Levi's, Puma i Adidas.

Calle de Preciados

Calle de Preciados

Calle de Preciados ulica je koja spaja Gran Viju i Puertu del Sol, a tu su Springfield, Oysho, Fnac te najpoznatiji španjolski lanac robnih kuća El Corte Inglés, kojih ima po cijelom gradu.

Pojam prestižne kupovine i najpoznatijih španjolskih dizajnera svakako je Calle de Serrano, ulica u gradskoj četvrti Salamanca, gdje su smještene brojne luksuzne prodavaonice, kao što su Armani, Gucci, Yves St-Laurent, Cartier, Adolfo Domínguez, Purificación García, Javier Simorra, Hoss, Carolina Herrera i Loewe, ali i uobičajenije trgovine poput Diesela, Zare, Cortefiela te shopping centra ABC Serrano.

Spomenimo i da će u Madridu posebno uživati noćne ptice, s obzirom da su trgovine često otvorene i do 22 sata. Madrid tako uvečer djeluje kao što mnogi gradovi izgledaju u popodnevnoj 'špici' - trgovine su otvorene, restauranti se tek pripremaju za glavni večernji val, a ulice su prepune ljudi. Ništa čudno da je Madrid redovito pri vrhu izbora za najživlje svjetske gradove!

Hong Kong

Trgovci najvišu najamninu ne plaćaju ni na Petoj aveniji ni na Elizejskim poljanama ni u Bond Street. Najskuplja svjetska četvrt za najam poslovnog prostora jest Causeway Bay u Hong Kongu, koja je prema istraživanju Cushmand & Wakefielda lani prestigla upravo Petu aveniju s prosječnom cijenom od preko 22.000 eura godišnje za kvadratni metar prostora!

Causeway Bay

Causeway Bay; © Simon Smith (Flickr)

Stanovnici Hong Konga ponose se svojom trgovačkom tradicijom, a shopping-meka ostali su sve do danas te je Hong Kong Azijcima omiljeno odredište za kupnju.

Ako više volite klasične robne kuće, zaputiti se možete u najpoznatiju - SOGO. Ovaj neboderski kompleks savršen je primjer za trgovinu u kojoj možete pronaći sve 'od igle do broda'. I dok je SOGO više okrenut bogatijoj klijenteli, Times Square je nešto pristupačniji. Zanimljivo, osim što je 'oteo' ime glavnom newyorškom trgu, od njih su preuzeli još jednu tradiciju - veliko odbrojavanje i doček Nove godine. Tko zna, možda se jednom netko zabuni i umjesto dočeka u New Yorku zabunom završi kod Times Squarea u Hong Kongu. Nakon što je lani više stotina navijača Athletic Bilbaoa na finale Europske lige otputovalo u Budimpeštu umjesto u Bukurešt, sve je moguće! :)

Spomenimo za kraj i da je Causeway Bay pri samom svjetskom vrhu i kada je o gužvama riječ, pa ga oni koji slabo podnose stalno proguravanje između mnoštva obično izbjegavaju.

Berlin

Berlin, za razliku od mnogih europskih metropola, nema određenu zonu gdje su se koncentrirali svi poznati modni lanci ili dizajneri, nego su prodavaonice, centri i robne kuće 'razbacani' po cijelome gradu. No, nekompaktnost nadoknađuje brojnim neobičnim i zanimljivim trgovinama, kojih je najviše na omiljenoj gradskoj šetnici - aveniji Unter den Linden.

Galeries Lafayette

Galeries Lafayette

Za shopping-šetnju vjerojatno je najprikladnije područje oko Kurfürstendamma (Ku'damm), slavne berlinske avenije, koju mnogi smatraju berlinskim Elizejskim poljanama. Na nju se nastavlja Tauentzienstraße, a to područje poklapa se sa središtem nekadašnjeg zapadnog Berlina, pa ne čudi što se baš ondje smjestilo mnogo prodavaonica.

Na kraju spomenute Tauentzienstraße nalazi se KaDeWe, legendarna berlinska robna kuća, najveća u Njemačkoj i druga po veličini u Europi, odmah nakon londonskog Harrodsa. KaDeWe je kratica za 'Kaufhaus des Westens' ('Robna kuća Zapada'), otvorena još 1907. godine. S vremenom je postala simbol prosperiteta Zapadne Njemačke, ali i nadmoći nad Istočnim Berlinom. Nevjerojatno zvuči podatak da je KaDeWe krajem tridesetih godina 20. stoljeća zapošljavao 18.000 radnika!

U samom središtu glavna 'trgovačka arterija' je Friedrichstraße, ulica koja povezuje Unter den Linden i Checkpoint Charlie. Ondje se, među ostalima, smjestila spektakularna staklena robna kuća slavnog francuskog lanca Galeries Lafayette, za koju s pravom kažu da izgleda poput svemirskog broda. Arhitekt Jean Nouvel dizajnirao je zgradu s pet etaža u kojoj se prodaju brojne poznate marke, a možete uživati i u odličnoj kuhinji.

S druge strane ulice nalazi se Quartier 206, ekskluzivna adresa koja podjednako imponira arhitekturom kao i izborom prodavaonica. Ako su vam Gucci, Vuitton, Moschino, YSL, La Perla i slični preskupi, uđite barem kako biste vidjeli kako izgleda centar koji je dizajnirao slavni ured 'Pei, Cobb, Freed & Partners' iz New Yorka.

Rim

Iako se Milano često doživljavao smatrao 'pretplaćenim' na talijansko mjesto među najboljim svjetskim odredištima za shopping, to mu mjesto sve češće preotima Rim. Velika rimska prednost brojne su kulturno-povijesne atrakcije na svakom koraku, pa se radi o jednom od najugodnijih gradova za laganu šetnju i zavirivanje u izloge.

Najpoznatija, ujedno i prva, robna kuća u Rimu jest La Rinascente, otvorena još 1887. godine. Sadašnje ime nosi od 1917., a ono asocira na 'il Rinascimento', talijanski naziv za renesansu, odnosno 'ponovno rođenje'.

Trgovačka zona oko Španjolskih stuba

Trgovačka zona oko Španjolskih stuba

Visoka moda smjestila se u trima paralelnim ulicama blizu Piazza de Spagna, a sve izlaze na Via del Corso. Riječ je o Via Condotti, Via Borgognona i Via Frattina. Ondje ćete naći butike svih velikih talijanskih dizajnerskih kuća, kao što su Dior, Gucci, Armani, D&G, Prada, Ferragamo, Gai Mattiolo, Ferré itd. Tu su također Hermes i Cartier te mnogi drugi.

Zanimljivo je da su trgovci nekoć u Via Condotti naplaćivali čak i ulazak u same prodavaonice! Naravno, danas to nije slučaj, tako da ste dobrodošli i ako nemate namjeru nešto kupiti.

Velike modne lance, poput Zare ili Diesela, naći ćete na Via del Corso, 1,5 kilometar dugoj ulici koja povezuje Piazza Venezia i Piazza del Popolo. Zara zapravo ima dvije prodavaonice, jednu na brojevima 129-135, a drugu na adresi Via del Corso 189. Potonja je posebno impresivna. Radi se o trećoj najvećoj Zarinoj prodavaonici (nakon Atene i Barcelone), koja se prostire na pet katova unutar prekrasne, 120 godina stare palače Bocconi. Otvorena je u prosincu 2010. godine i to kao 5000. prodavaonica Inditex grupe, u sklopu koje posluje i Zara. U Via del Corso nalazi se i Ferrarijeva flagship trgovina, kao i Swarovski.

Dubai

Dubai Mall i Dubai Fountain

Dubai Mall i Dubai Fountain; © TheDubaiMall.com

Dubai se trudi privući poslovnjake i turiste na razne načine, a jedan od njih je i jedinstveno shopping iskustvo. Najveći doprinos tome daje najveći svjetski trgovački centar - Dubai Mall, otvoren 2008. godine. U njemu se nalazi čak 1200 prodavaonica, ali i niz atrakcija - akvarij s više od 30.000 životinja, klizalište, zabavni park KidZania, a ako vam ni to nije dovoljno odmah do centra nalazi se jedna od najvećih fontana na svijetu, spektakularna Dubai Fountain.

Tokio

Japance možda doživljavamo kao štedljive i nesklone luksuzu, ali Tokio ima cijelu četvrt za šopingholičare dubljeg džepa. Vjerojatno bi vas iznenadio i podatak da se oko pola svih luksuznih dobara u svijetu proda baš Japancima, kao i da preko 80 posto Japanki u dvadesetim godinama ima Vuittonovu torbicu!

Tokio

Tokio

U četvrti Ginza smjestile su se najbolje japanske robne kuće, kao što je Wako, poznat po nakitu, porculanu i satovima. Ovdje je Sony postavio osmerokatnu prodavaonicu, koja služi kako bi pokazala njihova najnovija postignuća - proizvodi se zapravo kupuju samo u podrumu. Od modnih kuća u ovoj četvrti prostor imaju Gucci, Armani (12 katova), Hermes i Dior.

Zürich

Švicarska vjerojatno nije zemlja na koju pomislite kada pričate o odličnom shoppingu, no razlog tome obično su visoke cijene. Ako tražite luksuzne proizvode, Zürich i Ženeva itekako imaju što za ponuditi.

Bahnhofstraße

Bahnhofstraße u Zürichu

Najpoznatije odredište za shopping svakako je Bahnhofstraße, ujedno i jedna od najskupljih svjetskih ulica kada je o najamninama riječ. Posebno će sretni biti oni koje zanimaju nakit i dva najpoznatija švicarska proizvoda - satovi i čokolade! Tako se u Bahnhofstraße nalaze tri velike prodavaonice nakita - Bucherer, Les Ambassadeurs i Christ, dok vas uz sami željeznički kolodvor čeka Sprüngli, jedan od najboljih i najstarijih švicarskih proizvođača čokolade.

Ako vam sve to nije dosta...

Stigli smo do kraja pregleda najboljih gradova za shopping po našem izboru. Želite li još? Pogledajte gdje se najbolje kupuje u Beču ili Budimpešti. Ako idete zapadnije, Bruxelles je također vrijedan pažnje. Naravno, tu je i uvijek popularni Trst. Želimo vam ugodnu i uspješnu kupnju! ;)