Objavljeno 14.06.13. 11:23

Top događanja od 14. do 18. lipnja 2013.

Turistička sezona polako se zahuktava, a to znači i da je na rasporedu sve više kvalitetnih događanja. Prava navala odlične zabave očekuje nas od idućeg tjedna, ali i ovaj vikend nudi mnoštvo izvrsnih manifestacija. Izdvojili smo neke od njih.
Kninska tvrđava Kninska tvrđava

Terezijana, Bjelovar

Danas u Bjelovaru započinje Terezijana, višednevna manifestacija kojom se u Bjelovaru slavi carica Marija Terezija, čijom je naredbom sredinom 18. stoljeća grad i osnovan. Kako kažu organizatori, jedan od ciljeva ove priredbe jest ispraviti 'nepravdu' što carica nikad nije posjetila grad koji je osnovala, pa se tako svake godine priređuje satirični igrokaz njenog posjeta Bjelovaru. Tako glavni program svake večeri započinje upravo njenim dolaskom na Trg Eugena Kvaternika (kod Gradske uprave), nakon čega mogu krenuti glazbeno-scenski nastupi.

Terezijana traje do nedjelje navečer.

Zvonimirovi dani, Knin

Zvonimirovi dani u Kninu

Zvonimirovi dani u Kninu | Pogledajte više slika

Najznačanija turistička manifestacija u Kninu i svakako jedna od najatraktivnijih u Hrvatskoj ovoga tjedna Zvonimirovi su dani, srednjovjekovni sajam koji nas vraća u doba kralja Zvonimira, točnije na kraj 11. stoljeća. Danas i sutra svi građani i posjetitelji Knina moći će se detaljnije upoznati s povijesnom baštinom jednog od hrvatskih kraljevskih gradova. Priredba započinje danas i traje do sutra navečer.

Pula Superiorum (Dani antike)

Pulski Forum

Pulski forum | Pogledajte više slika

Istrani još danas i sutra mogu uživati u antičkom sajmu Pula Superiorum. Cilj je ovog festivala Puljanima i svim njihovim gostima približiti bogatu antičku povijest najvećeg istarskog grada. Pula je poznata po velikom broju odlično očuvanih antičkih spomenika, pa se tako i ovaj festival održava na Forumu, Portarati i u Areni.

Bogati program obuhvaća sajam antičkih zanata, predstavljanje starih delicija, šarolik glazbeno-scenski program i štošta drugo.

Križevačko veliko spravišče

Vjenčanje

Vjenčanje | Pogledajte više slika

U spomen na legendu iz 13. stoljeća, po 46. put održava se Križevačko veliko spravišče, najveće turističko događanje u tom gradu na sjeveru Hrvatske.

Prema legendi, tijekom tatarskih pustošenja po Europi u 13. stoljeću, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. sklonio se u utvrdu Veliki Kalnik. Turci su opsjedali tvrđavu, ali nisu znali da uz Kalnik raste mnogo šljiva, kojima su seljaci hranili kralja i sebe te odolijevali 'prekinutoj isporuci' hrane. Izgubivši strpljenje, Tatari su se povukli, dok je Bela IV. u znak zahvalnosti seljacima dodijelio plemenitaške titule.

Ta je vijest Križevčane učinila vrlo ljubomornima, pa su seljacima nadjenuli podrugljiv naziv 'plemeniti kalnički šljivari'. Tako su se tradicionalno dobri odnosi potpuno poremetili, sve dok se jedan mladić s Kalnika nije zaljubio u gradsku djevojku. Njih su se dvoje odlučiti vjenčati, pa je prije svadbe bilo potrebno izvršiti skupno mirenje i 'nekaj zajedno spraviti'. Tako je održano prvo 'Križevačko veliko spravišče' i uslijedila su tri dana zabave te su sukobi brzo zaboravljeni.

Manifestacija je započela još prošle nedjelje, no najveći dio programa odvija se danas i tijekom vikenda.

Fiumanka, Rijeka

Rijeka je ovih dana u znaku Fiumanke, velike jedriličarske regate. Točnije, uz glavnu održavaju se još tri regate, a posebnu pozornost redovito izaziva medijska regata, koja će ove godine biti proširena i stranim novinarima te će tako 2013. u povijesti Fiumanke ostati zapisana kao godina kada je održana 1. Europska medijska regata (EMSR). Program traje do nedjelje, a danas i sutra navečer posjetitelje očekuju i zanimljivi koncerti.

Screen on the Green, Zagreb

Jarun

Jarun, Screen on the Green | Pogledajte više slika

U kinu na otvorenom i ovaj vikend možete uživati na manifestaciji Screen on the Green. Osim dugometražnih igranih filmova, očekuju vas glazbeni nastupi te kratkometraži filmovi mladih autora. Večerašnja predstava bit će prikazana na Trgu dr. Franje Tuđmana, sutra u Maksimiru, dok će posljednja večer biti održana na Jarunu.

Istra Inspirit, Poreč

Jedan od najzanimljivijih ljetnih turističkih programa svakako je istarski Istra Inspirit. Radi se o različitim događanjima na devet različitih lokacija, kojima se oživljavaju događaji i legende iz povijesti ovog dijela Hrvatske. U nedjelju je u Poreču na rasporedu Iustitia, predstava koja nas vodi u 1699. godinu i prikazuje Domenica Furlana, razbojnika koji je uništio svetohranište Eufrazijeve bazilike te uzeo zlato i srebro kojim je bilo ukrašeno. Uprizoreno je i suđenje na kojem je Domenico osuđen, nakon čega je pogubljen. Puk je priredio proslavu u čast izvršene pravde, koja prerasta u pravu baroknu zabavu.

Proljeće u Andautoniji
(Dani Andautonije), Ščitarjevo

U Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu i ove godine održava se manifestacija Proljeće u Andautoniji, poznata i kao Dani Andautonije. Posebni programi održavali su se svake nedjelje od 26. svibnja od 12 do 18 sati, a ove nedjeljeočekuje nas kraj manifestacije. Kada ste već ondje, možete razgledati i dio rimskog grada Andautonija, kao i izložbu 'Mirisi u rimskom gradu Andautoniji'.

Ako niste pronašli ništa za sebe ili jednostavno nemate vremena za posjet nekom događanju ovaj vikend, pogledajte našu bazu turističkih događanja te provjerite je li sljedećih tjedana na rasporedu nešto što vam više odgovara.