Objavljeno 11.09.13. 10:10

Top turistička događanja od 13. do 22. rujna 2013.

Polako se približava sredina rujna, samim time sve su brojnija događanja vezana uz jesensko doba, a pogotovo uz pivo, što se može vidjeti i po raznim plakatima koji nas pozivaju na druženja uz popularni 'sok od hmelja'.
Pivo Pivo

Rujanfest, West Gate, Zaprešić

Jedan od najvećih hrvatskih festivala održava se po šesti put, od čega drugi put u Zaprešiću, kod trgovačkog centra Westgate. I ove godine očekuju se desetci tisuća posjetitelja, koji će se od 13. do 22. rujna moći zabaviti uz brojne glazbene izvođače te raznoliku gastronomsko-zabavnu ponudu.

Sama manifestacija koncipirana je tako da uz nekoliko glazbenih pozornica (rock, pop, elektronička glazba, tamburaši), posjetitelji mogu kušati hranu u tematskim restoranima iz nekoliko hrvatskih regija, dok najmlađi mogu uživati u najvećem postavljenom lunaparku u Hrvatskoj u kojemu je postavljen i veliki 'Vlak smrti'.

Od tematskih šatora, posjetitelji će moći kušati slavonske delicije u 'Slavonskoj kući', tu će biti još i 'Dalmatinska kuća', 'Sarajevska kuća', 'Kuća dobre hrane' i 'Zagorska hiža', a u svima njima moći ćete probati lokalne specijalitete te već spomenutih više desetaka vrsti izvrsnih piva iz Hrvatske, Belgije, Češke, Austrije i Njemačke.

Voloderska jesen

Već 46. jesen zaredom u moslavačkom mjestu Voloderu, poznatom po vinogradima, održava se popularna 'Voloderska jesen'. Tako se još od 1967. godine u mjesecu rujnu organizira smotra grožđa i vina, ali tih se dana u Voloderu, nedaleko od Popovače, može kušati i vol na ražnju, a tu su i berbene povorke, etno izložbe, predstavljanje folklornih skupina, biciklijada te glazbeni koncerti.

Zanimljive su i legende kako su stanovnici ovog moslavačkog mjesta dobili svoje ime. Jedna kaže da su voloderski vinogradari preuzeli običaj pečenja vola na ražnju od ratnika, koji su tako slavili pobjede nad Turcima, a druga kaže da su mještani ukrali debelog vola iz staje grofa Erdödyja, oderali ga i ispekli, pa su tako i zaslužili nadimak voloderci.

Za posjetitelje Voloderske jeseni organiziran je i izletnički vlak 'Voloder express', koji će sa zagrebačkog Glavnog kolodvora voziti 14. i 15. rujna.

Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

Veliki Tabor, jedan od najljepših hrvatskih dvoraca i utvrđenih gradova, kroz tri rujanska vikenda za sve svoje posjetitelje organizira zanimljiv i raznovrstan program pod nazivom 'Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru'. Ovom manifestacijom iznova će se oživjeti razdoblje Srednjeg vijeka, Veronike Desinićke i grofa Friedricha Celjskog, a sve će se odvijati kroz tri subote od 7. do 21. rujna 2013. s početkom u 13:00 i završetkom u 18:00 sati.

Program tako sadrži srednjovjekovne radionice na kojima će se moći bacati buzdovan, gađati lukom i strijelom te izrađivati oružje, poput mačeva i oštrica te zaštitnu opremu, poput pancira. Tu su i likovne radionice, heraldičke radionice – radionice o plemićkim i vlastitim grbovima, lutkarske predstave i igrokazi, glazbeni program s nastupima mladih glazbenika, srednjovjekovni plesovi, prezentacije starih zanata, kušanje jela i pića, a najzanimljiviji dio su borbe vitezova te program s vatrom.

Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedgradom

Zagreb se može pohvaliti da ima čak dvije srednjovjekovne utvrde unutar svojih gradskih granica - svima poznati Medvedgrad i nešto manje poznati Susedgrad. No, kako bi se i to promijenilo, od 2009. godine organiziraju se 'Podsusedske svečanosti' u sklopu kojih se održava 'Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedgradom'.

Tako će 14. i 15. rujna u perivoju i pod ruševinama starog grada Susedgrada posjetitelji moći uživati u srednjovjekovnom sajmu, radionicama, streličarskom turniru, lovu na vepra, Velikom viteškom turniru Franje Tahyja u čast Jelene Zrinske, kao i u noćnim predstavama s vatrom.

Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra

U Nerezinama, mjestašcu na Lošinju u blizini otoka Cresa, 14. rujna održava se tradicionalna regata tradicijskih barki na jedra. Ovogodišnje izdanje već je 37. regata, no zanimljivo je da se cijela manifestacija, uz nekoliko prekida, održava još od 1920. godine.

Naime, prva serija nerezinskih regata održavana je od 1920. do 1941. godine, kada su prekinute zbog Drugog svjetskog rata. Zatim je tradicija obnovljena 1954. i trajala je sve do 1966. godine, kada su regate održavane u sklopu pučke fešte Augušt, odnosno proslave povodom Gospe od Anđela, iz koje su kasnije nastale Nerezinske ljetne igre.

Dani prvog hrvatskog piva, Osijek

I ove godine, petu godinu zaredom, od 18. do 22. rujna, na lijevoj obali Drave u dva velika šatora, očekuju nas 'Dani prvog hrvatskog piva'.

Osijek je svoje dane piva dobio 2009. godine, što je relativno kasno ako imamo na umu da se radi o gradu u kojemu se pivo proizvodi još od 17. stoljeća. To ga čini najstarijim hrvatskim pivarskim središtem, a tradicija proizvodnje tog omiljenog napitka održala se sve do danas zahvaljujući različitim pivovarama, poput Osječke pivovare, koja je i glavni organizator cijele manifestacije.

Ovogodišnji program podijeljen je u dva šatora - Koncertni šator i šator Krčma. Koncertnim šatorom kod amfiteatra dominirat će rock glazba uz radno vrijeme od 21:00 do 2:30 sati, dok će Krčmom u blizini osječkih katakombi odjekivati zvuci tamburice od 18:00 do 2:00 sata. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Međunarodni festival čipke, Lepoglava

Tijekom četiri dana trajanja Festivala, od 19. do 22. rujna, kojemu je glavna tema 'Čipkarstvo i djeca', posjetitelje očekuju brojne izložbe na kojima će, uz lepoglavsku čipku, biti predstavljene i čipke iz drugih hrvatskih čipkarskih središta, poput Hvara, Paga, Svete Marije ili Sikirevaca, ali i iz Belgije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Organizirane će biti čipkarske radionice, stručna predavanja, izložbe o dječjim igračkama iz hrvatske baštine te festivalskim tiskovinama, kao i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. U okviru Festivala održat će se još i izložba 'Lepoglavska čipka – izložba u čast pristupanja Europskoj uniji', dok u festivalskom šatoru sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni program.

Istra Inspirit, Labin

Jedan od najzanimljivijih ljetnih turističkih programa svakako je istarski Istra Inspirit. Radi se o različitim događanjima na devet različitih lokacija, kojima se oživljavaju događaji i legende iz povijesti ovog dijela Hrvatske. Cilj je svake predstave oživjeti određeno povijesno razdoblje, a posjetiteljima se na popularan i interaktivan način nudi cjelovit pregled istarske povijesti i baštine - od upoznavanja antičkih spomenika, starogradskih jezgri i muzeja, do sudjelovanja na rimskoj gozbi ili baroknom balu.

U nedjelju, 22. rujna, u Labinu i rudniku Raša bit će ispričana priča iz 1921. godine, odnosno o vremenu revolucije i proglašenja kratkoživuće Labinske republike. Spustite se i vi u labirint labinskog rudnika, 150 metara pod zemljom, svjedočite teškom životu rudara i budite dio priče o ljudskoj snazi i ponosu.

Oktoberfest, München

Oktoberfest, najveći sajam na svijetu, svake godine održava se u bavarskoj prijestolnici, Münchenu, a u 16 dana trajanja posjeti ga gotovo sedam milijuna ljudi iz cijeloga svijeta. Iako se mnogi pitaju zašto se zove po listopadu, kad je najveći dio festivala u rujnu, razlog je povijesni.

Naime, prva 'fešta' održana je 12. listopada 1810. godine, na ceremoniji vjenčanja princa Ludwiga I. i princeze Terezije od Bavarske, u čiju su čast organizirane konjske utrke. Zato se i prostor od 42 hektara, na kojem se danas održava sajam, zove Theresienwiese.

Najpoznatiji simbol festivala su piva, a Oktoberfest-piva su ona koja se na tom mjestu serviraju još od 1818. godine i koja dostavlja šest pivovara, poznatih i kao 'Velika šestorka'. To su Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. No, osim piva, serviraju se i vina te bezalkoholna pića, a poslužuje se i tradicionalna hrana, poput kobasica, piletine, njoki, pa do štrudli od jabuka i pereca (Weisswurst, Spätzle itd.).

Ove godine Oktoberfest se održava od 21. rujna do 6. listopada.

Ako u ovim prijedlozima ipak niste pronašli ništa za sebe ili jednostavno nemate vremena za posjet nekom događanju naredna dva vikenda, pogledajte našu bazu turističkih događanja te provjerite je li sljedećih tjedana na rasporedu nešto što vam više odgovara.