Objavljeno 21.06.13. 19:46

Top turistička događanja od 21. do 25. lipnja 2013.

Danas je prvi dan ljeta, što podrazumijeva da je dio ljetnih manifestacija već počeo ili nam uskoro predstoji. I dok je najživlje razdoblje pred nama, već ovaj vikend očekuje nas nekoliko zanimljivih događanja.
Smjena straže u Zagrebu Smjena straže u Zagrebu

Međunarodni dječji festival, Šibenik

Zbog sve bolje i bogatije ponude, Šibenik je posljednjih godina zavrijedio naziv 'grad festivala', a jedan od najstarijih šibenskih festivala, prvi put održan sada već davne 1958. godine, jest Međunarodni dječji festival.

Cijela manifestacija i program najviše su usmjereni ka razvijanju umjetničkog izražavanja kod djece, stvaralaštvu te njihovoj kreativnosti, pogotovo u glazbenoj, scenskoj, literarnoj, likovnoj, lutkarskoj i filmskoj umjetnosti.

U subotu, 22. lipnja na rasporedu je otvaranje predstavom Sedmi kontinent, a cijeli festival traje do 6. srpnja 2013.

Čazmanske viteške igre kod Salajevih, Grabovnica

Salajevi su široj javnosti dobro poznati po dugogodišnjem održavanju čarobne Božićne bajke, a sve se više okreću i proširenju ponude. Tako su 2012. pokrenuli Uskrsni sajam, dok nas ove godine očekuje prvo izdanje Čazmanskih viteških igara kod Salajevih.

Njime će se obilježiti događaj iz 1545. godine, kada su Turci provalili u Slavoniju i krenuli na Moslavinu. Pokušali su tako osvojiti i Čazmu, ali su im se uspješno suprotstavili kanonici kaptola čazmanskoga.

Program obuhvaća sajmove starih zanata, dnevne i noćne bitke protiv Turaka, različite radionice, prodajne izložbe itd., a traje do nedjelje, 23. lipnja

Smjena straže počasne Kravat-pukovnije, Zagreb

Prvu polovicu 17. stoljeća u Europi je obilježio Tridesetogodišnji rat, težak vojni sukob u kojem je zaratio gotovo cijeli kontinent. U njemu su sudjelovali i Hrvati, čije su čete lake konjice ubrzo postale poznate po svojem ratničkom umijeću, ali i jednom modnom detalju. Naime, oko vrata su nosili rupce svezane u čvor - časnici svilene, a obični vojnici vunene. Ukras se ubrzo proširio Francuskom i ostatkom Europe te ostao poznat pod nazivom - kravata!

Smjena straže u Zagrebu

Smjena straže u Zagrebu | Pogledajte više slika

Današnja Kravat-pukovnija, u spomen na 'izumitelje' kravate, predstavlja jedinstven uvid u ondašnje vrijeme. Vojnici su odjeveni u replike odora tadašnjih hrvatskih vojnika te se u mimohodu kreću od Trga sv. Marka do Trga bana Jelačića, nakon čega zauzimaju stražu na nekoliko atraktivnih turističkih lokacija u gradu.

Kao i svakog vikenda između 1. srpnja i 30. rujna, tako će se mimohod održati i ove subote i nedjelje.

Đakovački vezovi

Đakovački vezovi jedna su od najpoznatijih kulturnih manifestacija u Slavoniji, a održavaju se još od 1967. godine. Tako se svakog ljeta na đakovačkim ulicama okupe na stotine folklornih društava te tisuće sudionika koji pjesmom, plesom i predivno urešenim nošnjama čuvaju tradicije svojih krajeva kroz Male vezove, Međunarodnu smotru folklora, Smotru folklora Hrvatske i Smotru folklora Slavonije i Baranje.

Ovaj vikend sve posjetitelje očekuje Jazzvez, međunarodni festival jazz glazbe, vinarska priredba Bonavita te šahovski festival.

Đakovački vezovi traju sve do 7. srpnja 2013.

Makarsko ljeto

Ovaj tjedan započelo je Makarsko ljeto, najveća manifestacija u tom dalmatinskom gradu. Za vikend nas očekuje Festival mediteranskog filma, dok su sljedećih tjedana na programu brojna zanimljiva događanja. Makarsko ljeto traje do 10. rujna.

Mala ribarska akademija sardela, Fažana

Gotovo sva događanja u Fažani vezana su uz lokalnu ribu-hraniteljicu - srdelu! Okupljena su pod krovnim nazivom 'Mala ribarska akademija sardela' te obuhvaćaju više događanja od proljeća do jeseni.

Jedno od njih, More na stolu, na rasporedu je u nedjelju, 23. lipnja. Radi se o gurmanskoj priredbi na kojoj se uz domaće vino može degustirati srdela pripremljena na mnogo različitih načina, slično kao i na fažanskoj Rapsodiji u plavom u rujnu.

Luško lito, Vela Luka

Vela Luka ljeti obiluje zanimljivim događanjima, koja su okupljena pod središnju manifestaciju Luško lito. U sklopu ove kulturno-zabavne manifestacije svake se godine održi 40-50 događanja - od starih velolučkih plesova i viteških igara do nastupa poznatih glazbenih izvođača. Naravno, tu su i nezaobilazne ribarske večeri, a tri dana bit će posvećena i 'Open jazz festivalu'.

Večeras je na rasporedu moreška, dok je za nedjelju predviđena plesna večer. Luško lito traje sve do 30. kolovoza.

Ako niste pronašli ništa za sebe ili jednostavno nemate vremena za posjet nekom događanju ovaj vikend, pogledajte našu bazu turističkih događanja te provjerite je li sljedećih tjedana na rasporedu nešto što vam više odgovara.